Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Siitepölykehä - 4.6.2021 klo 22.55 - 4.6.2021 klo 23.06 Pori Observation number 98683

Visibility IV / V

Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Lähdin kuvaamaan meren rannalle vaaleaa kesäyötä ja iltapilviä. Pihalla lähtiessä panin merkille että kylläpäs pihamänty kukkii voimakkaasti. Auringon laskiessa panin merkille kehämuodostelmaa, joka tuli selvemmin ja selvemmin esille auringon laskiessa. Männyn siitepölykehä, tosiaan. Välillä näytti siltä kun olisi ollut toinen aurinko laskevan auringon päällä... Hieno reissu, oli lämmintä, tuuli puhalsi hennosti ja satakieli lauloi rantalepikössa. 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Liikkuiko valoilmiö
  • Pysyi paikallaan
 • Ilmiön kesto
  • Yli 20 sekuntia
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Comments: 4 pcs
Timo Alanko - 5.6.2021 klo 12.10 Report this

Kirkastumat näkyvät selvemmin kuin omissa kuvissani parisataa kilometriä pohjoisempana. Tunnelma taisi olla sinulla vähän rennompi. Itse olin armottoman hyttyshyökkäyksen kohteena Rapatunturilla. Toki sentään varustautuneena kunnolla. :) 

Tuikku Asikainen - 5.6.2021 klo 12.25 Report this

Timo Alanko, uskon että siellä oli hyttysiä kun tänne meren rannallekin niitä oli muutama eksynyt, mutta tuulenvirekin riitti niitä karkoittamaan. Toisaalta tunturimaisema on aina niin hieno ja omanlaisensa minkä tahansa ilmiön kuvaamiseen, että kateus läikähtää mielessä....

Timo Alanko - 5.6.2021 klo 12.43 Report this

No, Rapatunturi on sentään vain täyttömäki, johon kasattiin aikanaan Vaasan Gerbyn alueen kaivuujätteet. Gerbyberget taitaa olla virallinen nimi. Niin, että se siitä kuvauspaikkaromantiikasta. Paikalla oli 80-luvulla Suomen lyhin laskettelurinne :) 

Tuikku Asikainen - 5.6.2021 klo 19.05 Report this

Jassoo, heh heh. Kuvasi on kuitenkin hienot. Ja korkeammalta näkee monet jutut paremmin. Porissa päin on vain aakeeta ja laakeeta. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.