Visibility IV / V
In the morning a beautiful pillar was visible. There was just over ten degrees of frost and ice mist in the air. I decided to go filming before the clouds creeping in from the north were rolling by the sun.
I got to the edge of the field. The snow began to rain quietly. It looked beautiful, but then .. The sun was behind the clouds. However, the pillar was visible at / above the sun. I waited my time for that because it would disappear. Not just lost.
Then I noticed reflected clouds of clouds. Would it be that the pillar came from reflected sunlight? At least to the south is the sea, meaning a reflective surface would be found. The air was also quite calm.
I sent the pictures taken with my mobile phone to the Facebook Natural Phenomena group, where Jari Luomanen guessed that the reflection sub-sun in question.
More on this topic in another observation:
https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/60049
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2023 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Upea havainto harvinaisesta tilanteesta!
Onnittelut, hyvin bongattu!
Kiitos paljon :) Aika siisti fiilis, näitä on ilmeisesti dokumentoitu (alle) kymmenkunta koko maailmassa? Kuvia llöytyy paljon lisää, osassa pilari oli jännästi toiselta puolelta teräväreunaisempi.
Täytyisi tehdä nuo kuvat kunnolla, nyt ei ollut valitettavasti enempää kuin viitisen minuuttia aikaa.
Onko noita 3 kuvan kaltaisia laajakulmakuvia joissa on tuota valaistua pilvipintaa enemmänkin? Ihmetettää tuo kirkaampi terävä pätkä oikealla joka tuntuu pikemminkin osoittavan aurinkoa kohti kuin horisontin alapuolelle. Mutta kyllähän tuo näyttää heijastuksen alhaalta päin valaisemalta pilvipinnalta.
On joo, lataan linkin myöhemmin.
Juuttaan hienot kuvat :)
Noniin, heijastus-ala-aurinko -kansio on jotakuin valmis.
http://mattihelin.kuvat.fi/kuvat/Maisemat/Taivaan+tapahtumia/Reflection+sub+sun+06012017/
Kuvia löytyy vielä lisää, mutta en tällä hetkellä koenut tarpeen laittaa kaikkia, toistoa näes löytyy.
Tässä muutama erityistapaus:
Selvästi kaksijakoinen:
http://mattihelin.kuvat.fi/kuvat/Maisemat/Taivaan+tapahtumia/Reflection+sub+sun+06012017/MJH_3231.jpg
Tässä myös jakaantunutta rakennetta
http://mattihelin.kuvat.fi/kuvat/Maisemat/Taivaan+tapahtumia/Reflection+sub+sun+06012017/MJH_3247.jpg
Tässä pilvisäde osoittaa tosiaan jännästi kohti pilven reunaa, ei niinkään oletettua heijastuspistettä.
http://mattihelin.kuvat.fi/kuvat/Maisemat/Taivaan+tapahtumia/Reflection+sub+sun+06012017/MJH_3282.jpg
Liekö syynä pilven muodosta johtuva näennäinen vääristymä?
Tosiaan, ilmatieteen laitoksen jääkartan mukaan rannikko olisi jäässä. Siltä näytti myös lauantaiaamuna Amorellan kannelta. Isommalla selällä oli sitten sulaa.
Jos haluatte käpristellä kuvia niin siitä vaan. Raakakuvaa löytyy myös niitä haluaville. Ennakkovaroitus; kuvista löytyy sitten roskia ja paljon. Kennonputsaus, here I come...
Onnittelut hienon ja harvinaisen tilanteen kuvaamisesta.
Kyllähän nyt kun noita kuvia kävi läpi alkaa olla uskoa että heijastusala-aurinko se on. Paranoidi mieli kehitteli skenarioita joissa pilvissä olisi rako josta aurinko yhä pääsee paistamaan, mutta joka ei vain näy havaitsijalle. Ja tuo ilmiön jakoisuushan on selvää heijastusala-auringon puumerkkiä. Ja toki kaikki muutkin elementit oli kohdillaan, eli kiteitä satava paksu pilvi, joka rajautuu selkeään taivaaseen. Ja vieläpä normaali pilari. Ei taida olla pahemmin havaintoja joissa heijastusala-aurinko näkyy yhdessä tavallisen pilarin kanssa. Ja on tämä hyvä sarja muutenkin, usein joudumme operoimaan sen yhden tai kahden kuvan varassa.
Heijastus varmaan ei sitten ole voinut olla avoimesta vedestä. Kovinkaan kaukana ei heijastus liene ole ollut, nuo pilvet on kaiketi olleet aika matalalla.
Jos halutaan vielä hifistellä, niin tällaisten erikoisempien juttujen näkyessä paras tapa on laittaa - jos mahdollista - kamera jalustalle kuvia itsekseen nakuttamaan. Esim. tässä tapauksessa tuo valaistun pilvipinnan sielunelämä ehkä olisi selvinnyt paremmin timelapse-videossa. Menetelmän hyödyn olen tänä talvena huomannut spottivalohommissa: se on auttanut muutamien erikoisten efektien hahmottamisessa, mikä olisi saattanut olla hankalampaa levottomammalla kuvauskädellä.
Kiitos . Joo, tuo timelapse olisi jälkikäteen ajateltuna ollut hyvä idea, mutta joskus hankala toteuttaa . Etenkin nyt , kun lapsiperheen aamutoimet olivat kesken :) Kun hoksasin heijastuneet pilvisäteet ja heijastus pilari-idea alkoi nousta tajuntaan, juoksin hakemaan laajempaa optiikkaa ja sitten avonaisempaa paikkaa . Vähän meni säntäilyksi.
Sinänsä tuo "timelapse" ei tuota mahdotonta ongelmaa näin jälkikäteen, olen muutaman kerran tehnyt sellaisen rajaamalla kuvia samaan kokoon ja niputtamalla animaatioksi. Esimerkiksi tämän:
https://youtu.be/lc4uggy1u0o
Voisi tuollaisen noista kehitellä.
Tuohon jäätilanteeseen en pysty varmasti sanomaan mitään . Todennäköisesti meri oli jäässä ja lumettomassa sellaisessa.
Tuohon paranoiaan raosta pilvessä muuten , ensimmäisen ja viimeisen heijastus-a-a:n kuvan välillä on aikaa puoli tuntia .
Ja kameran kello on kesäajassa :)
Muistaakseni Facebookin puolella oli yksi laajempi kuva, joka eritoten sai minut kallistumaan harvinaisuus-tulkinnan puolelle.
Lisäsin kännykällä ottamani, faceen lisäämäni kuvat tuonne kansioon. Siellä on monenlaista rajausta ja kuvakulmaa esillä.
Voisiko pelkkä kaukainen jään pinta toimia peilinä heijastamaan valonlähteenä? Muistan vaan jollain männäviikolla katsoneeni peilikirkasta häikäisevää jäänpintaa jolta tuuli oli paikkapaikoin puhaltanut lumen pois.
Jos on varsinkin häikäisevän kirkas, niin näkisin että voi toimia.
Lueskelin muita havaintoraportteja ja onko tosiaan niin , että aiemmin ei ole yhtäaikaisesti raportoitu heijastuneita pilvisäteitä ja -ala-aurinkoa? Mistä tämä lie johtua?
Ottamatta kantaa harvinaisen heijastus-ala-auringon olemassa oloon tässä havainnossa, niin minua ihmetyttää tuo ala-aurinko merkintä yleisissä muodoissa?
Ala-aurinkoahan ei kuvissa ole näkyvissä. Ala-aurinkohan näkyy aina yhtä paljon horisontin alapuolella, kuin Aurinko on horisontin yläpuolella ja maanpinnalta katsoen jääsumussa?
Mikä on siis oikea näkemys sen suhteen?
Siihen en osaa sanoa , itse en kuitannut ala-aurinkoa . Toki sen kimmellyksen näin jääsumussa suunnilleen tuon neloskuvan oton aikoihin . Eli siinä mielessä sen ruksaaminen on ok.
Ok siinä tapauksessa. Neloskuvassa se olisi ehkä jäänyt juuri kuva-alan alapuolelle näin äkkiä mittaillen - tai ihan kuvan alareunaan. Olisi ehkä näkynyt kuvissakin, jos olisi kuvattu hieman alempaa.