Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Clearly visible night shining clouds - 24.7.2021 at 01.45 - 24.7.2021 at 03.15 Turku Observation number 99874

Visibility III / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

There, those night clouds again appeared in the northern sky in a small area. Close to the horizon are so far.

EDIT: The play expanded and brightened in the morning, so I still had to go to the terrain to shoot. There were night clouds between the northwest and the northeast. #bongaa100More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Night shining clouds
 • Cloud coverage in the sky
  • Covered 1/8 of the sky
 • Noctilucent clouds
  • Waves info

   Waves of noctilucent clouds are short, close groups of clouds.

   Wavy NLC by Jari Luomanen.

    

   NLC waves by Hannu Määttänen.

  • Band info

   Bands of noctilucent clouds are long, stripe like cloudformation.

   A single, very bright NLC band. Photo by Mikko Peussa.

    

   On the upper left corner, rising bands are clear on the image. Whereas waves of NLC cover the bottom right side of the image. Photo by Juha Tonttila.

  • Veil info

   The night cloud vail is a vague thin night shining cloud with no clear structure.

   Noctilucent cloud veil with one strong belt formation. Image by Veikko Mäkelä.

Comments: 17 pcs
Pentti Arpalahti - 24.7.2021 at 13.40 Report this

Kolmosen samea silmä on aika jännä.

Timo Alanko - 24.7.2021 at 13.51 Report this

Mitenkäs se fysiikka näiden kanssa meneekään? Jos pilvet Turussa näkyvät 20 asteen korkeudella, niin missä ne samat pilvet näkyvät samaan aikaan täällä Vaasassa. Samalla hetkellähän sama aurinko niitä tuolla korkealla valaisee. Tilannetta vaan monimutkaistaa se, että taustataivas on meillä samaan aikaan selvästi vaaleampi. Laiskottaa liikaa alkaa itse laskemaan etäisyyksiä ja kulmia :(

Pentti Arpalahti - 24.7.2021 at 14.16 Report this

Joku ahkera on tehnyt wikiin artikkelin 'Horisontti'

Timo Alanko - 24.7.2021 at 14.50 Report this

Kun vielä joku ahkera jaksaisi laskea tuolla horisontin etäisyyden kaavalla, kuinka paljon "alempana" me vaasalaiset olemme Turun vaakasuoraan tasoon verrattuna. Pudotushan etenee eksponentiaalisesti, mutta nuo kaavahirvitykset eivät innosta matemaattiseen puuhasteluun. Alkuperäinen kysymykseni siis on kuinka korkealla sama fyysinen piste on n.  300 km päästä katsottuna, kun se Turussa on esim. 10 asteeen korkeudella, 85 km maanpinnan yläpuolella. Etäisyyttä taitaa Turusta tulla tuohon pisteeseen n. 450 km. Vaasasta alle 200 km ja kulma arviolta yli 30 astetta. Helppohan tuo olisi ruutupaperilla ja viivottimella tutkia, ellei tarvitsisi ottaa huomioon maan pinnan kaareutumista :(

Mikko Peussa - 24.7.2021 at 15.08 Report this

Karkea heitto Timon kysymykseen. Turusta katsoen pohjoisen horisontin tuntumassa olevat yöpilvet on noin 900-1000 km etäisyydellä, jos oletetaan että pilvet on 82 km korkeudella. Vaasassa ollaan siis vastavaa kohtaa n. 300 km lähempänä. Kun otetaan huomioon maanpinnan kaarevuus ja ero leveysasteissa joka on Vaasan ja Turun välillä vajaat 3 astetta, niin samat kohdat yöpilvistä näet Vaasassa noin 4-6 asteen korkeudella. Saa korjata jos pahoja virheitä tein ;-)

Timo Alanko - 24.7.2021 at 15.42 Report this

Tämä on kyllä mukavan filosofinen pohdiskeltava. Miksi yöpilvikausi alkaa teillä siellä etelämpänä ennen meitä? Joo, taustataivas on teillä aikaisemmin hämärä suoraan yläpuolella, mutta jos katseltava pilvimuodostelma on Turusta 700 km pohjoiseen, niin sun alueen taustataivaaseen kai tekin pilviä vertaatte, ei Turun seudun. Me taas täällä pohjoisemmassa emme samaa pilvimuodostelmaa erota, kun meillä on niin valoisaa. Kun yöpilvet nousevat teillä zeniittiin saakka on tilanne ihan helppo ymmärtää. Siellähän on selvästi pimeämpää kuin täällä. Mutta teistä katsoen pohjoisen horisontissa... Hmm.. 

Mikko Peussa - 24.7.2021 at 15.57 Report this

Timo: Yöpilvet näkyy kesäkuukausina (jos olosuhteet on sopivat) kun Aurinko on havaintopaikalta katsoen noin 4-16 astetta horisontin alla. Vähemmän kuin n. 4 astetta tarkoittaa liian valoisaa taivasta ja yli 16 astetta alapuolella on liikaa, jotta auringonvalo vielä osuisi yöpilvikorkeudelle havaintopaikalta katsoen.

Edellä mainitusta syystä yöpilvikausi alkaa eri aikaan Turussa ja Vaasassa. Olen kuvannut yöpilvet keskiyöllä juhannuksena Turussa, jolloin Aurinko on ollut noin 5-6 astetta horisontin alapuolella. Vaasassa samoja yöpilviä on mahdotonta nähdä tai kuvata vaikka ne siellä on, sillä Vaasassa Aurinko ei laske juuri alle 3 asteen juhannusyönä.

Pentti Arpalahti - 24.7.2021 at 16.34 Report this

Pilvien korkeus taivaalla on tietysti tärkeä, jos havaintopaikoilla on näköesteitä. Simultaanihavaintojen selvästi tunnistettavien kuvioiden vertaamisella säästyisi laskemiselta, jos korkeuden pystyisi arvioimaan. Matalat esitykset ovat kiinnostavia. Korkeat esitykset joka tapauksessa näkyvät. Voi kun jaksaisi tehdä havaintopaikkojen horisonttiprofiilit tähtien ja stellariumin avulla. Negarapsan valiidisuudellekin se olisi oleellinen parametri.

Pentti Arpalahti - 24.7.2021 at 17.01 Report this

Huomasin, että Mikko otti kolmoskuvan 'samea silmä' 2:30 ja omassa ikkunakuvassa 2:20 on tunnistettavissa osa samasta kuviosta. Täytyy muutenkin kalibroida oman näkymän korkeus.

Mikko Peussa - 24.7.2021 at 17.40 Report this

Oikeastaan kaikkiin edellä esitettyihin kysymyksiin yöpilvistä löytyy vastaus täältä ja samojen kohteiden näkyvyyteen (korkeuteen) eri leveysasteilla löytyy useita valmiita taulukoita netistä. Ne pätee niin yöpilviin, yläsalamoihin, yms. Katson jos saan yhden taulukon linkittettyä tähän myös.

Timo Alanko - 24.7.2021 at 18.42 Report this

Mielenkiintoisia juttuja. Mutta ei varsinaisesti mitään uutta. Hämmennä nyt vielä vähän. Jos vaikka heinakuun 12. päivänä ihailette siellä Turussa taivaanrannassa pohjoisessa noin 10 asteen korkeudella näkyviä yöpilviä, jotka ovat 80 km korkeudella jossain Rovaniemen yläpuolella, niin näette ne koska aurinko on laskenut Turun horisontin alapuolelle jotain 8 astetta. Minä katson Vaasassa tuon pilvialueen täsmälleen samaan kohtaan kuin sinä. Minä en siinä kuitenkaan näe mitään, koska minulle ai aurinko ole vielä laskenut yhtä alas. Mutta aurinkohan valaisee juuri sitä pilven kohtaa. Säteileekö valo pilvestä vain sinne Turkuun vai myös minulle Vaasaan. Jos minä en sitä Rovaniemen päältä näe, niin miten te sen näette? Teillä Turussa on taivas jo hämärtynyt, vaan ei Rovaniemellä, jonka yläpuolella pilvi on. Jos pilvi olisi jossain teidän lähistöllä, ei asiassa olisi mitään ihmeellistä. 

Mikko Peussa - 24.7.2021 at 19.10 Report this

Timo: Jos katsomme samaa kohtaa missä yöpilvet on ja Turussa Aurinko on 6 astetta horisontin alapuolella, niin yöpilvet erottuu taivaan pimeyden takia. Vaasasta kun katsot sitä kohtaa jossa pilvet sieltä katsoen pitäisi olla, niin et voi nähdä niitä koska taivas on liian vaalea Vaasassa, jossa Aurinko on vasta n. 3 astetta horisontin alapuolella. Samalla tavalla me voimme etelässä kuvata revontulia vielä toukokuussa tai jo elokuun alussa, mutta lapissa on liian valoisaa jotta revontulet voi näkyä.

Yöpilvet vaatii siis näkyäkseen (silloin kuin niitä on) tietyn taivaan tummuuden, joka on eri Vaasassa ja Turussa. Tämän havainnon yöpilvet hävisi Turussakin näkyvistä tuossa klo 04 jälkeen kun taivas alkoi olla liian valoisa. Itse pilvet varmaan sinne jäi, mutta ne ei voi enää näkyä liian valoisalta taivaalta.

 

Timo Alanko - 24.7.2021 at 19.29 Report this

Taitaa siis olla yöpilvissä vähän samoin kuin haloissa ja sateenkaarissa. Ilmiö näkyy suhteessa havaitsijan sijaintiin. Pilvillä on kuitenkin noihin kaariin verrattuna selkeä fyysinen sijainti ja tuo paikallisen taustataivaan vaikutus matalalla horisontissa näkyvään kohteeseen on mielestäni edelleen vähän hämmentävä juttu. No, eipä mitä. Nostetaanpa taas illalla gopro katolle päivystämään :) 

Mikko Peussa - 24.7.2021 at 19.46 Report this

Nimenomaan Timo yöpilvillä on fyysinen sijainti ja samoja pilviä kuvataan eri paikkakunnilla vähän eri kulmista. Ne ei vaan voi näkyä taivaalla jos taivas on liian valoisa, tai jos Aurinko on jo liian alhaalla. Horisonttiasiaa kun ihmettelet, niin jos minä katson horisonttiin kun Aurinko on vaikka 8 astetta horisontin alapuolella, voin jo erottaa siellä yöpilviä. Jos Aurinko olisi vasta 4 astetta horisontin alapuolella, niin en minäkään näkisi horisontissa vielä yöpilviä.

Aurinko täytyy siis olla noin 4–16 astetta horisontin alapuolella että yöpilvet erottuu taustataivaasta. Jos Aurinko on alle 4 astetta horisontin alapuolella, taivas on liian vaalea että yöpilvet erottuu. Jos Aurinko on yli 16 astetta horisontin alapuolella, se ei enää valaise yöpilviä ja niitä ei voi silloinkaan erottaa. Tämä auringonkorkeus vaihtelee paikkakunnan mukaan ja siksi kausi alkaa aikaisemmin etelässä, jossa saavutetaan sopiva hämäryys aikaisemmin keskikesän jälkeen.

Tero Sipinen - 24.7.2021 at 19.49 Report this

Halot ja sateenkaaret vertautuvat havaintogeometriamielessä keskenään: ne näkyvät aina tietyllä etäisyydellä valonlähteestä. Mutta yöpilvet taas näkyvät siellä missä ne fyysisesti ovat, ihan sama missä Aurinko on (kunhan auringonvaloa vaan osuu pilviin). Eli siinä mielessä ei voi verrata haloihin ja sateenkaariin.

Veikko Mäkelä - 24.7.2021 at 23.04 Report this

Tuo –4 asteen raja ei ole aivan ehhdoton.  Veikkaan, että huippukirkkaat ja terävät vyöt saattavat näkyä etelän puoleisella taivaalla jo Auringon ollessa kolmisen astetta horisontin alla. Tätä yritän havaintoaineistoista selvittää, kuinka usein näin tapahtuu.  Havaitsijoiden ilmoittamat kellonajat eivät ole aina aivan täsmällisiä.  Myös kamera saattaa "nähdä" ensimmäiset yöpilvet himpun ihmissilmää aiemmin.

Noin 20 asteen korkeudella olevat yöpilvet ovat noin 200 km:n päässä olevan paikan yläpuolella.  10 asteen korkeudella olevat jo 390 km:n ja aivan horisontissa olevat 1000 km:n päässä. Tämä siis olettaen, että yöpilvet ovat 82 km:n korkeudella.  Hiukan yöpilvikerroksen paksuudessa on toki vaihtelua ja se tuo pientä epätarkkuutta laskuihin.  Noissa luvussa on huomioitu maapallon kaarevuutta. Aputaulukko löytyy yöpilvioppaan luvusta Yöpilvialueen rajat ja suuntahavainnot.

Pentti Arpalahti - 24.7.2021 at 23.31 Report this

Pääsin -2 asteeseen nurinpäin seuraamalla hiipuvaa vyötä #99770.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.