Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulivyö - 11.4.2021 klo 00.10 - 11.4.2021 klo 00.30 Asikkala Observation number 97505

Visibility II / V

Hyvin perinteinen alimyrsky heikohkon aurinkotuulen vaikutuksen luomana. Bz oli illan aikana pitkään positiivinen, ja sen sopiva lasku (suunnanmuutos) sai aikaan siistin alimyrskyn. Viimeinen kuva tuntia myöhemmin. Sinertävä sävy syntyy, kun auringonsäteily ionisoi yläilmakehän typpimolekyylejä. Aurinkotuulen elektronit osuessaan näihin kertaalleen ionisoituneisiin typpimolekyyleihin, muodostuu sinisen ja pinkin sävyisiä värejä säikeiden yläosiin.


More similar observations
Additional information
  • Kirkkaus
    • Himmeät revontulet
Comments: 7 pcs
Timo Alanko - 11.4.2021 klo 14.54 Report this

Vähän hämmästelen tuota aktiivisuutta, kun FMI ilmoittaa Nurmijärvelle tuolle ajsnkohdalle lukemaksi vai vajaat 0,1 nT. Kuinka paljon tuota FMI:n lukemaa kannattaa edes seurata? 

Terhi Törmälä - 11.4.2021 klo 18.54 Report this

Viime yönä oli lyhyt, mutta kauniin värikäs alimyrsky. Ja vaikka arvot eivät päätä huimanneet, niin silti, täällä etelässäkin nähtiin tulet.

Timo Alanko - 11.4.2021 klo 20.03 Report this

Voisitteko vähän valottaa tuota alimyrskyn käsitettä? 

Timo Alanko - 12.4.2021 klo 19.49 Report this

Ymmärrän nyt, ettei tuota kovin helppoa ole vähän valottaa. Luin tuon FMI:n selityksen ja vähän hepreaksi tuo minulle jäi. https://www.ilmatieteenlaitos.fi/avaruusmyrskyt

Eero Karvinen - 12.4.2021 klo 20.52 Report this

Alimyrsky muodostuu, kun "voimakas" aurinkotuuli sopivan suuntaisen magneettikenttänsä ansiosta venyttää maapallon plasmahäntää ja syöttää sinne hiukkasia. Kenttäviivojen venyminen ja äkillinen plasmahännän katkeaminen ja uudelleen järjestäytyminen vapauttaa suuren määrän energiaa, ja tämä energia välittyy hiukkasille. Näin muodostuu hetkellinen, osaltaan aika monimutkainen sähkövirtojen ja hiukkasten muodostama ryöppy, joka näkyy varsinaisena revontulten ilotulituksena. Tapahtuma laantuu joidenkin minuuttien, ehkä vartin kuluessa ja jos aurinkotuulen kenttä ja voimakkuus on sopiva, voi tapahtuma alkaa taas uudelleen kehittymään. Näin alimyrsky hyvin yksinkertaisesti.

Timo Alanko - 12.4.2021 klo 21.16 Report this

Haviksessssi kyllä määrittelit aurinkotuulen heikohkoksi? 

Eero Karvinen - 12.4.2021 klo 21.32 Report this

Mitään täsmällistä lukuarvoa esimerkiksi hiukkasten kineettiselle energialle tai niiden määrälle ei voi antaa, mikä kertoisi milloin alimyrsky tapahtuu. Todennäköisyys kuitenkin kasvaa sen suhteen, mitä enemmän on partikkeleita, mitä enemmän on kineettistä energiaa ja mitä voimakkaampi aurinkotuulen oma magneettikenttä on ja olennaista on aurinkotuulen oman magneettikentän suunta, voiko se kytkeytyä maapallon omaan magneettikenttään vai ei. Lisäksi tärkeätä on myös ajanjakso, jonka kentän komponentti, Bz pysyy eteläisenä (negatiivisena).Tällöin kenttäviivojen uudelleenjärjestäytyminen, rekonnektio tapahtuu tehokkaasti ja riittävän pitkän ajanjakson. Alimyrsky voi siis muodostua hyvin "heikossakin" tilanteessa. Täsmällistä ajankohtaa alimyrskyn esiintymiselle ei vielä pystytä ennustamaan etukäteen.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.