Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Osittainen auringonpimennys - 10.6.2021 klo 12.10 - 10.6.2021 klo 15.10 Turku Observation number 98850

Visibility IV / V

Kun kulki niin korkealla, ei saanut inspiraatiota kummoisinkaan maisemataustaisiin kuviin. Pääkuvassa aurinko 10 minuutin välein pinottuna, kakkosena viiden kuvan sarja ja kolmosena helminauha 5 minuutin välein valotettuna. Viides kuva on "humpuukkia". Helminauha meni vähän pipariksi, kun jostain syystä olin fiksaantunut siihen, että pimennyksen syvin vaihe on etelässä, ja niinpä kameran suuntaus jäi loppuvaiheesta vajaaksi. Muutenkin tuon helminauhan valotus halpazoomilla kaikkine tynnyrivääristymineen vaati taivuttelua Photoshopissa.

Lisäys: aiemmassa vimpassa kuvassa ("pimeä aine") viuhkamainen muoto selittyy sillä, että kiinteällä kamerajalustalla kuvatessani voin suuntauksessa huomioida vain sivu- ja pystysuuntaisen liikkeen, mutta en voi huomioida Kuun/Auringon kaltevuuden muutosta yli kahden tunnin kuluessa. Kahdessa uudessa versiossa (kuvat 6 ja 7) korjasin tuon kuvankäsittelyssä, ja siinä kamera näyttää seuraavan "pimeää ainetta" so. Kuuta ekvatoriaalisella jalustalla. Vimppa kuva on mukana vain, kun se näytti niin söpöltä aloittaessani uuden komposition kasaamista.


More similar observations
Comments: 2 pcs
Jukka Kytömäki - 11.6.2021 klo 12.54 Report this

Hyvä, että näitä visuaalisesti erilaisiakin versioita tulee havaintoon. Vain kokeilemalla oppii ja usein näissä onnistutaankin. Kaikkiin osioihin ne ei sovellu, mutta tämäntyyppiset erilaisuudet ovat mukavia seurata.

Pekka Parviainen - 11.6.2021 klo 19.52 Report this

Yksi mahdollisuus erilaisten kuvien koostamiseen on vain rutiininomaisesti kuvata esim. pimennys tasavälein ilman sen kummempia ajatuksia lopputulemasta - kuvista syntyy tai ei sitten synny inspiraatiota. Ohessa tokavimppa kuva on vain aurinkopallukoiden ripottelua miten sattuu. Vimpassa kuvassa oli ihan oikea ajatus, vaikka sen humpuukiksi kirjasin. Nimittäin sen synnyn voi ajatella siten, että kaukoputki seuraa Kuuta, ja Aurinko kuvataan tietyin väliajoin. Ja se "oikea ajatus" ko. kuvan kasaamiseen oli, että kaukaa tulevan tähden (so. Aurinko) valo vääristyy välissä olevan "tuntemattoman pimeän aineen" vaikutuksesta. Siis epäsuora havainto jostain pimeästä aineesta, joka ei näy mutta ilmoittaa itsestään tällaisena kaukaisen tähden valon vääristymänä. Leikittely on sallittua!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.