Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Jonossa 3 havaintoa ja 0 kommenttia.

Kuluneen 1 kk ajalta ne havainnot, joissa on sekä kuva että havaintokertomus.

Aktiivinen revontulivyö

22.3.2017 klo 23.30 - 01.15 - Pöytyä (III)
Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Omituinen näytös. Koronan aukon nopea aurinkotuuli aloitti puhaltamaan Maata edellisenä iltana. En kuitenkaan ehtinyt haluamalleni paikalle, koska pilvet eivät antaneet kovinkaan paljoa aikaa. Päätin tehdä revanssin seuraavana yönä. Illalla aurinkotuulen nopeus nousi ajoittain jopa yli 1000km/s lukemiin ja bz oli hivenen pakkasella. Lukujen puolesta näytti siis hyvältä. Lähdin ajelemaan kohti Pöytyää. Perille päästyäni olin äiman käkena; Missä ne revontulet olivat? Pohjoishorisontissa kajasti jotakin, mutta se olisi yhtälailla voinut olla valosaastetta. Kohta kuitenkin kajon kuoteisosaan nousi...

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 21.00 - 23.00 - Joensuu (II)
Satu Juvonen

Epätoivoista reposmetsästystä. Alkuillasta vihersi pilvien takaa, loppuillasta ei edes vihertänyt.  Toinen kuva: Olisiko sama kuin Karrin ja Tuomon  kuvaama viiru. Kuvan ottoaika 22.54, aika näyttäisi olevan sama kuin Karrilla. En nähnyt lentoa, jää kuvassa osittain pilvihötön alle. Exposure 20 sek, ISO 3200.

Kuvia: 2 kpl

Rauhallinen revontulikaari

22.3.2017 klo 22.34 - Pori (II)
Tuikku Asikainen, Porin Karhunvartijat

Oli hienoa nähdä taivas ylipäätään auki ja revontulia, joskin ne oli melko haaleita ja pohjoistaivas oli peittynyt ohuen sumuverhon taakse. Himmeissä revontulissa on se hyvä puoli, että sähläily jää vähemmälle. Voi rauhassa kokeilla erilaisia ISO arvoja ja valotusaikoja ym. Linnunrata hohti himmeänä revontulivyön yllä ja linnunradan laidalla on aina hyvä olla. 

Eläinratavalo

19.3.2017 klo 21.30 - Oulunsalo
Marko Haapala

Eläinratavalo sekä revontuletkin mukana. Eläinratavalo, pitkäaikainen tavoitteeni kuvata. Pirjo Koski onnistui joten oma innostus kasvoi. Epäselvää vain että kuinka pimeää pitäisi olla kuvaamiseen mutta päätin kokeilla lauttarannassa ennen revontulten kuvaamista. Kiinnostus vähän taantui johtuen kehnoista pyöräilyolosuhteista. Pirjolta tulee tekstiviesti: Näkyy jo! Pyörän vauhti kiihtyy ja lopulta perillä lauttarannassa. Keinovalo valaisi maisemaa armottomasti. Takana 25 km pyöräilyä joten silmälasit huurtui jatkuvasti eli kuvattiin ilman laseja. Itse en nähnyt edes revontuleja. Lopulta silmäl...

Kiikarikomeetta Tuttle-Giacobini-Kresak

22.3.2017 klo 22.40 - 23.00 - Tampere (II)
Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Piti myös omalta osalta koettaa saako  komeetta Tutle + galaksi M108 + Pöllösumu M97 -kolmikon samaan kuvaan tavallisella kameraoptiikalla. Ilman seurantaa valotusajat joutui rajaamaan 5 sekuntiin, kuvassa niitä on pinottuna DSS:llä noin 2 min edestä. Värien saaminen näkyviin oli jokseenkin haasteellista, etenkin kun DSS ei oikein tunnu olevan siinä parhaimmillaan, mutta pienen Photoshop-väännön jälkeen sinne jotain sentään tuli esiin. Kuvaa on rajattu alkuperäisestä ja kun ISO-arvonakin oli 6400, niin sen kyllä huomaa rakeisuudesta.

Kiikarikomeetta Tuttle-Giacobini-Kresak

22.3.2017 klo 23.30 - Naantali
Lasse Nurminen

Tuli seurailtua Taivaanvahdin ilmoituksia muun havainnoinnin ohella. Pari ilmoitusta kiikarikomeetasta tuli listalle ja pitihän sitä alkaa selvitellä, missä tällainen taivaalla luuraa. Kohteen sijainti oli helppo heikompitasoisellekin taivaankartan osaajalle, joten ei muuta kuin putkea kohti taivaanlakea ja testaamaan. Hetken kohdistelujen ja testikuvien jälkeen kohde jo erottui kuvassa, eikös se ole tuo "pölyhiukkanen" lähes keskellä kuva-alaa? Ykköskuva yksittäinen ruutu ja kakkosessa pinottuna 5 ruutua.

Kuvia: 2 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Revontulisäteitä

22.3.2017 klo 21.30 - 23.40 - Naantali (II)
Lasse Nurminen

Ennusteet lupailivat nähtävää, niin pitihän sitä vaivautua liikkeelle. Edellisistä tulista omalla kohdalla onkin jo vierähtänyt reilu pari kuukautta. Kovin vaisua harsoa piteli pitkän aikaa, kunnes hieman ennen yhtätoista alkoi tapahtumaan. Tuli hieman hoppu vaihdella lyhyempää putkea kameran nokille, kesken Andromedan galaksiin sihtailun... Hetken verran tulista iloa riitti ja sitten tuli taas keskityttyä muihin kohteisiin... Positiivisena huomiona oli kevään tulo, ei kauhean äkkiä alkanut vilu iskemään tyynellä rannalla. Tämä onkin havainto numero 100. omalla kohdalla (mikäli eläinratavalon ...

Kuvia: 3 kpl • Kommentteja: 1 kpl

Eläinratavalo

22.3.2017 klo 21.38 - Naantali (II)
Lasse Nurminen

Reposia tuli lähdettyä katsomaan, mutta niiden ollessa melko vaisuja tuli seurattua myös muuta taivasta. Eläinratavalosta otettuja hienoja kuvia on tullut täällä jo ihailtua ja kohde nousikin ajatuksiin rannalla pönötellessä. Kyseisessä suunnassa oli jonkin verran valosaastetta, mutta omasta mielestäni tuo kuitenkin kuvissa himmeänä erottuu.

Kuvia: 2 kpl

Ruskosäteet

23.3.2017 klo 18.40 - Turku (II)
Paula Mattila, Ursa (Länsi-Suomi)

Ilta oli kaunis,piti lähteä puistoon pikku kierrokselle,sivuauringot kirkastui upeiksi,pysyivät taivaalla melkein auringonlaskuun saakka. Auringon edessä pysyi pilvilautta joten ruskosäteille oli myös mahdollisuus. Ja näkyihän niitä. Mutta oudosti nuo varjot vaikuttavat tulevan rakennuksen savupiipuista että mistähän niissä on kysymys?toisessa kuvassa on  aikaisempia varmaan  pilvisäteiksi laskettavia säteitä mutta kirkas sivuaurinko näkyy hienosti.

Kuvia: 4 kpl • Kommentteja: 3 kpl

Venus

23.3.2017 klo 18.59 - Helsinki (IV)
Mikko Laaninen

Venus 2 päivää ennen alakonjunktiota.  Löytyi kiikareilla juuri ennen kuin pilvet nousivat eteen, pikainen kuva kännykkäkameralla kiikarin läpi.  Sirppi on ikäänkuin jo 'väärin päin' kun auringonlaskun suuntaan katsellaan.  Ja iso, 59.3" Stellariumin mukaan.

Kommentteja: 2 kpl

Eläinratavalo

22.3.2017 klo 20.53 - Ikaalinen, Sisättö (III)
Heidi Rikala, Ursa (Helsinki)

Nyt taisi onnistaa Eläinratavalon kuvauksissa. Pilvet on tehneet havainnoinnin hankalaksi, nyt oli lopulta jo melkein selkeä taivas. Revontulet antoivat hieman lisäväriä kuviin.

Kuvia: 5 kpl

Mars

23.3.2017 klo 15.06 - Nousiainen (I)
Lasse Ekblom

Marsin kiertoa 1,5 tuntia. Syrtis Major menossa oikealle ja Meridiani tulossa näkyviin.

Eläinratavalo

22.3.2017 klo 21.00 - Pöytyä (III)
Kari Saari

Eilen 22.3 illalla kuvailemassa revontulia, tuli huvikseen otettua muutama kuva ja ajatuksena tehdä niistä panoraama. Ilmeisestikin tähän kuvaan sitten taisi myös tuo eläinratavalo tarttua, milky wayn ja aloittelevan revontulikaaren seuraksi.

Kommentteja: 2 kpl

Useita halomuotoja

23.3.2017 klo 16.57 - Turku (II)
Paula Mattila, Ursa (Länsi-Suomi)

Töistä tullessa alkoi kivasti kertyä pilveä taivaalle ja ennen kotiin pääsyä näkyi halojakin,olemattoman himmeä sanotaan että 22r ja sivuauringot.

Kuvia: 3 kpl

Revontulia pilviraosta

22.3.2017 klo 21.16 - Jämsä (II)
Eila Tiirinen

Ei ole paljon kerrottavaa näistä revontulista. Näkyivät juuri ja juuri, kamera näki enemmän.

Kuu

23.3.2017 klo 05.30 - Hämeenkyrö (II)
Mauri Honkola

Vähenevä kuu aamusella..

Kuvia: 2 kpl

Revontulisäteitä

22.3.2017 klo 20.41 - 23.03 - Laitila (II)
Pirjo Koski

Revontulijahdissa sattuu ja tapahtuu-näköjään lähes joka kerta... Olin ollut jo kytiksessä, mutta ekan setin laimennuttua lähes olemattomiin katsoin, että pidän tauon, jonka aikana ajelin himman lämmittelemään. Muuten oli jees, mutta varpaat jäätyivät. Kotoa lähtiessä funtsasin, että kaikki kamat pitää olla käden ulottuvilla, koska illan repojen teema oli ääretön nopeus niiden ilmaantuessa, mutta vastaavasti myös hävitessä. Olisi siis hyvinkin toivottavaa, etten tällä kertaa jäisi autoon jumiin haalareistani.... Asettelin itseni kuskinpenkille, kamera valmiina hantin puolella ja jalusta kätevä...

Kuvia: 7 kpl • Kommentteja: 2 kpl

Aktiivinen revontulivyö

22.3.2017 klo 20.00 - 04.00 - Tampere (III)
Jouni Raunio, Tampereen Ursa

Revontulia näkyi vaihtelevasti koko pimeän ajan.

Venus

23.3.2017 klo 09.30 - Hämeenlinna (II)
Veijo Timonen

Venus on auringon yläpuolella vain 8 asteen päässä. Peitin auringon teippaamalla parvekelasiin kuvassa näkyvän pahvin. Sirppi kyllä näkyy kirkkaasti kiikarilla. Mutta kannattaa katsella kun Aurinko on vielä horisontin alapuolella, niin näkyy paremmin. https://www.youtube.com/watch?v=R0xpHUVlc90&feature=youtu.be

Eläinratavalo

22.3.2017 klo 20.59 - 22.30 - Laitila (II)
Pirjo Koski

Repojahdissa jahtasin myös eläinratavaloa. Kuvauspaikassa oli melko paljon valosaastetta ja revot toivat myös valoa lisää kuviin. Pikkukuvissa ilmiö erottuukin jostain syystä taas paremmin kuin isoissa kuvissa. Yritin hifistellä valoa näkyviin, mutta heikko se oli joka tapauksessa, ei läheskään niin näyttävä kuin aiemmin. Nyt jännittää-onko kyseessä eläinratavalo vai jokin muu? Otin kuvankaappauksen TaUrsan kamerasta samaan aikaa kun ilmiö näkyi Laitilassa. Ursan kamerassa erottui "kolmio". Kun otin myöhemmin kuvankappauksen, ilmiö oli miltein hävinnyt niin Ursan kamerasta kuin visuaalisestiki...

Kuvia: 5 kpl

Etsitty havainnot aikavälillä 24.2.2017 klo 00.08 - 24.03.2017 klo 00.08.