Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Revontulisäteitä - 26.9.2016 klo 21.30 - 27.9.2016 klo 01.00 Rautalampi Havainto numero 57332

Näyttävyys: II / V

Emma Bruus, Ursa (Etelä-Suomi)

7/8 pilvessä, mutta pohjoistaivaan aukoissa vihertää selvästi. Lompsin pitkin kirkonkylän rantaa allani olevaa uutta venelaituria ihaillen. Edellinen laituri samassa paikassa oli ollut Death Trap-tyyppiä, joka ei soveltunut uimataidottomille.

Taivaalla ei ollut mikään kaamea meininki ja ehdin valokuvauskikkailla rauhassa oikein urakalla. Nissanin käyttö etusalamana epäilemättä herätti huomiota myös lähitaloissa. Kuului askeleita ja pimeässä läheni valokeila. Olin venerannassa, joten huolen perämoottoreiden ja virvelien hyvinvoinnista saattoi lähes aistia pimeydessä.

Huusin hahmolle moi ja huikkasin kyseessä olevan revontuli-tyyppinen kuvausoperaatio. Tykkään yleensä jutella ihmisille kuvausreissuilla ja kaikki vastaantulijat ovat olleet todella mukavaa väkeä. Jäätiin siinä sitten jutustelemaan lämpimässä illassa käyden läpi yömaisemavalokuvauksen perusteet.  

Keskustelusta muodostui varsin antoisa. Jäin laiturille hymysuin, seuran todettua minut vaarattomaksi elämänmuodoksi ja poistuttua takaisin sisätiloihin.

Pilvet olivat hälvenneet ja pikkiriikkisen raon sijaan voimakas viherrys näkyi jo laajalla alueella. Totesin, että nyt on aika siirtyä pimeämmille metsästysmaille pois taajaman valoista. Sopivaalle hollille päästyäni olikin jo 'täysi rähinä' päällä: pohjoisesta puski sädettä ja tanssivaa vyötä niin, että oli kiire saada kamera pystyyn.

Tilaisuus oli mitä parahin kahden lähes identtisen objektiivin kilpailutukseen.

Lisää animaatioita taas täällä.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Revontulimuodot
  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

Tekniset tiedot

Sony A7 RII, Metabones-sovitin, Canon EF 24mm f/1.4, Sigma 24mm f/1.4 'Art'

Kommentteja: 5 kpl
Tero Sipinen - 26.9.2016 klo 22.05 Ilmianna

Hankasalmen kameran tämänhetkisen kuva perusteella sanoisin että "muotojen yläosat punaiset"

Emma Bruus - 1.10.2016 klo 00.34 Ilmianna

Juu ihan oikeassa olit: kyllä sieltä punaista löytyi tovin päästä.

Tero Sipinen - 2.10.2016 klo 10.56 Ilmianna

Maukkaat animaatiot taasen. Kumpi kakkula muuten voitti?

Emma Bruus - 2.10.2016 klo 11.08 Ilmianna

Sigman 24mm f/1.4 arvostelu on nyt vähitellen paketissa. Julkaisen sen illalla ja linkitän tähän.

Emma Bruus - 4.10.2016 klo 22.39 Ilmianna
Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.