Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Muu myrskyilmiö - 9.7.2014 klo 02.00 - 9.7.2014 klo 06.00 Tampere Observation number 98989

Visibility V / V

Yötöiden jälkeen haistelin kuvauksellisen pilvisession alkua päivän alkaessa pikku hiljaa valjeta. Laitoimpa siis 'lapset laulaan' (timelapse kuvaukset tulille) parvekkeelle, eikä tälläkään kertaa tarvinnut katua. 
Edeltävän päivän myrskyjen jäänteet jatkoivat hajoamistaan, ja komeita mammatus-pilviä kehittyi pitkän aikaa entisistä alasimista satavaan virgaan. Timelapsevideo kattaa yli neljän tunnin ajan; havainto alkoi hieman ennen klo 02 ja päättyi 06 jälkeen. Mammatusprosessin sijoittumista aikajanalle voi arvioida tästä tiedosta. 

Voi olla, että tulkintani pilvistä ja prosessista on vajavainen tai väärä.

RAW kuvat ovat edelleen hukassa, mutta julkaisen nyt tämän tällaisena, sillä omasta mielestäni kyseinen pilvitimelapse on jopa aika hieno! Harmillista on se, että varsinkin aamun ensivalon 'vaikeista' punaisista väreistä ei tahdo saada juuri edes selvää näistä muinaisista Novgorodin tuohi jpegeistä! ... Varsinkaan tänne paalittamastani pikkuvideosta.

Tässä on myös kova luotto 'aina ajassa pitämääni' kameran exif-tietoon näin seitsemän vuoden jälkeen - havaintoajan ja päivän saa ehdottomasti osoittaa vääräksi (vaikken usko/toivo niin tapahtuvan)!


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Mammatuspilviä info

   Mammatus- eli utarepilvet ovat utareen muotoa muistuttavia rakenteita. Tyypillisesti niitä nähdään ukkospilvien reunassa, mutta mammatukset voivat kulkeutua myös kauaksi ukkospilvistä. Lisäksi mammatuksia muodostuu muissakin kuin ukkospilvissä. 

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Mirko Lahtinen.

    

   Mammatuksia ukkospilven takareunassa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Mammatuspilveä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Maaliskuisen kuuropilvijonon takareunan mammatuksia. Kuva Matias Takala.

    

   Tämä mammatusmuodostelma ei liittynyt ukkospilveen, vaan näkyi stratocumuluksessa. Kuva Jari Luomanen.

Technical information

EOS 500D, Sigma 10-20mm F/4-5.6 EX DC HSM

Comments: 1 pcs
Tero Sipinen - 18.6.2021 klo 23.58 Report this

Oijoi!! Olen tässä jo tovin haaveillut että sattuisipa hienot mammatukset ja mahdollisuus timelapsen taltiointiin. (Neljä päivää sitten tarjoutuikin tilaisuus, yhtälöstä puuttui vaan se "hienot"). Samalla olen "pessimisti ei pety" -tyyliin harmitellut jo valmiiksi että eihän siitä mitään tule, kun mammatukset menevät menojaan eivätkä pysy tähtäimesäs tarpeeksi pitkään. Mutta tässähän mammatuksia valuu kuin liukuhihnalta ja suhteellisen samassa kohtaa! Hieno! Ensimmäinen näkemäni mammatus-timelapse (sitä maananantaista, kameran näytöltä pläräämääni mammatuksien rippeiden kuvasarjaa ei lasketa).

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.