Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Harvinaisia halomuotoja - 13.4.2021 klo 20.15 Helsinki Observation number 97594

Visibility IV / V

Auringonlaskun suunnalla näkyi muutaman minuutin auringon yläpuolella useampi kirkas heijastus, joiden lähde jäi mysteeriksi.

Osassa erotettavissa pystysuoria säteitä.


Tuolla suunnalla ei ole merta tai järviä, joten ilmeisesti heijastuma syntyi jostain muusta kirkkaasta pinnasta.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Heijastus-ala-aurinko info

   Heijastus-ala-aurinko on Auringon kohdalla sijaitseva valoläikkä tai pilari. Se on mahdollista nähdä kun Auringon valo heijastuu veden pinnasta Aurinkoa peittävän paksun jääkiteitä satavan pilven alaosaan. Havainnoissa tämä pilvi on ollut Stratocumulusta.

   Pilvipeitteessä täytyy olla Auringon alapuolella aukko joista Auringon valo pääsee osumaan veden pintaan. Heijastus-ala-aurinko on siitä poikkeuksellinen halo, ettei sen näkyessä Aurinko paista. Halon näkemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi olisi hyvä asua pienellä sisäveden saarella jonka ympärillä on parikymmenä kilometriä vettä joka suuntaan.

   Heijastusala-aurinko on erittäin harvinainen ilmiö. 

    

   Heijastus-ala-auringon pystysuunnassa venynyt valospotti näkyy Stratocumuluksen alaosaa vasten. Halon kohdalla pilven takana on Aurinko. Ilmiön synnytti heijastus suuresta järvestä. Kuva Jenni-Elina Holopainen. 

    

   Heijastusala-aurinko näkyy pilarina Stratocumulusta vasten. Ilmiön synnyttänyt Auringon valon heijastus tapahtui merestä. Kuva Sirkka Karppinen.

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 01.06 Report this

Kyllä tassä vahvasti vaikuttaisi olevan kyseessä haloharvinaisuus nimeltään heijastusala-aurinko. Se on todettu voivan esiintyvän tuollaisina pystysuorina kapeina suikaleina.  

Tämä (ja illan muut heijastusala-aurinkohavainnot) on mielenkiintoinen tapaus ja tässä riittää vielä ihmeteltävää. Upea bongaus.

Jari-Pekka Pääkkönen - 14.4.2021 klo 08.41 Report this

Kiitos vastauksesta! Voisiko olla Silvolan tekojärvestä syntyvä heijastus?

Huomiota kiinnitty myös se, että ilmiö ei näkynyt suoraan auringon yläpuolella, vaan hiukan enemmän vasemmalla puolella.

Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 22.16 Report this

Kartalta voisi yrittää linjailla sopivaa vesistöä havainnon sijainnin ja Auringon senhetkisen suunnan avulla. Veikkkaan, että oikealta suunnalta voisi löytyä usemapiakin vesistöjä eri etäisyyksiltä (joista mahdollisesti johtuu erilliset suikaleniput).

Näille suikaleisille heijastus-ala-auringoille on sekin ominaista, että ne voivat esiintyä jonkin verran ns. aurinkovertikaalista sivuun ja tässä näyttää olevan aika selkeästi juuri sellainen tapaus.

Näiden suikaloituneiden ja leventyneiden pilarien syntytavasta ei olla päästy ihan vielä täyteen selvyyteen. Oma teoriani sivulle leviämisen syystä on se, että hieman kareinen vedenpinta leventää auringonsillan. Rasvatyynestä pinnasta tulisi kompaktimpi heijastus-ala-aurinko (kuten infonapin esimerkkikuvissa).

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.