Pääsateenkaari eli 1. kertaluokan sateenkaari on spektrin väreissä näyttäytyvä kaari, joka syntyy valon taittuessa ja heijastuessa sadepisaroissa taivaalla. Sen uloin väri on punainen ja sisin väri on sininen/lila.
Pääsateenkari näkyy vastakkaisella puolella taivasta kuin sen aiheuttava valonlähde. Tyypillinen valonlähde on Aurinko, mutta äärimmäisen harvoin myös Kuu voi aiheuttaa Suomessa sateenkaaren. Kuun sateenkaarelle on oma katogoriansa Taivaanvahdissa.
Välittömästi pääsateenkaaren sisäpuolella voi esiintyä yksi tai useampi interfenrenssikaari.
Täydellisesti kehittynyt pääsateenkaari on havaitsijan pään varjon kohtaa, eli niin sanottua alavasta-aurinkopistettä ympäröivä rengas. Tavallisesti ilmiön katkaisee horisontti, mutta korkealta paikalta sen voi nähdä jatkuvan myös horisontin alapuolelle.
Sateenkaari muuttuu vähitellen sumukaareksi kun pisaroiden koko pienenee. Mitä pienempiä pisarat ovat, sitä pienempi on kaaren säde, sitä paksumpi se on ja sitä enemmän siinä alkaa dominoida valkea väri. Yleensä sateenkaari ja sumukaari ovat selkeästi erillisiä ilmiötä, mutta joskus taivaalla voi esiintyä hankalia välimuotoja.
Ensisijaisena ohjenuorana ilmiöiden erottelussa voi käyttää väriä. Jos pääkaressä on selkeä spektrin kirjo eikä valkeaa väriä, se on sateenkaari. Jos taas kaaressa dominoi valkoinen ja osa spektrin väreistä puuttuu, kyse on sumukaaresta.
Sateenkaaressa nähdään joskus anomalioita. Ne raportoidaan Taivaanvahdissa merkitsemällä rasti myös anomaalisen sateenkaaren ruutuun. Yksi anomalia on epäjatkuvuuden kohta, jossa sateenkaaren säde muuttuu. Toinen on sateenkaaren jakautuminen kahdeksi kaareksi.
Eri kertaluokan sateenkaaria on havaittu neljä. Pääsateenkaaren ulkopuolella esiintyvä sivusateenkaari eli 2. kertaluokan sateenkaari nähdään varsin usein pääsateenkaaren kanssa. Sensijaan valonlähteen puolella sijaitsevat 3. ja 4. kertaluokan sateenkaaret ovat hyvin harvinaisia. Kullekin kertaluokan sateenkaarelle Taivaanvahdissa on oma kategoriansa.

Sisinnä pääsateenkaari ja uloinna sivusateenkaari. Kuva Eetu Saarti.

Pääsateenkaari vasemmalla ja oikealla sivusateenkaari. Kuva Vesa Vauhkonen.

Monesti pääsateenkaaresta nähdään vain pätkä matalalla horisontissa. Kuva Eetu Saarti.

Auringon ollessa aivan horisontissa sateenkaari värjäytyy punavoittoikseksi tai jopa kokonaan punaiseksi. Pääsateenkaaren lisäksi kuvan oikeassa laidassa on himmeä sivusateenkaari. Kuva Vesa Vauhkonen.

Lentokoneesta valokuvattu pääsateenkaari. Myös sivusateenkaari näkyy heikosti. Kuva Jouni Finnilä.

Pääsateenkaaren sisäpuolella näkyy sarja intenrefenssikaaria. Kuva Arja-Sisko Airila.

Erikoinen tilanne jossa pääsateenkaari näkyy horisontissa (aurinko on siis 42 asteen korkeudella). Taivaalla on himmeä sivusateenkaari. Kuva Jouni Matula.

Tiheässä sateessa sateenkaari voi näkyä läheisiä rakennusia tai metsää vasten. Tässä pääsateenkaari erottuu heikosti kerrostalon takana olevaa metsää vasten. Kuva Matias Takala.

Tämä pääsateenkaaren jakautuminen yläosaa kohti lienee merkki litistyneistä vesipisaroista. Kuva Jaakko Kuivanen
On. Todella. Harvinainen.
Meillä muuten pitäisi olla vielä lisäksi tunnistusraksit sateenkaarien sekä heijastussateenkaarien heijastuksille ;-)
Kuten Panu ehti todeta, erittäin harvinaista settiä. Siis todellakin. Onnittelut tästä, upea havainto.
Aika moni aktiivihavaitsija ei ole koskaan nähnyt näitä ilmiöitä, joten tosiaankin hieno havainto!
Montakohan sateenkaarta tuolla vielä on, kun kuva rajautuu poikki :) Näitä hyvin harva pääsee ikinä näkemään.
Huima kuva. Itsekään en ole noita heijastuneita kaaria nähnyt koskaan vaikka olen kohta parikymmentä vuotta etsinyt.
Näihin eri heijastussateenkaariin ja niiden syntyyn kannattaa perehtyä Minnaertin kirjan avulla.
Huhhuh, onpas huikeaa!
Upea kuva! Vielä kun ovat noin kirkkaatkin. Yleensä heijastussateenkaari jää aika vaisuksi. Olosuhteet ovat todellakin sattuneet kohdalleen.
Jumalattoman rajut heijarikaaret! Itse olen vain kerran onnistunut näkemään (heikosti kehittyneen) heijastuspääkaaren. Onnittelut bongauksesta!
Upea havis, onnittelut!
Upea kuva harvinaisesta ilmiöstä. Onnittelut!
Hieno havainto ja komeat heijarit, onnea!
Nämä on mielestäni just niitä Taivaanvahdin hienoimpia juttuja, kun joku laittaa kuvan jostain ilmiöstä ja kysyy, että mikähän juttu tämä on ja sitten paljastuu että havaitsija onkin onnistunut bongaamaan jotain todella harvinaista. :-) Onnittelut havainnosta ja hienosta kuvasta! Enpä itse edes tiennyt tuollaisia olevankaan!
Aivan loistava havainto ja kuva, huikea meininki!
Tyrmistyttävän hienoa!
suomalaiset sateenkaaret oppinu samoja temppuja kun jenkeissä ? http://www.iflscience.com/environment/rare-quadruple-rainbow-spotted-new-york
Todella rajua jälkeä, maailmanluokan kuva ja havainto. Onnittelut. P.S. Ja hienoa että lisäsit nyt toisen kuvan ja pidensit havaintokertomusta, kiitos.
Hieno on, yksi niistä asioista joita haluaisin itsekin joskus nähdä.
Kiitos tuosta toisesta kuvasta omasta puolestanikin, se on mielestäni vielä komeampi kuin eka. Tämä on kyllä sellaista maailmanluokan settiä, että voi vaan kateellisena katsoa ja toivoa, että näkisi joskus edes lähelle jotain näin hienoa. :)
Onhan upeat kuvat ja todella värikkäät nuo heijastuskaaretkin! Kun joskus itsekin sattuisi näkemään... Onnittelut hienosta havainnosta!
Upea!
Hieno havainto ja varsinkin tuo kakkoskuva.
Mahtava havainto ja hieno kuva!
Nämä on niitä luontohavainnoijien huippuhetkiä.Isot onnittelut!