Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

COSMOS 1400 - 14.9.2014 klo 00.35 Muonio Observation number 30357

Visibility V / V

Nyt kaipaisin tunnistus apua ilmiölle,jonka näin Muoniossa 14.9-2014 klo-00:35 

Olin Muoniossa odottelemassa revontulten näkymistä,kun yhtäkkiä huomasin lännen suunnalta tulevan kirkkaan valopallon kovalla nopeudella.Kamerassa onneksi sattui olemaan asetukset kohdillaan kuvaamista varten,mutta kohde liikkui niin nopeasti,että sen saaminen kuvaan oli haastavaa jopa 5D3 ja Samyang 14mm yhdistelmällä.Lopulta sain kohteesta kaksi kuvaa.Ekassa kuvassa kohde lentää suoraan ylitseni ja toisessa on jo lentänyt kauaksi ja katoaa pois näkyvistä,jättäen peräänsä pitkän savuvanan,myös paljain silmin oli selvästi havaittavissa perässä tuleva punaisena hehkuva pyrstö,mitä ei kuvissa näy,myöskään minkäänlaista ääntä ei kuulunut.Ilmiön näkymisen kesto oli noin 30sec siitä,kun tuli näkyviin ja katosi näkyvistä.

Tarkkoja ilmansuuntia en osaa varmuudella sanoa,mutta lentorata oli suunnilleen Lännestä Koiliseen,joku varmasti osaa sanoa tähtien perusteella tarkemmat suunnat.

Paljon olen yötaivasta kuvaillut ja kaikenlaista liikettä siellä nähnyt mutta en mitään tälläistä,mikään lentokone tämä ei varmuudella ollut vaan oli huomattavasti nopeampi ja täysin äänetön.Itselle tuli ekana mieleen että se on ISS mutta pikainen tarkistus Sky Guide ohjelmalla kertoi,että sekin lenteli tuolla hetkellä pallon toisella puolella.Ainut enää mikä itselle tulee mieleen on jokin sateliitin tai raketin laukaisu,mutta tähän nyt haluaisinkin vastauksen,että mikä tuo todellisuudessa oli ??

Voihan toki olla,että nämä Lapin taivaan ilmiöt ei vaan ole tuttuja Etelän miehelle :) mutta sen verran tuo jäi vaivaamaan,että ajattein nyt kysäistä täältä tarkennusta tälle ilmiölle..

 

 

 

 

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • COSMOS 1400
Comments: 19 pcs
Panu Lahtinen - 18.9.2014 klo 17.02 Report this

Huh huh..

Vähän joutui jumppaamaan että mikähän ihme, mutta löytyi syyllinen: COSMOS 1400 -satelliitti (1982-079A). Eikä siinä mitään, mutta sait kuvattua sen paluun ilmakehässä! Satview-sivuston mukaan (linkki) mukaan paluu ilmakehään tapahtui 13.9.2014 klo 18:37 UTC +/- 5 h (13.9. klo 21:37 Suomen kesäaikaa), eli osuu ihan täydellisesti yksiin havaintosi kanssa!

Jos sallit, niin voin ylläpidon puolesta lisätä kuvan jossa näkyy tuon satelliitin laskennallinen rata, rata osuu kohdalleen paremmin kuin voisi uskoa.

Onnittelut!

Tapio Lahtinen - 18.9.2014 klo 17.59 Report this

Wau, tämä oli harvinaisuus. Onnittelut!

Juuso Nurmio - 18.9.2014 klo 18.05 Report this

Ai se oli tämä. Itse huomasin todennäköisesti saman odotellessani Iridiumia. Luoteessa arviolta jossakin 20-30 asteen korkeudella näkyi suunnilleen koilliseen menevä todella nopea, juuri tuollainen kellertävä/punertava juttu. Kohde oli aivan liian nopea tavalliseksi satelliitiksi, mutta toisaalta aivan liian hidas tulipalloksi. Vanaa en huomannut, mutta ilmassa oli jonkin verran utua, enkä niin tarkkaan tullut edes katsoneeksi. Meinasin rustata omankin havainnon ja kysyä mikä mahtoi olla, mutta kun en kerennyt kuvaa ottaa enkä ihan varma ollut ajastakaan, niin annoin olla. Aikamoista, eipä näitä kai ihan joka päivä näe.

Esko Lyytinen - 18.9.2014 klo 18.55 Report this

Ei ole tulipallotyöryhmäkään tiemmä koskaan saanut tällaisesta kuvaa vaikka luonnon tulipalloja on sata(liekö tuhat-)määrin kuvattu. Nyt taisi kuulemma Panu Lahtinen saada myös omaan kameraansa. Hienoa kun sattui sinulla kohdalla ja olit heti valmis kuvaamaan !

 

Panu Lahtinen - 18.9.2014 klo 19.03 Report this

Joo, löytyi tosiaan Ivalon taivaskamerakuvista, olin jättänyt huomiotta kun kuvia ekaa kertaa läpikäydessä näytti lentokoneelta... Laitan oman havaintoraportin kunhan saan kaikki palaset kasaan :-)

Asko Aikkila - 18.9.2014 klo 19.46 Report this

Noista satelliiteista alkaa olla aina vain enemmän riesaa tähtitaivaskuvissa; useimmiten radoillaan, joskus nousuvaiheissaan ja nyt harvinaisesti pala(t)essaan ilmakehässä. Tosi hyvä kuva paluusta ilmakehään...

Panu Lahtinen - 18.9.2014 klo 19.57 Report this

Täällä oma raporttini.

Esko Lyytinen - 18.9.2014 klo 22.04 Report this

Viitasit tuossa "..myös paljain silmin oli selvästi havaittavissa perässä tuleva punaisena hehkuva pyrstö,.."

Kun ottaa toisen kuvan kuvankäsittelyohjelmaan ja voimakkaasti lisää taivasalueen kontrastia niin saa kyllä näkymään sitä vanaa "pyrstöä".

Janne Kari - 18.9.2014 klo 22.30 Report this

Erittäin hieno havainto, toivottavasti saa vielä lisää media-aikaa myös printin puolella .)

 

Mikko Lönnberg - 18.9.2014 klo 22.44 Report this

Kiitokset Panulle tämän havainnon selvittämisestä !!

Yllätyksenä kyllä tuli itsellenikin kuinka harvinaisesta tapauksesta olikin kyse.Tämäkin havainto meinasi kyllä jäädä ilmoittamatta,kun puhelimella sen kerran reissussa jo kirjottelin mutta huonojen yhteyksien takia koko kirjotus hävisi jonnekin bitti avaruuteen ja ajattelin että antaa olla.Sen verran näyttävä kuitenkin tuo ylilento oli,että tiesin ettei kyse ole ihan jokapäiväisestä ilmiöstä ja asia vaivasi muutenkin,että mikähän ihme se oli.Itsehän en olisi tähän koskaan saanut vastausta,mutta täällä ei tuonkaan selvittelyyn kauaa mennyt,kiitokset vielä siitä !!

Voit kyllä Panu lisätä tuon laskennallisen ratakuvan havaintoon.

Mikko Lönnberg - 18.9.2014 klo 22.58 Report this

Esko  Tuo perässä tullut hehku "pyrstö" näkyi kaikista kirkkaimmin juuri sillä hetkellä kun tuo lensi aivan yläpuolellani ja siitä hetkestä en valitettavasti kuvaa saanut,tossa ekassa kuvassa tota sateliittia näkyy muutaman sekunnin ajan ja kuvaa kamera valotti 25 sekuntia ja tässä välissä tuo kerkesi jo kauas kunnes ehdin ottaa toista kuvaa,siinä kuitenkin näkyy tuo perässä tullut savuvana.

Voin kyllä koittaa mitä saan noista näkymään ja lisään tänne vielä pari uutta kuvaa..

Mikko Lönnberg - 19.9.2014 klo 00.11 Report this

Lisäilin muutaman kuvan,mutta eipä noista paljoa enempää irti saa vaikka kuinka säätelee..

Panu Lahtinen - 19.9.2014 klo 10.52 Report this

Lisäsin Heavensat:sta kaapatun kuvan, jossa on tuon toisena olevan kuvan tilanne. Satelliitti on siinä kohtaa jossa varsinainen vana alkaa, ja heti sen alapuolella on ympäröitynä vanan vieressä oleva tähti (31 Lyn). Oikeassa ylänurkassa on kuva-alan kirkkain tähti Capella.

Olli Sälevä - 19.9.2014 klo 18.00 Report this

Onnittelut harvinaisuuden nappaamisesta.

Mikko Peussa - 19.9.2014 klo 22.57 Report this

Hieno bongaus. Näitä kaikki toivoo, mutta vain harvalle sattuu kohdalle.

Anne Kleemola - 20.9.2014 klo 11.54 Report this

Olin mieheni kanssa tulossa revontulien bongauskeikalta samaisena yönä, kun näimme kyseisen ilmiön täällä Kokkolan Kälviällä. Lentorata pohjoisen / koillisen suuntaan, oranssinhehkuinen vana perässä. Auton kello näytti 0:36.  Ihmeteltiin, mikä mahtoi olla, mutta nytpä sekin selvisi.

Leo Wikholm - 22.9.2014 klo 13.53 Report this

Hieno ja harvinainen havainto!

Ilmiö nähtiin myös Venäjällä. Oheisesta linkistä löytyy kyrillisenä lisää

http://monchegorsk.org/news/1.html

Leo Wikholm - 19.10.2014 klo 15.25 Report this
Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.