Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 19.3.2021 klo 00.29 Orimattila Observation number 97646

Visibility II / V

 Lähes pilvetön yötaivas, koska tähdet näkyivät. Kuvan laatu on puhelimella otettu sisätilasta ikkunan läpi.

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 15.4.2021 klo 17.27 Report this

Ohhoh, onpas komea pilari maaliskuun lopulle! Ihmettelin, että miten voi näkyä noin alas asti, mutta kun tarkistin millaisia lämpötiloja täällä Kouvolassa on ollut, niin selittää: alkuviikosta on yölämpötilat olleet vain asteen-kaksi pakkasella mutta keskiviikon jälkeen on lähtenyt kylmenemään ja pe-la välisenä yönä (19.-20.3.) on puolen yön jälkeen käynyt alimmillaan miinus kahdessatoista. Ja kuvassa näyttää olevan jotain sadejuovaa vesemmalta yläviistosta, joten tässä kiteiden sijainniksi osuvin valinta lienee "Ala- tai keskipilvien sadejuovat". Ennemmin kuin jääsumu.

Hieno tapaus tämäkin, kiitos jakamisesta!

Olikos se tuoreempi tapaus kuitenkin samalla suunnalla kuin tämä pilari? Siis melko suoraan yläpuolellahan se oli (lämpimämpi keli > kiteitä vain korkeuksissa > pilarikin hyvin korkealla), mutta sen mitä se oli zeniitistä sivussa, oliko samaan suuntaan kuin tämä pilari?

Tero Sipinen - 15.4.2021 klo 17.35 Report this

Hups, tämähän on siis ollut to-pe välisenä yönä (18.-19.3.). Mutta ei se mitään, silloinkin oli puolen yön jälkeen parhaimmillaan 8 astetta pakkasta.

Maija Perttola - 16.4.2021 klo 00.31 Report this

Tämän valopilarin lähde on todennäköisesti Varpion puutarhan kasvihuoneet. Vaikka ajattelin itäisen naapurin laukaisseen jotain avaruuteen.

Tuoreempi pilari roikkui talon päällä. Ei tuossa suunnassa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.