Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 16.6.2021 klo 20.29 Tampere Observation number 98970

Visibility II / V

Taivaalla oli koko iltapäivän ollut kiinnostavan näköistä pilvien kehittymistä, mutta vasta laaja-alaiset ja monikerroksiset mantelimayhemit (altocumulus lenticularis) lopulta pakottivat laittamaan 'lapset laulaan' (timelapse - siis intervallikuvaukset käyntiin) parvekkeelle. 

Vain reilu 70 ruutua (15 s välein) myöhemmin pilvinäytelmää katsellessani huomasin erikoisen näköisen, väärinpäin olevan u-pyörteen (- tai pilven), jonka tunnistin Taivaanvahdissa aiemmin tänä vuonna näkemäni havainnon perusteella oitis hevosenkenkäpyörteeksi (visuaalihavainnon perusteella olen tästä varma). Siinäpä siis vasta klassinen pulma yhden toimivan kameran omistajalle: keskeyttääkkö hieno timelapse, vai antaakko laulaa vaan. Yleensä kun itse kiinnostukissani tai muuten häiritsen intervallisarjojani, joko asennon tai valotuksen suhteen, tulen tuottaneeksi aina huonompaa jälkeä. Yllättäen. 

Noh. Nyt oli kyseessä kuitenkin harvinaisehko pilvi-ilmiö ja tiesin, että croppikennon 10 mm polttoväli yhdistettynä verrattain pitkiin intervalleihin ei tuottaisi varmaankaan edes vahvistusta visuaalihavainnolleni. Sohlasin siis nopesti telezoomin kameran nokalle ja aikani kuunneltuani sitä ihanaa 'antiikkikameran' edestakaista tarkennussahausta oli tämä lyhytikäinen virtausilmiö jo hyvän matkaa ehtoopuolella - käytännössä ohitse. Yhden kuvan sain 200 mm polttovälillä käsitarkenteisesti, mutta se on jopa käyttökelvottomampi (ohi menneen ilmiön kannalta), kuin tässä havainnon yhteydessä esittämäni pikkukuva ja kuva-video-kyhäelmä.

Keskeytin siis sarjalaulatuksen taas periaatteessa turhaan, mutta toisaalta edelleenkin kiinnostavammaksi kehittynyt keskipilvikähinä vaati kyllä sekä asennon, että asetusten korjaamista. Ainoa ehjä akku tuli lopulta poltettua tyhjäksi 5 s intervalleilla, kun saaliiksi jäi reilu 1300 RAW ruutua. Nyt oli omaan silmään kyllä oikein hieno, värikäs ja moniulotteinen pilvinäytelmä, vaikka sitä aina kaivattua timanttista cirrostratusta ei tällä kierroksella ollut tarjolla ollenkaan!

Jäisessä altocumuluksen hajoamisaineksessa näkyi lyhyesti myös perushaloja: sivuaurinkoa ja pilaria. Lisäksi kehää ja varmaan väripilveä. Ehkä lenticularis-pinoa.

Päivitän tätä havaintoani lähitulevaisuudessa, kunhan kone laskeskelee asianmukaiset lopputuotteet aiheesta. 

Varmaan hosun turhia, ja omat videot osoittautuvat perustasoisiksi koosteiksi, mutta alustavasti kehoittaisin katsomaan kuvasarjoja läpi tältä päivältä Tampereen alueelta - esimerkiksi TaUrsan kelikameroista - jos kiinnostaa.

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Hevosenkenkäpyörre info

   Hevosenkenkäpyörre syntyy kun ilmakehässä nouseva ylösvirtaus törmää vaakasuunnassa liikkuvaan ilmamassaan. Tällöin saattaa syntyä vaakasuunnassa pyörivä pyörre. Jos pyörteessä tiivistyy kosteutta pilvipisaroiksi voidaan havaita erittäin harvinainen ylösalaisen U-kirjaimen näköinen pilvimuoto. Usein tällainen pyörre on näkyvillä vain hyvin lyhyen aikaa, kenties joitakin kymmeniä sekunteja tai minuutin.

   Tyypillisimmin hevosenkenkäpyörteitä sanotaan näkyvän supersolumyrskyjen lähettyvillä, sillä niiden yhteydessä syntyy hyvin voimakkaita ylösvirtauksia ja tuuliväänteitä, jotka ovat otollisia pyörteen syntymiselle. Silti tätä pilvimuotoa havaitaan aivan tavanomaisten cumulus-pilvienkin yhteydessä ja toisinaan jopa hyvin etäällä niistä tyystin sinistä taivasta vasten. Tämän pilven havaitakseen kannattaa siis olla tarkkana aina kun cumuluksia syntyy ylösvirtausten seurauksena.

Technical information

EOS 500D, Sigma 10-20mm (F/4-5.6 EX DC HSM) @ 10mm, f11, 1/800s, videon havaintokuvat on otettu 15 s välein.

Comments: 3 pcs
Heidi Hautasuo - 18.6.2021 klo 14.07 Report this

Mielenkiintoinen havainto!

Tero Sipinen - 18.6.2021 klo 23.24 Report this

Hienot pilvilapset ja hyvät havainnollistukset. Komeat taivaat. Ja onnittelut tarkkasilmäisestä hevosenkenkäpyörteen bongauksesta!

Timo Alanko - 19.6.2021 klo 15.25 Report this

Viime päivinä on Vaasankin taivaalla näkynyt mielenkiintoisia, lähinnä undulatus-muotoja. Illalla leijaili pilvissä vaakasuuntaisia putkilon näköisiä aaltoja, ikään kuin vesipatsaita vaakasuorassa. Niille ei liene mitään kategoriaa täällä. Mukavaa, että näin kesälläkin on taivaalla jotain bongailtavaa :) Tuo hevosenkenkäpyörteen huomaaminen osoittaa kyllä melkoista tarkkaavaisuutta!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.