Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 14.4.2021 klo 00.12 Orimattila Observation number 97620

Visibility Unclassified

Talomme päällä pilvisellä säällä kirkas suorakaiteen muotoinen valo kuvattuna vähän ennen puoltayötä. Jos liikkui niin teki sen hitaasti. Herätin mieheni ja hän arveli sen olevan komeetta. Kuvat on otettu iPhone 11s puhelimella laatu on sen mukainen.

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 9 pcs
Pia Simonen - 14.4.2021 klo 08.37 Report this

Ilmoitin saman 12.4. mutta sitä ei näköjään julkaistu. Silloin valopilari oli pistemäinen. Veikkaan valonlähteeksi Varpiota kuten monesti aiemminkin.

Tervo Salminen - 14.4.2021 klo 09.13 Report this

Tämä näkyi myös Joroisissa eilen, vähän iltakymmenen jälkeen, kun koiraa ulkoilutin.

Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 09.42 Report this

Pia: julkaistiin kyllä, pienellä viiveellä vain: https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/97575

Pia Simonen - 14.4.2021 klo 14.55 Report this

Löytyi, kiitos Tero :-)

Jukka Kytömäki - 14.4.2021 klo 18.10 Report this

Tämä näyttää hyvin samanlaiselta, kuin ensi havaintoni 17.2.2012 klo 03:40. Pilarihuippu lienee lähes kohtisuoraan ylhällä?

Maija Perttola - 14.4.2021 klo 20.31 Report this

Se näytti leijuvan talomme yläpuolella.

Tero Sipinen - 14.4.2021 klo 22.00 Report this

Tarkemmin ajattelematta tämäkin pilari meni aluksi Porvoon jalostamon soihdun piikkiin, mutta kun tämä on näkynyt melkein suoraan yläpuolella, valonlähde onkin paljon lähempänä, aivan kuten Pia veikkaakin. 

Maija Perttola - 14.4.2021 klo 23.04 Report this

19.3.2021 klo.0.29 kuvasin Varpion kasvihuoneen suunnasta tulevan halopilarin. Tämä oli kaukana siitä. Kuva olisi siitäkin, mutta en pysty sitä tähän liittämään.

Tero Sipinen - 15.4.2021 klo 09.50 Report this

Kannattaakin laittaa oma havaintonsa eri yön pilarista.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.