Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 13.4.2021 klo 22.37 - 13.4.2021 klo 22.37 Helsinki Observation number 97611

Visibility II / V

Oranssi nopeastikin valoisuutta vaihtava ("sykkivä") pilari ilmestyi aika suoraan itään havaintopaikasta katsoen.

Ajamalla idän suuntaan toiselle havaintopaikalle noin 5 km, haloilmiö vaikutti pysyvän jotakuinkin samassa suunnassa ja korkealla edelleen.

Epäselväksi jäi, mikä on valonlähteenä. Samassa suunnassa näkyy myös haaleampi vastaavanlainen pilari.

Epäilen pilareiden tulevan oranssista valolähteestä ja heijastuvan ilmassa olevasta pölystä. 

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 00.08 Report this

Hieno kuvasarja!

Kirkaimman pilarin valonlähteenä on hyvin suurtella todennäköisyydellä Porvoon jalostamon soihtu ja sen valo heijastuu korkeusissa leijailevista, laattamaisista jäääkiteistä. Himmeämmät pilari voivat olla jalostamon (tai jonkun muuun teollisuusalueen) valonheittimistä lähtöisin.

Veikko Mäkelä - 14.4.2021 klo 00.17 Report this

Tero: Nyt en muista ihan tarkkaan, mutta oliko Sköldvikissä useampikin soihtu.

Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 00.36 Report this

Minullakaan ei ole tietoa soihtujen määrästä, mutta löysin juuri tiedotteen, jossa kerrotaan että jalostamon suurseisokin 5.4. alkaneiden, kaksi viikoa kestävien pysäytyksien seurauksena on mm. lisääntynyyttä soihdutusta!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.