The raysare parallel to the lines of force of the magnetic field, i.e. quite vertical, usually less than one degree thick light streaks. The rays can occur alone or in connection with other shapes, mainly with arcs and bands. Short rays are usually brightest at the bottom but dim quickly. The longest rays, even extending almost from the horizon to the zenith, are usually uniformly bright and quite calm, and unlike the shorter rays, most often occur in groups of a few rays or alone. Rays, like bands, are a very typical form of aurora.
Artificial light pillars, which are a halo phenomenon visible in ice mist, can sometimes be very similar to the rays of aurora. Confusion is possible especially when the lamps that cause the artificial light pillars are far away and not visible behind buildings or the forest. The nature of the phenomenon is clear at least from the photographs.
Rays. Picture of Tom Eklund.
Rays. Photo by Mika Puurula.
Two beams rise from the aurora veil. Photo by Anssi Mäntylä.
Two radial bands. Show Jani Lauanne.
Radial band and veil. Photo by Jussi Alanenpää.
Two rays. Photo by Aki Taavitsainen.
It may be possible to confuse such rays with artificial light columns. Compare the image below. Picture of Tom Eklund.
There is no aurora in this image, but all the light poles - including the wide and diffuse bar seen at the top left - are artificial light pillars born of ice mist. Photo by Sami Jumppanen.
Aurora and artificial light pillars. All the radial shapes in the picture above are probably artificial light pillars that coincide appropriately with the aurora band. In the image below, the aurora band has shifted and does not overlap with the pillars produced by the orange bulbs. There is no orange in auroras. Photo by Katariina Roiha
Siellähän niitä vaakaraitoja on ja selvemmin neloskuvassa. Ilmajoki ja Turku on aika kaukana toisistaan yläpilviä ajatellen. Mikä mahtaa olla neloskuvan kuvausaika?
Niinpäs näkyy olevan raitoja harsoalueessa mutta ei säteissä eikä vöissä. Kun käsittelee highlights-työkalulla kirkasta päätä, niin raidat tulevat vielä selvemmin esiin. Valotusaika olisi hyvä myös tietää jatkoanalyysiä varten.
Kuva1 klo 21.42 / kuva4 klo 21.27.
Kävin kuviani vielä läpi ja raitoja näkyy kuvissa aikavälillä 20.58-21.47.
Turussa kuvatut raidat omassa havainnossa oli klo 21.24 kolmoskuva ja klo 21.28 neloskuva! Joten sinun ja minun neloskuva on otettu minuutin sisällä. Yläpilvet taitaa voida jo pois sulkea, sillä välimatka eroa on jo niin paljon?
Siinä on ollut osaava havainnoitsija-kuvaaja oikeaan aikaan oikeassa paikassa - upeita kuvia!
Puheena olevat harmaat raidat ovat minun ymmärrykseni mukaan pilviä, mutta en ryhdy väittelemään.
Joo, ei tästä mitään varmaa voi heittää - en ainakaan minä. Itse näen muutamien muidenkin kuvissa laajan revontulikaaren läntisen osan reunallla vihreitä vaakaraitoja jotka näkyivät myös visuaalisesti. Lähes samaan aikaan näitä on tarttunut kuviin niin laajalla alueella suomessa, että tuskin ovat pilvistä johtuvia? Ilmajoella, Mäntyharjulla, Turussa, Paimiossa, kenties jossain muaallakin? Kuvaustapahtumaan ne eivät voi liittyä, sillä itsekin kuvasin juuri tuota reunaa sen takia, että näkyivät siellä silmillä.
Käyn läpi omaa kuva-aineistoa,162 kuvaa,ja jonkinlaista systematiikkaa näyttäs löytyvän.Raidat on keskittyneet itä-länsi suuntaisen kaaren itä ja länsipäähän noin 10-20 asteen korkeudelle tämän kirkkaan kaaren(vai mikä se on,harso?)eteläreunalle.Tämä symmetrinen esiintymisalue viittaisi mielestäni joko ilmiöön itse revontulissa tai sitten ilman taitekertoimen muutoksiin(sää)?
Pilviselitys ei ole mielestäni hyvä enkä usko ilmavoimienkaan olevan tämän takana.Hyvin mielenkiintoinen tapaus,täytyy kaivella enemmän..:)
Pilviteoria tuntui aluksi hyvältä vaihtoehdolta, mutta kun katsoo esim. Jukka Hilskan havainnon viimeistä kuvaa, niin huomaa että oletetut pilvet eivät tummenna takana näkyviä tähtiä, reposia vaan. Heitetääs tähän tämmöinen ensialkuun ehkä villiltä kuulostava teoria: painovoima-aaltojen aiheuttama tiheysvaihtelu ilmakehän yläosissa aiheuttaa revontuliin kirkkausvaihteluja. Kun lukaisee tämän linkin, jossa kerrotaan mm. yöpilvien laineiden johtuvan painovoima-aalloista, ei kuulostakaan enää niin utopistiselta teorialta? Mutta sitä en osaa arvella, miten se tiheyden muutos tms. oiken saa revontulen himmenemään. Teoriaan sopisi lisäksi se, että ilmiö on senverran heikko, että sen huomaa paremmin harsossa, ei niinkään kirkaammissa kaarissa eikä vöissä. Kallistun siis sen puoleen, että ilmiö on aidosti revontulissa. Tiedä sitten, miten ne toisissa näytelmissä havaitut pystyraidat selittyisi? Miksei niitä näy sekaisin yhdessä näytelmässä? Syy: painovoima-aaltojen säde on todella iso, aallot lähes lineaarisia?
Revontulet syntyvät aurinkotuulen varattujen hiukkasten törmätessä ilmakehän atomeihin, atomit virittyvät ja palatessaan viritystilastaan säteilevät fotoneita. Ilmeisestikin törmäyksiä tapahtuu tiheän ilmakehän osissa enemmän kuin harvemmilla alueilla, jolloin myös fotoneita irtoaisi suuremmassa määrin. Harsomaisessa revontulessa voisi olettaa "aurinkotuulen" olevan varsin homogeenista ja siksi ilmakehän tiheysvaihtelut voisivat parhaiten näkyä juuri harsossa.
Atmospheric Gravity Waves on mielestäni vähän harhaanjohtava nimitys, miksei voisi puhua pelkästään ilmakehän aalloista, sotkematta painovoimaa tähän. Eli tarkoitan tässä sitä, että näitä aallot ei ole missään tekemisissä esim. mustien aukkojen lähettämien painovoima aaltojen kanssa.
Wikipediassa käytetään ilmiöille eri termejä: painovoima-aalto ja gravitaatioaalto. En enempää tutkinut, että onko ihan "viralliset" termit, mutta vähän keinotekoinenhan tuo jako on, kun painovoima = gravitaatio. Toki "gravitaatioaalto" vähän fiinimpänä terminä sopii paremmin teoreettisemman ja korkealentoisemman ilmiön nimeksi :)
Vähän ontuu tuo aiemman kommenttini pohdinta vaaka- ja pystyraitojen eriaikaisuudesta...
Nyt keksin:
Hei sinä revontulitutkija, joka satuit kaffetauolla lukemaan tämän keskustelun. Sinä juuri! Olisitko hyvä, ja kertoisit meille maallikoille syyn noihin raitoihin, kiitos! Jos vain hihitykseltäsi pystyt ;)
Pilvistä löytyy undulatus-muotoja, olisivatko nämä raitaiset sitten sellaisia undulatus-reposia? ;-)
https://www.google.fi/search?q=altocumulus+undulatus+images&sa=X&biw=1920&bih=946&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0CBwQsARqFQoTCNrQmsXDusgCFYSSLAodKJ0Iiw
Tuota tuota, gravitaatioaalloista ei kannata puhua, sillä siinä sotketaan yksi maailmankaikkeuden suuri mysteeri vähän turhan arkipäiväiseen ilmiöön. Niistähän ei ole toistaiseksi muuta kuin jokin todiste kaukaisten pulsarien ratamuutoksissa (TA 6/2015 sivu 55)
Mutta ilmakehän tiheysvaihtelu ja aaltoilu yläilmakehässä ja sen vaikutus reposiin, kuten Mauri edellä mainitsi tuntuisi paremmalta termistöltä. Mukavaa jos näihin saisi yhden vakuuttavan selityksen ihan "huippu" asiantuntijoilta :)
Itse olen myös sitä mieltä, että mistään "normi" yläpilvistä ei oikein voi olla kyse, koska niin laajalta alueelta näitä on havaittu Suomessa.
Omissa kuvissa ja sen havaintoni aikana, en todellakaan nähynyt minkäänlaisia pilviä missään, mutta nuo vaakaraidat oli melko selkeitä myös visuaalisesti! Esiintyivät kuitenkin lännen ja ilmeisesti myös idän suunnalla ja ovat siksi jääneet monien kuvista katveeseen.
Mielenkiintoinen ilmiö. Mikko Peussan kuva oli erityisen valaiseva. Siellä raidat ulottuivat koko kentän läpi ja ylös kuvan yläreunaan asti leveämpinä. Eka ajatukseni jonkinlaisesta kamerassa tapahtuvasta valon interferenssistä putosi tuon kuvan myötä pois. Revontulten säteily on kapeakaistaista viivasäteilyä ja sellainen säteily voi tehdä joskus kepposia. Nämä muistuttavat jonkinverran punaisen (R) ia lähi-infrapunassa (I,H,J,K) näkyviä "fringejä" ja tavallaan myös taivaanhehkua. Alapilvet ovat poissuljettu, ja koska revontulet ovat luonteeltaan "massattomia" ei troposfääripilvien undulatus oikein sovi selitykseksi, vaikka undulatusmaisuutta esiintyy kyllä valaisevissa yöpilvissä, jotka ovat myös melko korkealla, mutta ne ovatkin vesijäätä. Mitä sitten? Reposet muodostuvat varatuista hiukkasista noin 80km korkeudesta yöspäin ehkä 400kilsaan, ja joskus ylemmäs. Ei jää kauheasti vaihtoehtoja. Noilla korkeuksilla voi varmaan tapahtua kaikkea jännää. Revontulet synnyttävä plasma osuu esim sopivassa kulmassa maan magnettikenttään, niin en yllättyisi jos siellä voimakaan revontuli alimyrskyn aikana syntyisi erilaisia epälineaarisia plasma- ym aaltoja, jotka vuorostaan voisivat aiheuttaa paikalliseti magneettikentän tai sähkökenttien tihentymiä jotka vuorostaan näkyisivät pitkinä suorina aaltomaisina rakenteina. Nämä vain tällaisina keveinä ajatuksina.
Tuli mieleen kuva sauvamagneetista ja järjestäytyneistä rautahipuista. Eli tarpeeksi voimakkaat revontulet, että maan magneettikenttäviivat tulevat "näkyviksi"?
Täsmennyksenä vielä termeistä: ensimmäisessä kommentissani tarkoitin "painovoima-aalloilla" sitä ilmiötä, mistä esimerkkinä Atoptics -sivulla oli käytetty mm. kiven aiheuttamia aaltoja veden pinnalla. Olisi vielä pitänyt suomentaa sana atmospheric siihen eteen. Eli ilmakehän painovoima-aaltoja. En siis viitannut ilmiöön, johon liittyy suhteellisuusteoria, mustat aukot tai pulsarit. Ja toisen kommenttini alkuun olisin voinut lisätä selvennyksesksi toisenkin "eri"-sanan: "...käytetään eri ilmiöille eri termejä..."
Mutta ihan hyvin voidaan jättää termit "painovoima" ja etenkin "gravitaatio" pois sotkemasta. "Ilmakehän tiheysvaihtelut", sillä mennään ;)
Harry: hyvää pohdintaa! Onko ajatusta, miksi raidat on joskus pystysuunnassa, jolloin tuntuvat olevan myös terävämpiä? "Massattomuudesta" kommentoisin, että reposia ei synny ilman erinäisiä kaasuja, ja noilla kaasuilla on massaa. Ei tosin yhtä paljon kuin jäällä, mutta kuitenkin.
Hienoa Harry, että lähdit keskusteluun mukaan. Onhan näistä paasattu paljon, ainakin itse olen ;-) Mukavaahan se olisi, että ihan järkisyy löytyisi. Mutta silmin nuo tosiaan näkyi, että siksi kuvaustekniset ongelmat voi siltä osin unohtaa!
Juho: mietin itsekin tuota magneettikenttäviivajuttua aiemmin noiden pystyraitojen yhteydessä, mutta joissain kuvissa raitojen tiheys ei ollut tasainen. En tosin tiedä, että pitääkö moisten kenttäviivojen tasavälisiä ollakaan? Lisäksi näissä vaaakajuovissa myös yksuttäisen juovan paksuus näyttäisi vaihtelevan. Voi tietysti olla, että niissä kuvissa onkin ollut pilvistä kyse?
näkyyköhän kellään näitä timelapseissa? Minulla tulee etäisesti mieleen yöpilvissä näkyviä muotoja.
Pystyyköhän näistä laskemaan mikä alue on ollut suoraan alla? Niistä näkisi hieman miltä on näyttänyt suoraan alapuolelta.
Eiköhän ne voimaviivat aina hieman väpätä, varsinkin kun aurinkomyrsky painaa päälle. Uskoisin myös aurinkotuulen olevan epätasaista, eli joihinkin kohtaan tulee isompi hiukkasryöppy kuin toiseen. Se voisi selittää juovien paksuusvaihtelut. Tämä siis täyttä arvailua vailla faktatietoa.
Mitä tulee pystyraitoihin niin JOS ilmiö johtuisi voimaviivoista niin selitys voisi olla kuvaussuunnassa. Vaakaraidat olisi kuvattu itä-länsi suunnassa ja pystyraidat puolestaan pohjois-etelä suunnassa.
Moi, vähän tuota Jonia beesaan. Käykö mistään kuvasarjasta ilmi miten tuo aaltomainen alue liikkui.
Näyttikö olevan paikoillaan. vai meniko esimerkiksi napojen suuntaan. Voinpa mennä hakoteille, mutta joskus näkee revontulissa leveitä aaltoja jotka pyyhkäisevät nopeasi taivaan yli leveana rintamana. Nämä näyttävät olleen samantyyppisiä mutta lyhyemmällä aaltoaallonpituudella ja ehkä selvästi hitaampia, ellei suorastaan seisovia aaltoja. Taas vähän epämääräisiä pohdiskeluja.
Harry, havaintopaikalla tuntui kuin ne olisivat liikkuneet hitaasti horisonttiin päin mutta tämä on erittäin epävarma havainto. Mun kolmos ja -neloskuvassa on aikaeroa nelisen minuuttia joten niiden päällekkäin laittaminen sopivalla transparencilla voisi kertoa jotain todellista liikkeestä. Tuntia aiemmin niitä oli laajasti myös enemmän pohjoisen suunnalla tai oikeastaan luoteessa.
Hei!
Nyt vasta huomasin, että löytyihän niitä tuolta iltaa yhdestä ottamastani kuvasta myös. Lisäsin kuvan ko. illan havaintoraporttiin.
Ei ne ole pilviä. Vaikka tuolloin en raitoihin kiinnittänyt sen kummemmin huomiota, sen sanon, että ainoat pilvet tuolla oli hornetien jättövanat, ja ne erottuivat todella selvästi revontulia vasten. Kyllä se niin on, että nuo raidat ovat itse revontulissa.
Ottamani kuva on suunnilleen länteen, eli sen kaaren/harson suuntaisesti. Raidat ovat siis ilmeiseti pohjois-etelä -suuntaisia. Koitin katsella Virossa otettuja kuvia tuolta iltaa, mutta en niissä havainnut pystyraidoitusta, vaikka tuo kaari niissä juuri näkyikin. Olisiko sitten, että siellä tulet ovat olleet sen verran himmeät, että on jouduttu turvautumaan pitempiin valotusaikoihin, tai sitte pystyraidat ja vaakaraidat ovat eri limiö
Mikä ilmansuunta on "horisonntia päin"?
Harry, tarkoitin siis, että raidat näytti liikkuvan alaspäin. Kuvissani ne on jossain lännen ja luoteen suunnilla ja näyttivät siiis vähän kellonviisareilta jotka liikkuivat vastapäivään, eli läntisellä puolella alaspäin. Itäpuolelta minulta ei ole havaintoja. Tuntia aiemmin kun niitä oli enemmän pohjoiseen suuntaan, niin silloinkin ne liikkuvat mielestäni hitaasti alaspäin. Olikohan nyt taas liian sekavasti kerrottu ;-)
Mikko, sun neloskuvassa vaakaraitoja näkyy melkein koko kuvassa, tai ainakin koko vasemmassa puoliskossa aivan ylareunaan asti, ne vaan on ylempänä harvempia ja kontrasti on alhaisempi. Siis isolla alueella. Niin kuin tassa Maurin kolmoskuvassa raidat kattavat vasemmalla olevan koko kellertävän vyön/sädealueen noin Otavan korkeudelle, ja näköjään sun kuvassakin samalle korkeudelle. Olisi mielenkiintoista jos jollakulla olisi kalansilmäkuva siltä ajalta kun tuo hieman erivärinen muodostelma ohitti päälaen,
Lisää raitoja täältä. Raakakuvista käännetty ja vähän pienennetty, aikaväli suunnilleen 20:30-22:00
Lisäsin omaan havaintooni gif animaation jossa ehkä näkyy tämä sama vaakaraitailmiö (kuvan oikea alalaita). Animaation kuvat otettu parin minuutin aikana klo 20:10-20-12. Yksittäisten kuvien kontrastia ja terävyyttä venytelty että ilmiö näkyisi paremmin. Näyttää siltä että noiden raitojen liike on huomattavasti hitaampaa kuin revontulien liike yleensä, mutta eivät ne aivan paikallaankaan pysy.
Jukka, varsin selkeita ja valaisevia tapauksia. Ovat varsin laaja-alaisia
Jarmo, hieno tuo giffi. Noiden raitojen kirkkaus vaihtelee jonkinverran. Nayttaa silta etta ne liikkuisivat, mutta jos merkkaat jnkun tummemman raidan nayttaa silta ettei se oikein liikukkaan mihinkaan ainakaan tuossa ajassa. Näitä täytyy kyllä pitää silmällä jos tulee uudelleen ja ottaa samalla linssilla mahdollisimman pitka aikasarja. Nyt olis kiva kuulla joltain plasma-asiantuntujalta mitä nämä hitaasti liikkuvat/paikallaan pysyvat/seisovat aallot voisivat olla. Voin yrittaa etsia taustoja, mutta en takaa etta pystyn selvittamaan tata ongelmaa taman enempaa.
Samanlaisia raitoja juuri nyt taivaalla, harson länsipäässä, täällä vaan sumu alkaa haitata. http://hilska.org/IMG_6815.jpg
Dyyni-ilmiöstä on kyse noissa vaakaraidoissa. Samanlaisia kuvia sain samana hetkenä Söderfjärdenillä.
Kas, dyynit oli jäänyt lisäämättä tähän havaintoon. Nyt lisätty ylläpidollisesti! :)
Kiitos Kaj ja ylläpito!