Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Merlotte 111 - 10.4.2021 klo 23.54 - 11.4.2021 klo 00.20 Kustavi Observation number 97584

Visibility III / V

Berenicen hiussuortuvia. Pääkuva 100-millisellä tähtisuodattimen kera, kakkoskuva 50-millisellä.

250EKr Egyptin kuningas Ptolemaios III on joukkojensa kärjessä sotimassa Assyriaa vastaan. Vaimonsa Berenice konsultoi kuninkaallista astronomia Cononia siitä, miten hän voisi saada jumalten suosion sille, että rakas miehensä palaisi terveenä sodasta. Conon kertoi, että jos Berenice uhraa itselleen jotain hyvin rakasta ja arvokasta, jumalat voisivat auttaa. Berenicelle hiukset olivat ylpeyden ja ilon aihe, ja hän tiedustelikin, olisiko niiden leikkaaminen ja uhraaminen rakkauden jumala Afroditen alttarille riittävä. Conon punnitsi asiaa ja hyväksyi sen, ja niin B vannoi valan uhraavansa hiukset, jos ja kun miehensä palaa sodasta.

Kaksi vuotta myöhemmin kuningas palasi sodasta terveenä voittoisan armeijansa kanssa, ja valansa mukaan B leikkasi kultaiset kiharansa, jotka hän ja miehensä yhdessä veivät Afroditelle omistetun temppelin alttarille.Vaan kuinka ollakaan seuraavana aamuna hiukset olivat kadonneet, ja kuninkaallinen pari suutuksissaan vaati kuninkaallisen astronomin Cononin päätä vadille. Cononilla oli ongelma!

Conon keksi kuitenkin vikkelän konstin; hän lohdutti kuninkaallisia, pyysi heitä odottamaan iltaa ja lupasi näyttää jotain uskomatonta. Illan tullen Conon osoitti parille himmeänä kimaltelevan tähtirykelmän ja kertoi, että Afrodite oli nostanut hiukset taivaalle muistoksi kuningattaren suuresta rakkaudesta miestään kohti. Kuningaspari ei tietenkään tuntenut tähtitaivasta niin hyvin, että olisi tiennyt sikermän olleen taivaalla iät ajat. Conon sen sijaan oli lohkaissut Leijonan tähtikuviosta leijonan hännänpään tupsun omaksi tähtikuviokseen, Berenicen hiuksiksi.

 


More similar observations
Additional information
  • Havaintokategoria
    • Syvän taivaan kohde
  • Kohteen nimi
    • Merlotte 111
Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.