Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Harvinaisia halomuotoja - 27.7.2016 klo 21.48 Kuusamo Observation number 54900

Visibility IV / V

Laskeva aurinko väritti hiipuvia ukkospilviä ja väriskaala oli laaja.Oletan tuossa olevan ruskosäteitä, mutta mitähän mahtavat olla nuo 'pystysäteet' ? Aurinko oli kuvaushetkellä hiukan metsänreunan alapuolella, osittain näkyvissä (kuva2).


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Heijastus-ala-aurinko info

   Heijastus-ala-aurinko on Auringon kohdalla sijaitseva valoläikkä tai pilari. Se on mahdollista nähdä kun Auringon valo heijastuu veden pinnasta Aurinkoa peittävän paksun jääkiteitä satavan pilven alaosaan. Havainnoissa tämä pilvi on ollut Stratocumulusta.

   Pilvipeitteessä täytyy olla Auringon alapuolella aukko joista Auringon valo pääsee osumaan veden pintaan. Heijastus-ala-aurinko on siitä poikkeuksellinen halo, ettei sen näkyessä Aurinko paista. Halon näkemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi olisi hyvä asua pienellä sisäveden saarella jonka ympärillä on parikymmenä kilometriä vettä joka suuntaan.

   Heijastusala-aurinko on erittäin harvinainen ilmiö. 

    

   Heijastus-ala-auringon pystysuunnassa venynyt valospotti näkyy Stratocumuluksen alaosaa vasten. Halon kohdalla pilven takana on Aurinko. Ilmiön synnytti heijastus suuresta järvestä. Kuva Jenni-Elina Holopainen. 

    

   Heijastusala-aurinko näkyy pilarina Stratocumulusta vasten. Ilmiön synnyttänyt Auringon valon heijastus tapahtui merestä. Kuva Sirkka Karppinen.

Comments: 2 pcs
Voitto Pitkänen - 28.7.2016 klo 12.29 Report this

Kiitokset Taivaanvahdin ylläpidolle tunnistuksesta!

Tero Sipinen - 28.7.2016 klo 23.06 Report this

Tosiaan, pähkäiltiin että taitaa olla samaa sarjaa näiden kahden havainnon kanssa: 28.4.2105 Kirkkonummi ja 10.5.2016 Oulu.

Tuollaisten pystypilareiden syntytapa ei ole ihan vielä kristallisoitunut, joten tosi kiintoisa tapaus! Näin heinäkuun lopulla, lämpöisillä keleillä voi olla hieman vaikea uskoa, että noin matalalla olevan näköisen pilven alapuolella voisi olla halon vaatimia jääkiteitä, mutta toisaalta, samana iltana on bongattu pilareita, sekä seuraavana yönä jopa keinovalopilarit!

(Jos oikein osasin tulkata Jokioisten 27.7. iltapäivän ja 28.7. aamuyön luotausdatoja, niin lämpötila on ollut nollan kieppeillä vajaan 4 km korkeudella ja noin 4,5 kilometrissä on ollut noin 5 astetta pakkasta. Ehkä jonkun paremmin niitä ymmärtävän kannattaisi tarkistaa... :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.