Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Lacus Felicitatis - 19.4.2021 klo 21.14 - 19.4.2021 klo 21.26 Helsinki Observation number 97858

Visibility II / V

Jerry Jantunen, Ursa (Helsinki)

Näkymä on Apenniinien juurelta vuoriston kaakkoispuolelta. Iso kraatteri vasemmalla ylhäällä on Conon (puhki palaneena, kun en osaa käsitellä näitä terminaattorin läheltä otettuja kuvia). Cononin eteläpuolella Uskon lahdessa (Sinus Fidei) on leveä rille, Rima Conon. Kuvan oikeassa alakulmassa on doomeja lähellä Manilius-kraatteria, joka jää juuri kuvan ulkopuolelle.

Kroppikuvassa, laajemman kuvan keskellä on Onnen järvi (Lacus Felicitatis), joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Vihan järvestä (Lacus Odii). Lacus Felicitatiksessa on Charles Woodin Lunar 100 -listan kohde L99, Ina. Woodin mukaan D-kirjaimen muotoinen Ina on nuori kaldera. Kuulennoilla otetuista kuvista havaittiin, että Inan pohjalla on harvinaisen vähän pikkukraattereita, minkä vuoksi voi epäillä sen olevan vain miljoonia, ehkä vain satoja tuhansia vuosia vanha. Törmäyskraatteri Ina ei kuitenkaan ole, vaan se on syntynyt romahtamalla.

Harrastajavälineillä ei Inan erikoislaatuisuutta pysty toteamaan, vaan haasteena on sen näkeminen ylipäätään. Se on 3 kilometrin halkaisijaisena periaatteessa havaittavissa pienehkölläkin kaukoputkella, mutta kuopan mataluus tekee siitä hankalan kohteen. Tässäkin kuvassa terminaattori on sen verran lähellä, että lähellä olevien kraattereitten pohjat ovat lähes kokonaan varjossa, mutta Inan reunat ovat silti vain juuri ja juuri erotettavissa.

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Kuun pinnan yksityiskohta
  • Kohteen nimi
    • Lacus Felicitatis
  • Seeing
    • Keskinkertainen
Technical information

279/2800 mm Schmidt-Cassegrain (C11), 2x Barlow, IR742, QHY5III224. Pinottu 90 sekunnin videosta 10 %.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.