Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Selvästi näkyviä yöpilviä - 21.6.2021 klo 00.23 - 21.6.2021 klo 01.34 Helsinki Observation number 99031

Visibility III / V

Tämänkertaista yöpilvinäytöstä voidaan jo melkein luonnehtia spektaakeliksi. Pääsuuntana oli pohjoisluode, mutta varsinkin jakson alussa yöpilviä levittäytyi länteen ja zeniittiinkin asti (kuvat 2 ja 3, ovat panoraamakuvia joissa zeniittikin mukana). Olin näkevinäni valaisevia yöpilviä jopa itäkoillisessa, mutta siinä suunnassa oli sen verran paljon normipilviä, että varma yöpilvien erottaminen oli liian hankalaa, en ottanut edes kuvia. Mukana 4-kuvana 94 ruudusta koostuva video koko havaintojakson ajalta.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 5/8-osan
 • Valaisevat yöpilvet
  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

  • Laineita info

   Yöpilvilaineet ovat lyhyitä, toisiaan lähellä olevia vöiden ryhmiä.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Hannu Määttänen.

Comments: 2 pcs
Pentti Arpalahti - 21.6.2021 klo 14.10 Report this

Kauden alku oli nihkeä, kun pilvet ilmeisesti meidän kannalta sijoittuivat ja ajoittuivat epäedullisesti. Kesäpäivänseisauksen kunnollista näytöstä olen pitänyt yökkösten Graalin maljana, kun aiemmin horisontista on agressiivisella editoinnilla saanut esiin vain muutaman rihman. Nyt mentiin zeniitin yli Helsingissä. Tummalla taivaalla olisi päästy laaja-alaisuuden perusteella huomiota herättävään kategoriaan. Etelämmän Euroopan kuvissa näkyy meidän kirkkaimpien vöiden lisäksi yhtenäinen laaja pilvialue. Siellä ollaan ihan tohkeissaan ja tehdään havaintojen leveyspiiriennätyksiä.

Georg Kieninger - 21.6.2021 klo 20.45 Report this

Olihan hieno juttu saada kesäpäiväseisauksen kunniaksi ja iloksi ihailtavaksi niinkin hieno esitys! Kaikkihan on suhteellista, ottaen huomioon yön valoisuuden ei parempaa olisi voinut toivoakaan. Ja - ei menekään kuin muutama viikko, kun meilläkin on taas pimeämpiä öitä. Mutta nautitaan nyt yöttömistä öistä!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.