Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Nähty vähintään 5 salamaa - 15.5.2021 klo 17.30 - 15.5.2021 klo 18.00 MÄntyharju Observation number 98386

Visibility III / V

Markku Siljama, Ursa (Etelä-Suomi)

Kesän ensimmäinen ukkospilvi.Salamoi eniten Mäntyharjun itäpuolella Lyytikkälän suunnalla.Salamoi harvakseltaan.

Salamapaikantimen mukaan klo 17.51 oli keskustan rantapuistossa merkintä -22kA x 1 salamasta,en itse nähnyt.Kävin seuraavana päivänä paikanpäällä etsimässä salamaniskujälkiä puistossa mutta en nähnyt mitään erityistä.Kuva 3.Muut kaksi lähintä salamaa olivat muutaman kilometrin päässä Survaanvuoren tienoilla ja Lähdeniemessä.

Salamapaikantimen mukaan oli samoihin aikoihin melkoinen salamarypäs Päijänteen itärannalla Vääksystä pohjoiseen.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

Comments: 3 pcs
Timo Kuhmonen - 16.5.2021 klo 17.54 Report this

Jos pääsee tarkastamaan maahan osuneen salaman iskupaikan, se voi olla hyödyllistä. Itseltäni meni yksi sellainen tilaisuus ohi noin 30 vuotta sitten. Iskupaikka oli tiedossa ja se oli vielä hiekkapitoista maata. Maassa oli vajaan metrin syvyinen peukalon mentävä reikä iskupaikalla. Silloin ei ollut tietoa, että kohde olisi kannattanut tarkastaa, mahdollisten fulguriittien takia...

Markku Siljama - 16.5.2021 klo 18.05 Report this

Fulguriitttia olisi hauska löytää mutta maaperä tuolla puistossa lienee kaikkea muuta kuin soraa..mutta pidetään silmät auki.

Jouni Hovi - 16.5.2021 klo 19.16 Report this

Tuossa juuri pari iskemänjuurta kaivelleena voinen arvella että ei ole helppo laji tuo sulaputkien kaivelu jollei sitten tosiaan ihan hiekkamaahan kuopaista.  Kaksi varmaa iskemänkohtaama puuta ei tarkoita että maasta löytyisi varmuudella sulaputkia tai lasittunutta maaperää.  Pakko myöntää että kutkuttelee mahdollisuus löytää jäänteitä noista kohdetta hyvälleistä mahdollisesti jopa gigaluokan energioista.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.