Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Usein kysytyt kysymykset Taivaanvahdista

Sähköpostiin saapuvat havaintoilmoitukset
Järjestelmässä on mahdollisuus tilata sähköpostitse saapuvia havaintoilmoituksia eli -hälyjä esimerkiksi juuri näkyneistä ilmiöistä. Seuraavat kysymykset koskevat tätä palvelua.

1.) Täytin lomakkeen, mutta ilmoituksia havainnoista ei tule sähköpostiini. Miksi?
Kirjoitithan sähköpostiosoitteesi oikein? Muistithan myös vahvistaa viestien tilauksen napsauttamalla sähköpostitse saamaasi linkkiä? Yksi vaihtoehto on, ettei valitsemiisi kriteereihin täsmääviä ilmiöitä ole vielä havaittu. 

2.) En halua enää ilmoituksia havainnoista sähköpostitse. Kuinka pääsen pois viestilistalta?
Saamassasi hälyviestissä on linkki, jonka valitsemalla voit perua kyseisen ilmiöhälyjen tilauksen. Jos olet tehnyt useita eri hälytilauksia, sinun täytyy perua jokainen erikseen.

3.) Olen tilannut ilmoituksia havainnoista sähköpostiini, mutta sähköpostiosoitteeni on muuttunut
Peru vanhaan sähköpostiosoitteesi tilaamasi hälyt. Tämän jälkeen voit tilata hälyt uuteen sähköpostiosoitteeseesi.       

Taivaanvahdin käyttö mobiililaitteilla
1.) iPad
IPad:eilla ei välttämättä voi liittää kuvia Taivaanvahtiin kirjattuun havaintoon, koska ko. laitteissa käyttäjillä ei ollut pitkään pääsyä laitteen tiedostojärjestelmään. Kuitenkin uusimmalla iOS6-käyttöjärjestelmällä iPadillä (ja iPhonella) voi lisätä kuvia Taivaanvahtiin suoraan omasta laitteesta.

2.) Muut matkapuhelimet
Matkapuhelinten selaimilla voi tyypillisesti selailla havaintoja ja lähettää niitä. Järjestelmässä ei kuitenkaan ole systemaattista mobiilitukea kaikille laitteille. Jos puhelimen www-selain ei tue kaikkia javascript-kielen ominaisuuksia, osa toiminnoista voi olla poissa käytöstä. Mikäli näin käy, kannattaa kokeilla useita selaimia.

3.) Matkapuhelinsovellukset Taivaanvahtiin
Toistaiseksi Taivaanvahdin sisällön selailuun on olemassa räätälöidyt ohjelmat kolmelle eri mobiilialustalle. Arto Oksasen laatima sovellus on ladattavissa Android-käyttöjärjestelmän matkapuhelimiin ja laitteisiin. Sasken Finland  on julkaissut Taivaanvahdin mobiili-clientin Windows Phone-käyttöjärjestelmän matkapuhelimiin. Saskenin sovelluksella voit myös lähettää havaintoja järjestelmään. Kalle Vahlmanin kehittämä SailfishOS käyttöjärjestelmälle tarkoitettu havaintojen selailuohjelma on ladattavissa Jolla Storesta.

Revontulihavaitsijat voivat kirjata havainnon myös Pasi Vänttisen tekemällä Aurorae-sovelluksella (Windows phone).

Eri matkapuhelinmalleille on mahdollista toteuttaa lisää räätälöityjä Taivaanvahti-sovelluksia. Mikäli olet kiinnostunut kehittämään tällaista tai osallistumaan olemassaolevan sovelluksen jatkokehitykseen, toivomme että otat yhteyttä Taivaanvahdin ylläpitoon: taivaanvahti (at) ursa.fi.

Taivaanvahdin avoimet rajapinnat

Taivaanvahdin lähes kaikki sisältö on luettavissa avointen hakurajapintojen kautta. Havaintoja tuottavia sovelluksia varten on olemassa erikseen havaintojen ja kommenttien syöttörajapinta.

Tietoja joita ei jaeta rajapintojen kautta: Havaitsijoiden yhteystiedot. Myös havaitsijan nimi on saatavilla avoimessa datassa vain jos havaitsija on sallinut nimen esityksen verkossa.

Minne raportoin toimintahäiriön?
Toivomme, että ilmoitat järjestelmän toimintahäiriöstä ylläpidolle osoitteeseen  taivaanvahti (at) ursa.fi

Ketkä ovat kehitystiimissä ja moderaattoreina?
Taivaanvahdin moderaattoreina toimivat Emma Bruus (havaintopalvelun tekninen asiantuntija), Matti Helin, Lauri Kangas, Janne Kari, Pekka Kokko, Panu Lahtinen, Jari Luomanen, Veikko Mäkelä, Juha Ojanperä, Esa Palmi, Marko Pekkola (projektipäällikkö), Mikko Peussa, Jukka Ruoskanen, Markku Siljama, Tero Sipinen, Matias Takala, Toni Veikkolainen, Samuli Vuorinen, Leo Wikholm ja Jari Yli-Oja. Heidän lisäkseen palvelun kehitystiimiin kuuluvat Ville Hinkkanen ja Marko Riikonen.

Kuka on koodannut Taivaanvahdin?
Uudistetun Taivaanvahdin teknisestä toteutuksesta ja ulkoasusta on kesästä 2015 alkaen pääosin vastannut Sasken Finland. Merkittäviä osia koodista ovat toteuttaneet Emma Bruus (mm. havaintopaikat, hakurajapinnat ja tilastohaku) sekä toisaalta Mediasignal järjestelmän alkuaikoina.    

Miten ehdotan järjestelmään uutta ominaisuutta?
Taivaanvahtia kehitetään jatkuvasti. Järjestelmään tehdään ajoittain muutoksia, joihin voit vaikuttaa lähettämällä toiveesi ylläpidolle ( taivaanvahti (at) ursa.fi ). Eniten kaivatut ominaisuudet toteutetaan todennäköisimmin.

Kenen kuva on Taivaanvahdin tunnuskuva?
Taivaanvahdin yläbannerin kuva on koostettu ja muokattu kolmen eri havaitsijan kuvista heidän luvallaan. He ovat Satu Juvonen, Antti Parkkari ja Kari Pulkkinen. 

Mikä taho mahdollistaa tämän palvelun?

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry maksaa Taivaanvahdin vuotuiset ylläpitokustannukset. Kiitos tästä kuuluu kaikille Ursan jäsenille. Jos haluat tukea havaintopalvelun toimintaa, voit liittyä Ursan jäseneksi