Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Harvinaisia halomuotoja - 10.5.2016 klo 20.50 Oulu, keskusta Observation number 53041

Visibility IV / V

Not visible

Ikkunamysteeri : Säteet ovat mitä ilmeisimmin pilvisäteitä, kun aurinko on vielä suhteellisen korkealla, mutta mitä on  se punaisen sumun näköinen taivaanrannassa auringon alapuolella ?  Aika kauan  näkyivät molemmat.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Heijastus-ala-aurinko info

   Heijastus-ala-aurinko on Auringon kohdalla sijaitseva valoläikkä tai pilari. Se on mahdollista nähdä kun Auringon valo heijastuu veden pinnasta Aurinkoa peittävän paksun jääkiteitä satavan pilven alaosaan. Havainnoissa tämä pilvi on ollut Stratocumulusta.

   Pilvipeitteessä täytyy olla Auringon alapuolella aukko joista Auringon valo pääsee osumaan veden pintaan. Heijastus-ala-aurinko on siitä poikkeuksellinen halo, ettei sen näkyessä Aurinko paista. Halon näkemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi olisi hyvä asua pienellä sisäveden saarella jonka ympärillä on parikymmenä kilometriä vettä joka suuntaan.

   Heijastusala-aurinko on erittäin harvinainen ilmiö. 

    

   Heijastus-ala-auringon pystysuunnassa venynyt valospotti näkyy Stratocumuluksen alaosaa vasten. Halon kohdalla pilven takana on Aurinko. Ilmiön synnytti heijastus suuresta järvestä. Kuva Jenni-Elina Holopainen. 

    

   Heijastusala-aurinko näkyy pilarina Stratocumulusta vasten. Ilmiön synnyttänyt Auringon valon heijastus tapahtui merestä. Kuva Sirkka Karppinen.

Comments: 6 pcs
Raija Ollikainen - 18.5.2016 klo 20.47 Report this

Voiskohan tuo 'punainen sumu' olla Merikosken alakanavasta (tai muusta Oulujoen suun haarasta) lämpimän päivän iltana nousevaa huurua, johon iltaruskon värit heijastuvat? Tuossa kohdassa ei taida olla niitä samanlaisia suihkulähteitäkään, joita on heti patosillan alapuolella.

Pentti Arpalahti - 19.5.2016 klo 16.12 Report this

Asetelma on sikäli erikoinen, kun säteet konvergoivat punaisen läikkään, eivätkä kirkkaaseen alueeseen, jossa uskoisi auringon olevan. Ovatko säteet heijastunuut jostakin kirkkaasta pinnasta horisontissa?

Raija Ollikainen - 19.5.2016 klo 17.17 Report this

Pentti, hyvä kysymys! Huomasin arvioineeni suuntia vähän pieleen. Nyt katsoin tarkemmin kuvassa näkyviä rakennuksia. Vasemmassa reunassa on Oulun kaupunginkirjasto, mutta punainen sumu ei olekaan niin pohjoisessa eli Oulujoen suistossa, kuten kirjaston perusteella ensin arvailin. Zoomasin kuvaa ja huomasin, että alareunassa on Pikisaaren vanhoja taloja, kirjaston takaa sinne vievän pyöräilysillan katulamput näkyvät valkoisina palloina, ja Pikisaaren läpi vievä pyörätie kiiltelee valossa (tai kosteana). Tässä karttaa:

https://www.google.com/maps/@65.0154807,25.4639446,16.71z

JOS arvioin noiden maamerkkien perusteella 'punaisen sumun' sijainnin oikein, niin vastaus Pentin kysymykseen on: siellä suunnalla ei ole jokisuisto eikä voimalaitoksen alakanava, vaan meri!

Aurinko laski Oulussa tuona iltana klo 22.21, luultavasti johonkin lännen ja luoteen välimaastoon. Sitä en tiedä, voiko valo heijastua Pohjanlahden laineilta tuolla tavalla, mutta punaisen sumun sijainti on arvioni mukaan kuitenkin sillä suunnalla (= kartassa Hietasaaren edustalla oleva avomeri).

Marko Riikonen - 19.5.2016 klo 17.36 Report this

Annan tällaisen tulkinnan. Lähellä horisonttia on vedestä tapahtuneen heijastuksen punaiseksi värjäämiä pilven alaosia ja tuo kirkkain keskittymä on heijastusala-aurinko. Siinä on nähtävissä mysteeristä hilarakennetta jota jo muutamassa heijastusala-auringossa on havaittu. Auringon korkeudeksi sain 6.7 astetta klo 20.50. Sen paikan täytyy olla pilven takana vähän tuossa heijastusala-aurigon päällä. Ylempänä pivisäteiden tasossa olevat kirkkaat kohdat ovat vain alempana olevan auringon valaisemaa pilveä.

Tero Sipinen - 24.5.2016 klo 22.29 Report this

Tämä havainto on nyt siirretty halohavainnoksi ilmiötunnistuksen tarkennuttua. Ruskosäteitäkin kuvassa on, mutta koska tuo kummastutsta herättävä "punaisen sumun" näköinen kohta on tulkittu harvinaiseksi haloilmiöksi (ja vieläpä sen erikoistapaukseksi!), havainto on tutkimukselle arvokkaampi halohavaintona (ruskosäteitä ja halomuotoja ei voi valita samaan havaintoon).

Lisäinfoa ilmiöstä vaikkapa tämän toisen, n. vuoden takaisen havainnon kertomuksesta ja keskustelusta: Heijastus-ala-aurinko, Kirkkonummi

Hieno havainto! :)

Marko Riikonen - 25.5.2016 klo 12.52 Report this

Vähän tässä mietin tämän havainnon kellonaikaa. Sikäli kuin sain tuon auringon korkeuden oikein klo 20.50, se tuntuu liian suurelta kun tuota kuvaa katsoo.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.