Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 17.6.2021 klo 16.30 - 17.6.2021 klo 18.40 Kuhmo, Niemiskylä Observation number 98987

Visibility III / V

Not visible

Kännykän kanssa juoksin   grilliltä vähän paremmalle näkymäpaikalle kuvaamaan pikaisesti,  onneksi en polttanut ruokia.  Sitten piti juosta ulos  vielä kun ruoka oli lautasella. Lienevätkö  pilvet  sitten  tarpeeksi pinossa. 

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 1/4-osan
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Lenticularis-pino info

   Lenticularis-pino eli mantelipilvipino on ilmiö, jossa muodoltaan mantelia muistuttavia pilviä on useita päällekkäin pinossa. Taivaanvahdissa käytännön rajana tavanomaisen altocumulus lenticulariksen ja harvinaisemman lenticularispinon välillä pidetään vähintään kolmea päällekkäistä lenticularista eli lautasta muistuttavaa pilveä.    

   Lenticularis- eli mantelipilvet ovat virtaviivaisia, linssimäisiä pilvimuotoja. Tyypillisesti ne syntyvät kun tunturi tai vuori aiheuttaa ilmavirtaukseen pystysuuntaisen häiriöliikkeen. Näin syntyvän ilma-aallon yläosassa kosteus saattaa tiivistyä pilvipisaroiksi, jolloin voidaan havaita paikoillaan pysyvä sileäpintainen lenticularis-pilvi. Toisinaan tällaisia mantelipilviä syntyy myös ilman voimakkaita maastonmuotoja erilaisten säärintämien yhteydessä.

   Lenticularis-pilvet eivät sinänsä ole tavattoman harvinaisia, sillä heikosti kehittyneinä niitä voidaan havaita melko usein Suomessakin. Sen sijaan päällekkäiset mantelipilvikerrokset ovat selvästi harvemmin nähtävä ilmiö. Tällainen lättypinoa muistuttava pilvi syntyy kun ilmassa vuorottelevat kosteammat ja kuivemmat ilmakerrokset päällekkäin. Tuolloin toisissa kerroksissa kosteus tiivistyy ja toisissa ei, jolloin voidaan havaita jopa hyvin lukuisia lenticularis-kerroksia.

   Taivaanvahtiin kerätään vain tällaisia selvästi muodostuneita, kerroksellisia lenticularis-pilviä niiden harvinaisuuden vuoksi.

   Islannissa vuoriston aiheuttamaan ilma-aaltoon syntynyt kerroksittainen lenticularis-pilvi. Kuva Wikipedia.

Comments: 3 pcs
Raija Ollikainen - 19.6.2021 klo 10.00 Report this

No herrasväki nähköön, mitä lättypinoja! Kuhmon perukassa ei taida olla suurempaa vuoristoa, joka olisi aiheuttanut "ilmavirtaukseen pystysuuntaisen häiriöliikkeen" :D (infonapin takana selitetään kyllä jotain säärintamajuttuakin). Mutta johtuivatpa nuo läjät mistä tahansa 'häiriöstä', niin komeita ovat!

Timo Alanko - 19.6.2021 klo 14.20 Report this

Voi Herttinen!! 

Vesa Toropainen - 19.6.2021 klo 20.57 Report this

Kyllä tää on jo enemmän kuin III/V...

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.