Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Himmeitä yöpilviä - 24.6.2021 klo 01.15 - 24.6.2021 klo 01.30 Kangasala Observation number 99119

Visibility II / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kävin hampaita pestessä vielä pihalla tarkistamassa taivastilanteen (klo 1.15). Ihmettelin kun vähän joka sunnalla, zeniittiä myöten näkyi yöpilvimäisiä rantuja. Ajattelin että täytyypä tarkistaa kameralla ja polarisaattorilla että ovatko tosiaan yöpilviä, kun oli niin epäilyttävän laaja ja runsas setti yöpilviksi. Ennen sisäänmenoa katsahdin vielä taivaalle ja nyt näin paikallaan pysyvien rantujen isäksi kovaa vauhtia viilettäviä, vähän "lämpimämmän" sävyisiä pilviä. Se jo vahvisti havaintoni. Kävin kuitenkin keräilemässä kuvauskaluston (ja viimeistelemässä purukaluston putsauksen). Kun pääsin pihalle, niin ne juuri ennen sisäänmenoa huomaamani kiitävät alapilvet olivat vallanneet jo koko taivaan! Plääh. Optimistisesti otin kuitenkin pienen kuvasarjan (klo 1.30), josko vaikka animaatiosta voisi erottaa paikaallaanpysyvät ja ohikiitävät piirteet. Animoin vain 15 kuvaa (2 sek intervallilla) alusta, koska taivas muurautui yhä tiiviimmin umpeen. Kyllä siitä juuri ja juuri on hahmotettavissa paikallaan pysyviä rantuja (noin 1/4 alalaidasta).


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 3/8-osan
 • Valaisevat yöpilvet
  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

Comments: 6 pcs
Pentti Arpalahti - 24.6.2021 klo 16.42 Report this

Nämä eivät nyt olleet niitä postikorttiyökkösiä, joita etelämpänä Euroopssa saivat ihastella.

Veikko Mäkelä - 26.6.2021 klo 14.46 Report this

Mietin tässä, purisiko joku pinoamistekniikka näihin:  Nopeasti liikkuvat pilvet keskiarvoistuisivat pois tai ainakin epäselvemmiksi ja hitaammin liikkuvat / paikallaan pysyvät yöpilvet korostuivat.

Toinen, jota mietin, kun jotkut ottavat noita polarisaatiosuodinkuvapareja, että joku vähentämistekniikka voisi purra.  Pentille voisi ainakin ehdottaa kokeilua.

Tero Sipinen - 26.6.2021 klo 15.43 Report this

Juu, eivät olleet kovin näyttäviä ilman alapilviäkään.

Minulle tuli sama keskiarvoidea mieleen ja teinkin animaation jälkeen keskiarvopinon (Halostackilla) mutta ei auttanut, alapilveä oli liikaa. Joku Panu Lahtisen "taikakäsittely" voisi auttaa?

Pentti Arpalahti - 27.6.2021 klo 01.13 Report this

Joo, muutamilla polaparilla voisi ihan kurillaan kokeilla. Aivot toki ovat taitavia prosessoimaan kuvapareja. Panun taiat purevat ehkä parhaiten sameisiin vöihin. Siroja viiruja kaivelee editointitekniikoilla pilvien välistä, kun vaan ottaa 50 - 100 hyvänlaatuista kuvaa. Keskiarvoistuksen 1. approksimaatio tietysti on alapilvien liikkeeseen nähden pitkä valotusaika 3 - 8 s.

Tapio Lahtinen - 27.6.2021 klo 19.53 Report this

Tuota noin - mites kun Ursan ja muilla sivuilla sanotaan että näitä näkyy kun aurinko on 6-16 astetta horisontin alapuolella ja nyt näytti olevan 4.5 astetta ?

Tero Sipinen - 27.6.2021 klo 21.10 Report this

Ursan yöpilvioppaassa, havaintokausiosiossa linjataan että "Kirkkaimmat yöpilvet saattavat näkyä jo 4 asteen rajalla, mutta normaalisti ne ilmestyvät näkyviin vasta, kun Aurinko on painunut yli 6 astetta horisontin alapuolelle."

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.