Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Vyörypilvi - 15.5.2021 klo 16.25 - 15.5.2021 klo 17.35 Kauhajoki Observation number 98385

Visibility IV / V

Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

Kesän 2021 ukkoskausi avattu. Mallit näyttivät ns. shortwaven olevan lounaispuolella ja voimistavan yläkerran tuulia merkittävästi. Tämä tietäisi kovempia ukkosia, jos vain olisi selkeää ja aurinko pääsisi kunnolla tehostamaan ukkosten syntyä. Kuitenkin pitkään pilvisyys oli riesana, jolloin syntyneet ukkoset olivat hyvin mössöisiä, mutta antoivat silti muutamia kunnon maasalamoita. Tämä kertoi, että yläkerrassa oli riittävästi tehoa. Aikansa kun katselin Pohjois-Pirkanmaalla ja Jalasjärvellä mössöjä, kiinnitti huomion lännempänä ollut selkeämpi alue. Tänne olikin jo alkanut kohota omaa kumpupilveä. Nokka kohti Kauhajokea ja päivän paras hetki pääsi alkamaan. Syntyneen ukkosnauhan etureunassa oli näyttävä vyörypilvi ja ajoittaista pyörintää. Etenin ukkosen etureunalla kohti Kurikkaa, jossa vyörypilvi alkoi menettää muotoaan. Salamointi oli melko laiskaa, mutta harvat salamat olivat enimmäkseen kunnon maaosumia. Toukokuun ukkospäiväksi tästä tuli lopulta ihan hyvä, koska ihan aina ei Suomen ukkoskesässä vastaavia muotoja pilvissä näy.

Koko chasen video.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Läpäisevä huippu info

   Läpäisevä huippu (englanniksi overshooting top) on harvoin nähtävä pullistuma alasinpilven huipussa. Yleensä alasinpilvi on huipustaan verrattaen tasainen. Tällainen pullistuma syntyy voimakkaan nousuvirtauksen kohdalle ja tunkeutuu joskus stratosfäärin puolelle.

   Ylikorkea eli tropopaussin läpäisevä huippu liittyy suureen ilmakehän epävakaisuuteen ja tyypillisesti supersoluun. Näin ollen se voi olla merkki voimakkaasta salamoinnista ja rakeista. Supersolujen yhteydessä saattaa esiintyä myös trombeja tai syöksyvirtauksia.   

    

   Läpäisevä huippu nousee muun pilven yläpuolelle pienenä valkeana kumpuna. Kuva Eero Karvinen.

    

   Läpäisevän huipun valkea kumpu pilkistää ulos ukkospilven yläosan cirruksista. Kuva Mauri Korpi.

    

   Pieni nyppylä pilven yläosassa on läpäisevä huippu. Kuva Esa Palmi.

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Comments: 2 pcs
Juha Keurulainen - 20.5.2021 klo 12.47 Report this

Puistattava video! Ihan Independece Day -tyyliä.

Mikko Peussa - 20.5.2021 klo 14.12 Report this

Komea setti, hienoa!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.