Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 10.5.2016 at 20.50 Oulu, keskusta Observation number 53041

Visibility IV / V

Not visible

Window Mystery: The rays are most obviously cloud rays when the sun is still relatively high, but what is that red mist like on the horizon below the sun? For a long time, both were visible.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Sunlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Rainfall in low- or middle clouds
 • Rare halos (in sunlight)
  • Reflection subsun info

   Heijastus-ala-aurinko on Auringon kohdalla sijaitseva valoläikkä tai pilari. Se on mahdollista nähdä kun Auringon valo heijastuu veden pinnasta Aurinkoa peittävän paksun jääkiteitä satavan pilven alaosaan. Havainnoissa tämä pilvi on ollut Stratocumulusta.

   Pilvipeitteessä täytyy olla Auringon alapuolella aukko joista Auringon valo pääsee osumaan veden pintaan. Heijastus-ala-aurinko on siitä poikkeuksellinen halo, ettei sen näkyessä Aurinko paista. Halon näkemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi olisi hyvä asua pienellä sisäveden saarella jonka ympärillä on parikymmenä kilometriä vettä joka suuntaan.

   Heijastusala-aurinko on erittäin harvinainen ilmiö. 

    

   Heijastus-ala-auringon pystysuunnassa venynyt valospotti näkyy Stratocumuluksen alaosaa vasten. Halon kohdalla pilven takana on Aurinko. Ilmiön synnytti heijastus suuresta järvestä. Kuva Jenni-Elina Holopainen. 

    

   Heijastusala-aurinko näkyy pilarina Stratocumulusta vasten. Ilmiön synnyttänyt Auringon valon heijastus tapahtui merestä. Kuva Sirkka Karppinen.

Comments: 11 pcs
Raija Ollikainen - 18.5.2016 at 20.47 Report this

Voiskohan tuo 'punainen sumu' olla Merikosken alakanavasta (tai muusta Oulujoen suun haarasta) lämpimän päivän iltana nousevaa huurua, johon iltaruskon värit heijastuvat? Tuossa kohdassa ei taida olla niitä samanlaisia suihkulähteitäkään, joita on heti patosillan alapuolella.

Pentti Arpalahti - 19.5.2016 at 16.12 Report this

Asetelma on sikäli erikoinen, kun säteet konvergoivat punaisen läikkään, eivätkä kirkkaaseen alueeseen, jossa uskoisi auringon olevan. Ovatko säteet heijastunuut jostakin kirkkaasta pinnasta horisontissa?

Raija Ollikainen - 19.5.2016 at 17.17 Report this

Pentti, hyvä kysymys! Huomasin arvioineeni suuntia vähän pieleen. Nyt katsoin tarkemmin kuvassa näkyviä rakennuksia. Vasemmassa reunassa on Oulun kaupunginkirjasto, mutta punainen sumu ei olekaan niin pohjoisessa eli Oulujoen suistossa, kuten kirjaston perusteella ensin arvailin. Zoomasin kuvaa ja huomasin, että alareunassa on Pikisaaren vanhoja taloja, kirjaston takaa sinne vievän pyöräilysillan katulamput näkyvät valkoisina palloina, ja Pikisaaren läpi vievä pyörätie kiiltelee valossa (tai kosteana). Tässä karttaa:

https://www.google.com/maps/@65.0154807,25.4639446,16.71z

JOS arvioin noiden maamerkkien perusteella 'punaisen sumun' sijainnin oikein, niin vastaus Pentin kysymykseen on: siellä suunnalla ei ole jokisuisto eikä voimalaitoksen alakanava, vaan meri!

Aurinko laski Oulussa tuona iltana klo 22.21, luultavasti johonkin lännen ja luoteen välimaastoon. Sitä en tiedä, voiko valo heijastua Pohjanlahden laineilta tuolla tavalla, mutta punaisen sumun sijainti on arvioni mukaan kuitenkin sillä suunnalla (= kartassa Hietasaaren edustalla oleva avomeri).

Marko Riikonen - 19.5.2016 at 17.36 Report this

Annan tällaisen tulkinnan. Lähellä horisonttia on vedestä tapahtuneen heijastuksen punaiseksi värjäämiä pilven alaosia ja tuo kirkkain keskittymä on heijastusala-aurinko. Siinä on nähtävissä mysteeristä hilarakennetta jota jo muutamassa heijastusala-auringossa on havaittu. Auringon korkeudeksi sain 6.7 astetta klo 20.50. Sen paikan täytyy olla pilven takana vähän tuossa heijastusala-aurigon päällä. Ylempänä pivisäteiden tasossa olevat kirkkaat kohdat ovat vain alempana olevan auringon valaisemaa pilveä.

Tero Sipinen - 24.5.2016 at 22.29 Report this

Tämä havainto on nyt siirretty halohavainnoksi ilmiötunnistuksen tarkennuttua. Ruskosäteitäkin kuvassa on, mutta koska tuo kummastutsta herättävä "punaisen sumun" näköinen kohta on tulkittu harvinaiseksi haloilmiöksi (ja vieläpä sen erikoistapaukseksi!), havainto on tutkimukselle arvokkaampi halohavaintona (ruskosäteitä ja halomuotoja ei voi valita samaan havaintoon).

Lisäinfoa ilmiöstä vaikkapa tämän toisen, n. vuoden takaisen havainnon kertomuksesta ja keskustelusta: Heijastus-ala-aurinko, Kirkkonummi

Hieno havainto! :)

Marko Riikonen - 25.5.2016 at 12.52 Report this

Vähän tässä mietin tämän havainnon kellonaikaa. Sikäli kuin sain tuon auringon korkeuden oikein klo 20.50, se tuntuu liian suurelta kun tuota kuvaa katsoo.

Marko Riikonen - 8.5.2022 at 13.31 Report this

Tein simulaation HaloPointilla katsoakseni missä aurinko olisi ollut havainnon kellonajan mukaan:

https://drive.google.com/file/d/1syKPj71V_vUks-gN-h59EnbM1W3v1DZI/view?usp=sharing

Ei tosiaan oikein täsmää kuvan kanssa.

Jouni Hovi - 8.5.2022 at 19.53 Report this

Rakennusten kattokulmien perusteella sain valonlähteelle kompassiin 312 astetta (+- jotain) jolloin aurinko olisi ollut abaut 3,5 astetta klo 21.50 (H-A). Jos kameran (ja havainnon) kellonaika talviajassa niin selvittäisiköhän tuon eron? Hieman ammuttua ja vaikea tarkemmin kun kuvaajan sijainti arvioitu ym. mutta voihan tuota yrittää haarukoida näissä havainnoissa edes jotenkin :D

Pienehkökin heitto tuossa arvioidussa suuntakulmassa eli kuvauspisteessä aiheuttaa äkkiä katastrofaalisen tuntuisen virheen auringon todelliseen korkeuteen.

Reima Eresmaa - 9.5.2022 at 06.54 Report this

Katsoin suuntakulmia NOAA Solar Calculatorilla. Kello 21:50 atsimuutti 312 yhtäpitävästi Jounin ja H-A:n suhteen, mutta korkeuskulma olisi vain 1,8 astetta. 

Jouni Hovi - 9.5.2022 at 07.32 Report this

Ihmettelin H-A:n antamaa korkeutta itsekin.

Marko Riikonen - 9.5.2022 at 08.00 Report this

Uusi kuva jossa aurinko 1.8 ja 6.7 astetta horisontista:

https://drive.google.com/file/d/1iMKG1R71_YLMwX8MrmmAItXzhKd46cU2/view?usp=sharing

Aiemman kuvan poistin, linkki ei siis toimi. Tässä uudessa pikkasen muutin kamerakulmaa ylemmäs jotta horisontti tulee alemmas, ehkä meni hitusen liian alas, mutta käytännössä sillä ei ole merkitystä. Eiköhän tuossa tosiaan ole ollut perinteiseen tyyliin kameran kello tunnin väärässä. Hyvin osui Hovin ats määritys. Ja näyttäisi olleen tämä haa aurinkoa leveämpi.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.