Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 13.4.2021 klo 22.30 - 13.4.2021 klo 22.55 Helsinki Observation number 97614

Visibility II / V

Havaitsin viivan sattumalta ja katsoin ensin onko kyseessä jokin valonheitin, tms  mutta päättelin sen olevan liian korkealla ja siitä tuli ikään kuin kampamaiset heijasturivit molemmin puolin ja se pulssitti epäsäännöllisesti. Harmikseni parempi kamerani on pojalla ja nämä kuvat iPhone Xs. Valolla ei myöskään näyttänyt olevan selvää lähdettä, vaikka viiva oli aavistuksen kirkkaampi 2/4 kohdalta. Pilvisyys näytti olevan ohutta mutta korkealla. Otin myös videoo, joka ei ole yhtä erotteleva sekä kiilkarin läpi. On mahdollista, että valon löhde oli maasta myös, koska se ei liikkunut ja auringonlaskusta oli liian kauan. Suunta oli aavistuksen idästä koilliseen. Itseni lähinnä kiinnostaa mikä tuo oli, koska hävisi pikku-hiljaa, ikään kuin haihtuen ja sen jälkeen ei ollut pilvetöntä myöskään. 

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 1 pcs
Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 00.22 Report this

Tästä on tullut lukuisia havaintoja tälle illalle, kyseessä on Porvoon jalostamon soihdun valon heijastuminen yläilmoissa vaakatasossa leijailevista laattamaisista jääkiteistä. Kyseessä siis haloilmiö nimeltään auringonpilari. Ja näin keinovalon tapauksessa puhutaan keinovalopilarista.

Keinovalopilareiden varsinaista sesonkia on talvi ja kovat pakkaset, jolloin niitä nähdään maanpinnan lähettyvilläkin mutta silloin tällöin näitä esiintyy vähän lämpimämmälläkin keleillä. Silloin jääkide-esiintymä on korkealla, ja se taas mahdollistaa kaukaisten valojen näkymisen keinovalopilareina. Kaukaisuudesta taas on seurauksena se, että valonlähteen pitää olla joku vähän tavan valonheitintä kirkkaampi, jotta pilari erottuu. Jalostamon liekin pilari on sellainen, mikä huomataan laajalti tällaisessa tilanteessa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.