Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Nähty vähintään 10 salamaa - 23.6.2021 klo 12.00 - 23.6.2021 klo 17.00 Järvenpää Observation number 99117

Visibility IV / V

Linkki youtube-videoon: https://www.youtube.com/watch?v=e26en9mqDII

edit: lisäsin parhaat salamat jotka unohdin aiemmin. 

Herään puoli kaksitoista ja tutkassa on kaarikaiku-mcs. Perus tilanne.

Vyöry oli upea, kuin Sylvi-myrskyssä, ja rakenne oli sen verran kerrosmainen, että uskallan ruksia hyllypilvi-kohdan. Pieniä rakeita tuli alussa. Mutta neljän vuoden odotuksen jälkeen sain viimeinkin kokea syöksyvirtauksessa olemisen. Raikas kokemus. Pyörä ja kolmijalat kaatuivat saman tien puuskarintaman saavuttua ja lakki lensi ojaan, josta en sitä enää löytänyt. En osaa arvioida tuulen nopeutta, mutta ainakin 25 m/s.

Viidennessä videossa salama iski rantasaunan viereiseen puuhun. En jälkeenpäin nähnyt vahinkoa.

Paras bongauspäivä tähän mennessä itselläni.

 

 

 

 


More similar observations
Additional information
 • Rakeiden koko
  • 6 mm
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Salamanosuma kohteeseen info

   Salaman osuma on toisinaan paikannettavissa selvästi tunnistettavaan kohteeseen, kuten esimerkiksi puuhun, radiomastoon, lentokoneeseen. Pyydämme, että kerrot havaintokertomuksessa tarkemmin kohteesta ja sen sijainnista.

    

   Tässä kuvassa salama iski noin 100 metrin päähän. Iskun tarkkaa kohdetta ei tiedetä. Kuva Miikka Mäkinen.

  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Syöksyvirtaus info

   Syöksyvirtaus on ukkospilvestä laskeutuva voimakas puuskittainen ilmavirtaus. Syöksyvirtaus on yhdensuuntainen tuuli, toisin kuin selvästi pyörivä trombi. Syöksyvirtauksen kohdalla sataa usein hyvin voimakkaasti.

   Syöksyvirtaus voi aiheuttaa huomattavia tuhoja. Se kaataa puut yhteen suuntaan, kun taas trombin jäljiltä puut ovat kaatuneet sikin sokin. 

   Syöksyvirtaus tarkoittaa vain tuulta joka havaitaan laskuvirtauksen osuessa maahan. Muussa tilanteessa voidaan puhua ukkospuuskasta.

    

   Syöksyvirtaus taivuttaa puita. Kuva Esa Palmi.

  • Alasinryömiäinen info

   Alasinryömiäinen (englanniksi anvil crawler) on vaakasuuntaisesti taivaalla suuren etäisyyden liikkuva, tyypillisesti askeltaen etenevä salama, joka yleensä liittyy suureen ukkospilvijärjestelmään.

   Alasinryömiäiset ovat näyttäviä ja harvinaisia salamoita. Niiden pätkittäinen askel kerrassaan eteneminen voi tuoda strobovaloja muistuttavan vaikutelman.

  • Sadeseinämä info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

  • Hyllypilvi info

   Hyllypilvi (engl. shelf cloud) on vyörypilven erikoismuoto. Nimensä mukaisesti se on vaakasuora, hyllyä muistuttava kuuropilven uloke. Se liittyy supersolu-ukkospilviin, joita Suomessa tavataan hyvin harvoin.

   Jarmo Moilasen kuva harvinaisesta hyllypilvestä 13. kesäkuuta 2001 Vaalan taivaalla.

Comments: 6 pcs
Tero Sipinen - 24.6.2021 klo 15.14 Report this

Kokemisen meininkiä!

Olipa hyvä että oli sateenvarjo mukana :D

Mikko Peussa - 24.6.2021 klo 20.01 Report this

Aika riskillä on paineltu menemään noissa videoissa :) Itse en ihan noin rohkea ole, tosin vahingossa olen joutunut pari kertaa pimeyden ytimeen.

Henrik Heikkinen - 24.6.2021 klo 20.12 Report this

Oli unelmatilanne itselleni, siinä on jotain sellaista seikkailun tuntua. Ei vain pellolle-takaisin autoon- pullakahville- ja kotiin. Riskinä on toisaalta myös kameroiden kastuminen. 

Emma Bruus - 24.6.2021 klo 23.02 Report this

Nyt on Henrik hieno havainto! Tykkään erityisesti tuosta sateenvarjosta :D

Jari Ylioja - 25.6.2021 klo 15.44 Report this

Hienosti taltioitu!

Eero Karvinen - 25.6.2021 klo 16.29 Report this

Se tapahtui täälläkin sateenvarjolle sama asia. kun tekisivät joskus kunnon materiaaleista nuo varjot. Ehkä sellainen myrskybongari-mallisto.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.