Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 15.4.2021 klo 06.42 Lieto Observation number 97645

Visibility II / V

Hieno 22r korsissa.

EDIT: Lisätty 2 valokuvaa.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • 22° rengas info

   22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    


   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 6 pcs
Timo Alanko - 15.4.2021 klo 11.19 Report this

Nyt on kyllä niin hieno, etten erota millään... Hiuksenhieno? 

Tero Sipinen - 15.4.2021 klo 16.51 Report this

Itse asiassa erottuu ihan mukiinmenevästi - yksittäiskuvaksi. Esim. etualan linssiheijastuksen ja siitä klo 11 suuntaan (tai kuten nykyään jostain syystä usein ilmaistaan - klo 23 suuntaan :) olevan vaalean aitatolpan välisen linjan vasemmalla puolella on leveä vyöhyke irtokimalteita.

Livenä tietysti ollut hienompi.

Marko Riikonen - 15.4.2021 klo 17.20 Report this

Tuohon ei tarvitse edes syöpälääkärin silmää. Jos ei ihan Pihtiputaanmummo-tasoa, niin kyllähän tuo nyt näkyy jos kuvaa vähäksi aikaa pysähtyy tutkimaan. Itse asiassa näyttää sellaiselta että on juurikin visuaalisesti ollut hieno.

Jouni Hovi - 15.4.2021 klo 19.06 Report this

No jooh, Sonyn kännykällä  ja Sonyn järjestelmäkameralla ei uskoisi olevan mitään yhteistä. Mielestäni täysin kelvoton laite tämä luuri ainakin työelämän kuvaustarpeisiin ja kuvaan taivaan ilmiöitä sillä vain jos on turhan kiire.

Tuli kyllä huitaistua myös muutama räpsy tyyliin juosten vanhalla järkkärityöjuhdalla mutta katsotaan josko jaksan käpistellä niitä... eipä tule edes otettua peittäjää yleensä työmatkoille- kardinaalivirhe sekin.

Pitää joskus vanhoilla päivillä opetella oikeasti kuvaamaan jos näkö sinne asti pelittää ja jollei ukko itse kasva tuolloin jo horsmaa noiden korsien tyyliin.

Todellakin hento esitys ainakin dynamiikaltaan tuo kuva, myönnetään :D

Timo Alanko - 15.4.2021 klo 21.00 Report this

Meni melkein jo kuusi vuotta vanhat moniteholasit uusiksi :) Tuo Pihtiputaan mummo -vertaus johdatteli kuitenkin oikeille jäljille. Latasin kuvan ja mummon suurennuslasin sijaan zoomasin sitä tolkuttomasti ja voila! Näkyyhän siinä ihan selkeästi valkoisia JPEG-pikseleitä kehän muodossa. GIMPissä USMaaminen tai värien kanavasekoittaminen ei ollut tuonut mitään esiin. Puhelimen näytöltä on kyllä edeleenkin melkoisen haastavaa tuota kehää erottaa, vaikka sen sijäinnin jo tietääkin.

Mikko Peussa - 16.4.2021 klo 13.06 Report this

Hyvin välkehtii lisäkuvissa, etenkin kakkoskuvassa. Eipä tarvitse enempää ihmetellä :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.