22° ylläsivuava kaari on suoraan Auringon päällä näkyvä värillinen kaari. Yleensä se nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.
22° ylläsivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla se on melko jyrkkä V-muoto. Korkealla Auringolla 22° yllä- ja allasivuavat kaaret muodostavat yhden kokonaisen halon, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko tai Kuu ei kuitenkaan nouse niin korkealle, että täysin rengasmainen 22° sivuava kaari olisi mahdollinen.
Sivuavat kaaret eivät luonnossa ole useinkaan edellä kuvatun ideaalitapauksen kaltaisia. Esimerkiksi matalalla Auringolla ylläsivuava kaari saattaa selkeän V-muodon sijaan näkyä pelkkänä kirkastumana 22° renkaan yläosassa.
22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on 40 asteen tuntumassa. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.
Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä sen osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.
Talvella jääsumussa näkyy joskus ulkovalojen tuottamia pilareita jotka päästään haarautuvat V-muodoksi. Nämä ovat 22° ylläsivuavia kaaria.
Kirkkaan ulkovalaisimen alla on mahdollista seurata 22° sivuavan valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo ilmenee lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.
22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Vuoden lämpimämmällä puolisikolla on hyvä olla tarkkana ettei sekoita sitä ylempään 23° parheliaan, joka lämpöaaltojen aikaan on 22° sivuavaa kaarta yleisempi halo.

Matalan Auringon 22° ylläsivuava kaari. Kuva Arja-Sisko Airila.

Matalan auringon 22° ylläsivuava kaari. Näkyvillä on myös pilari ja heikot sivuauringot sekä hyvin heikosti 22° rengasta. Kuva Jouni Reivonen.

Auringon päällä näkyvät 22° ylläsivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Jari Luomanen.

Jääsumuun muodostunut täysi 22° sivuava kaari Kuun ympärillä. Näkyvillä on myös muita haloja. Ylä- ja alakoverat Parryn kaaret ovat tiiviisti kiinni 22° sivuavassa ja lähinnä vain kirkastavat sitä. Niiden voi kuitenkin havaita heikosti erkanevan 22° sivuavasta kaaresta. Kuva Jukka Ruoskanen.

Toiselta puolelta täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas. Kuva Marko Riikonen.

Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

Silloin tällöin jääsumuun syntyvät ulkovalojen pilarit jakautuvat päistään V-muotoon. Kyse on 22° ylläsivuavasta kaaresta. Kuva Veijo Timonen.

Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä 22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.
Auringonpilarissa on myöskin V:n muotoisena Moilasen kaari. Päätellen 22 asteen kamojen kirkkaussuhteista 46 ylläsivuava on rengasta todennäköisempi tulkinta. Siellä saattaisi olla himmeänä kirkastumana myös Tapen kaarta, mutta Parryn puutteesta johtuen ei voi oikein varmaksi sanoa.
Eikö tuossa auringonpilarissa ole nyt parikin V:n muotoista kaarta?! Mahtaisikohan ylempi mennä heijastuneesta Parryn kaaresta? Varsinainen Parry ei tosin ole kovin voimakas, joskin on se minun mielestäni tässä kuitenkin heikkona mukana.
Niinpäs onkin. Olikohan se tämä havainto missä tuota piti kommentoimani, mutta sain vain vastaukseksi "Virhe!", ja unohdin sitten missä havainnossa olin menossa :-P
Parin moden kanssa tuota hetki ihmeteltiin, ja lähimmäksi nykyisistä muodoista osuisi Mikkilän kaari, mutta simulaatio taasen poikkeaa halojen välisen raon ja V-muodon yhdenaikaisuudella niin paljon, että merkitsen tähän toistaiseksi raksin kohtaan tunnistamaton.
Huikeaa! Tuolla auringonkorkeudella noista kahdesta V-halosta auringonpilarilla alempi on Moilasen kaari. Mikkilän kaari se ei siten voi olla. Sen sijaan se voisi olla heijastunut Parryn kaari, jonka Riikonen kuvasi aikoinaan Rovaniemellä. Heijastunut Parryhan laskeutuu alaspäin auringon noustessa ja 2° auringolla se on vasta vähän kakskakkosen sisäpuolella. Pitäisi tarkistaa auringonkorkeus ja tehdä simu.
Pakko kysyä onko sama Timo Martola, jonka ottama kuva koristi aikoinaan Moilasen kaaresta kertonutta Weather-lehden kantta?
Tosiaan tuo menisi minustakin heijastuneena Parryn kaarena sillä edellytyksellä että auringon korkeus olisi neljän asteen tuntumassa. Tein joitakin kokeiluja Ruoskasen ohjelmalla ja sopivanmuotoisella Parry-kiteellä heijastuneen Parryn saa kohtuullisesti esiin ilman että yläkuperan Parryn kohdalle tulee kummoistakaan intensiteettiä. Mutta en ole varma miten tarkasti näytelmän aika ja paikka täsmäävät tuohon neljään asteeseen.
Heaven´s Above: Janakkala tasan 4 astetta klo 13.50.
Ainakin Stellariumin mukaan aurinko oli Janakkalassa klo 13:50 melko tarkalleen 4° korkeudella. Tein myös simulaation HaloPointilla ja heijastunut (alakupera) Parry tulee Moilasen kaaren yläpuolelle juuri kuten kuvissa. Vaikuttaa aika vahvasti siltä että ylempi V-kaari pilarilla olisi tosiaan heijastunut Parry.
Tämä olisi siten vasta toinen tunnettu havainto kyseisestä heijastuneesta Parryn kaaresta.
Jos kide on niin littana että parrylla on tilaa heijastua, niin sellainen ei varmaan yletä tekemään normaalia (tai siis yläkuperaa) parrya. Ellei sitten heijastu vielä toisenkin kerran. Eikös Riikosenkin havainnossa ollut parry aika vaatimaton?
Huippuharvinaisten halojen tykitys alkaa nykyään olla kyllä aika hurjaa.
Kyllä. Heijastunut Parry voi tosiaan näkyä vaikka yläkupera Parry olisi hyvinkin olematon tai jopa puuttuu. Omaan simulaatiooni yläkuperaa Parrya ei edes tullut kun valitsin sopivan muotoisen kiteen.
Kyllä vain Jarmo Moilanen, olen sama Timo Martola jonka kuva oli ystävällisesti välitetty Weather-lehden kanteen!
P.S. Luonnonkuvaajien jäsen vuodesta 1987!
Onpa hienoa nähdä uusi havainto heijastuneesta Parrysta. Yläkupera Parry oli tosiaan vaatimaton Rovaniemen havainnossa vuonna 2008. Aika identtisen näköisiä näytelmiä kaikkinensa. Toinen havainto inhimillistää halon. Nyt voi jo realistisesti odotella kolmatta. Josko siitä sitten kidenäyte.
Hyvä halovuosi kaikkinensa taas tämäkin.
Onnittelut Timo Martolalle. Poikkeuksellisen kova rariteetti.
Timo Kiittää Markoa!
P.S. Olin just lähettämässä sinulle viestiä ko. aiheesta - psykologiassa tätä kutsutaan synkroniteetiksi (Jung)
Meillä tuota kutsutaan säkäksi (Sipinen)
:D
Vakavissaan: superharvinaisuus ja vielä laadukkain ja komein kuvin dokumentoituna, onnittelut!