Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yksi halomuoto - 13.4.2021 klo 20.40 Helsinki Observation number 97599

Visibility I / V

Markku Poutanen, Ursa (Helsinki)

Päivän posti oli unohtunut hakea. Turha reissu, laatikko oli tyhjä. Vaan mikäs se iltaruskossa sojottaa? Komea aurinonpilarihan siellä. Äkkiä räpsäisy kännykällä (kuva 3), että jää edes joku evidenssi jos se siitä katoaa ennen kuin saa kameran haettua. Ja eikä mitä, siinä on 100-millinen kiinni! En rupea vaihtamaan, katsotaan mitä kuvaan mahtuu. Kuvat 1 ja 2 on croppaamattomia 100-millisen kuvia; kun ei tämän laajempi ilmiö ollut, niin mahtuuhan tuo vaikka vähän tiukkaa tekee maiseman suhteen. 

(ja samalla voi verrata kännykän kuvan laatua täyskennoisen kuvaan; ainakin dynaaminen skaala on melkomoisen heikko. Mutta täytyy tunnustus antaa, että on kännyköissä jo melkoisen hyvät kamerat, vaikka ei optiikan laeille mitään voi. Ja se etu, että kello päivittyy automaattisesti; kamerassa näyttää unohtuneen vielä talviaika päälle...)

#halohuhtikuu #bongaa100


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 1 pcs
Veikko Mäkelä - 14.4.2021 klo 19.31 Report this

Tämä on todennäköisesti aiheutunut samasta jääkidepilvestä, joka synnytti tovia aiemmin heijastuneet ala-auringot ja myöhemmin ilalla keinovalopilareita.   Voi olla, ettei ihan yläpilviä, mutta melko korkealla olevia keskipilviä.  Mene ja tiedä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.