Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 1.5.2021 at 09.01 Turku, Ruissalo Observation number 98050

Visibility IV / V


As if ... an elliptical halo, spherical middle clouds turned into fibers and I looked to see if anything would form in them, the little pillar looked like a ring, disappeared and reappeared when I invented a small enough sunscreen for which a fork was found in the Midsummer morning picnic bag.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Sunlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Rainfall in low- or middle clouds
 • Rare halos (in sunlight)
  • Elliptical halos info

   Ellipsihalot ovat elliptisiä renkaita tai niiden osia jotka näkyvät hyvin lähellä valonlähdettä. Päivätaivaalla ne jäävät helposti huomaamatta Aurigon häikäisyn vuoksi, yöllä Kuun ympärillä ne sattuvat helpommin silmään.

   Ellipsihalot ovat yleensä valkoisia, joskus niissä voi olla spektrin värejä. Näkyvillä saattaa olla useita ellipsihaloja yhtäaikaa, mutta tavallisesti havaittavissa on selkeästi vain yksi.

   Ellipsihalot syntyvät matalista, alijäähtyneitä vesipisaroita sisältävistä pilvistä satavista jääkiteistä. Yleensä emäpilvi on Altocumulus, talvisin myös Stratocumulus tai Stratus. Talvella kiteet satavat usein maanpinalle saakka, jolloin ilmiötä voi pitää myös jääsumussa syntyneenä, varsinkin jos emäpilvi on muuttunut kokonaan jääkiteiksi.

   Ellipsihaloja aiheuttavat jääkiteet syntyvät olosuhteissa joissa lämpötila on noin -15° C tuntumassa. Talvella lämpötila maanpinnalla on ellipsihalojen aikaan tavallisesti näissä lukemissa. Muutamia satoja metrejä ylempänä, missä kiteet ovat muodostuneet, lämpötila voi tietenkin poiketa maanpinnan lukemista, mutta oletettavasti useimmissa tapauksissa eroa ei juurikaan ole.

   Ellipsihalot ovat hyvin suurilla valonlähteen korkeuksilla renkaan muotoisia. Suomessa Kuu tai Aurinko ei nouse niin korkealle että ne näkyisivät täysin pyöreinä.

   Ellipsihalot ilmenevät joko yksinään tai pilarin kanssa. Hyvin harvoin samassa jääkidepilvessä näkyy muitakin haloja. Joskus taivaalla voi olla ellipsihalon aikaan yläpilveä jossa näkyy tavanomaisia haloja.  

   Tavanomainen ellipsihalojen esiintymä on lyhytaikainen, usein alle minuutin, tai korkeintaan muutamia minuutteja. Valokuvien ottamisessa ei siis kannata tuhlata aikaa paikan etsimiseen.

   Valonlähdettä läheisen sijaintinsa ja lyhytaikaisen esiintymisensä vuoksi monet ellipsihalojen näytelmät jäävät epäilemättä huomaamatta. Mahdollisuudet niiden näkemiseen kasvavat jos tarkkailee edellä mainittujen pilvien muuttumista jääkiteiksi. Suurimmassa osassa näin syntyneita jääkidepilviä ei ellipsihaloa kuitenkaan ole, mutta lopulta aina onnistaa.

   Aurinkolasit tai jopa kahdet sellaiset päällekkäin on hyvä olla yritettäessä nähdä ellipsihaloja Auringon valossa, sillä toisinaan kidepilven taustahohde on niin voimakas ettei ellipsihaloa pysty erottamaan paljain silmin. Ainakin kerran ellipsihalo on tällaisessa tilanteessa todettu ottamalla sokkona valokuva Auringon suuntaan. Pokkareiden rajoittuneiden kuvausominaisuuksien vuoksi kovan taustahehkun tilanteessa kuva voi ylivalottua niin että ellipsi hukkuu sen alle.   

   Jos taivasta pitää tiiviisti silmällä ellipsihalojen varalta, niitä voinee havaita keskimäärin noin kerran vuodessa.   

    

   Altocumulus-pilven jääkiteiksi muuttuneessa osassa näkyy ellipsihalo (nuoli). Ellipsihalon alapuolella, itse Altocumuluksessa on vesipisaroista muodostunut punainen kehä. Kuva Panu Lahtinen.  

    

   Ellipsihalo kuun valossa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilvikuitujen epätasaisuuksien rikkoma ellipsihalo. Kuvan yläosassa näkyy Altocumulus-pilveä, josta ellipsin aiheuttanut jääkidepilvi syntyi. Kuva Marko Riikonen.

    

   Ellipsihalo jääsumussa. Kuva Eetu Saarti.

Comments: 12 pcs
Tero Sipinen - 1.5.2021 at 12.47 Report this

Mainio poiminta! Siis sekä haarukka peittäjäksi eväskorista, että ellipsi taivaalta :)

Mikko Peussa - 1.5.2021 at 14.59 Report this

Onnittelut ellipsihalosta!

Marko Riikonen - 1.5.2021 at 18.02 Report this

Ellipsin näkeminen, varsinkin auringolla, on aina kova havainto.

Paula Mattila - 1.5.2021 at 18.07 Report this

Kiitos,ajattelin ettei tämä koskaan satu omalle kohdalle ja niinhän sitten yllättäen tuli.

Timo Alanko - 1.5.2021 at 18.54 Report this

Ettei olisi vaan kakskakkosta näin vappuna kuvattu kuoharipullon läpi :) Ei vaiskaan. Hieno havainto! 

Marko Riikonen - 1.5.2021 at 19.08 Report this

Ahaa, sait ensimmäisen ellipsisi. Sen hienompaa siis. Joo, samat oli ajatukset meikälläkin ettei satu koskaan kohdalle. Mulla kesti seitsemän vuotta siitä kun Kinnusen veljekset otti kaikkien aikojen ensimmäiset valokuvat ellipsihalosta joulukuussa 1987. Tätä ennen ilmiötä ei käytännössä ollut olemassa havaitsijoiden tietoisuudessa. Ja kun sitten näin lopulta 1994 sen ellipsin, Kinnuset olivat siinäkin pelissä. Timo Kinnunen soitti Ursan toimistolle kertoen ellipsistä taivaalla. Kun menimme Ruoskasen kanssa ulos näimme sen heti suorilla.

Paula Mattila - 1.5.2021 at 19.24 Report this

Tässä toimin täysin itsenäisesti,tytär oli mukana Ruissalon aamuretkellä eikä ihmetellyt vaikka välillä tiirailin pilviä.sen oloista oli että jotain siellä voisi olla mutta eihän koskaan ensisijaisesti harvinaisuuksia odota.Tulikin hieno vappumuisto tästä.

Marko Riikonen - 1.5.2021 at 19.46 Report this

Itsenäinen bongaus aina arvokkaampi. Luullakseni muistin sanoa muille tuosta 1994 tapauksesta ettei ollut minulle itsenäinen havainto. Valokuvankin otti Ruoskanen. Pieni itseruoskinta on aina paikallaan.

Lasse Nurminen - 2.5.2021 at 19.46 Report this

Onnittelut täältäkin, mukavaa että harrastus palkitsi taas yhdellä uudella bongauksella!

Paula Mattila - 2.5.2021 at 21.27 Report this

Kiitos kovasti!näiden harvinaisilmiöidenkin mahdollisuus innostaa tarkkailemaan taivasta entistä enemmän.

Jouni Hovi - 2.5.2021 at 21.34 Report this

Hienosti napattu. Itseäni onnisti myös taas heti tänään seuraavana päivänä saman tiimoilta.

Eero Karvinen - 3.5.2021 at 13.23 Report this

Kylläpä on nätti ellipsihalo. Näitä ei liian usein näe!

 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.