Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pintahalo - 21.1.2017 klo 09.40 Jämsä Havainto numero 60284

Näyttävyys: II / V

Mirko Lahtinen, Ursa (Länsi-Suomi)

aamulla menin auringon nousun takia ulos kameran kanssa josko näkyisi jotain. En nähnyt mitään ihmeellistä joten olin lähdössä pois paikalta mutta sitten satuinkin katsahtamaan hangenpintaan että onpa paljon pystyjä jääkiteitä ja siitä sitten tulikin epäilys pinta-aurinkokaaresta.

jääkidekuva ja ne joissa auringonvalo on vaaleampaa on otettu hieman klo 11 jälkeen

kuvat aikajärjestyksessä


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Pinta-aurinkokaaret [Luomanen] info

   Pinta-aurinkokaaret eli Luomasen kaaret ovat lumen pinnalla näkyviä leveitä kaaria. Teoriassa ne risteävät itseään valonlähteessä.

   Nämä eksoottiset aurinkokaaret ovat aitoja pintahaloja, sillä niille ei löydy vastineita ilmassa leijailevien kiteiden aiheuttamista aurinkokaarista - ne risteävät valonlähdettä eri kulmassa kuin taivaalla näkyvät aurinkokaaret. 

   Pinta-aurinkokaaria on havaittu kaksi - toinen niistä leikkaa horisontaalitasoon nähden jyrkässä ja toinen loivassa kulmassa. Näistä edellinen voi olla havaintojen perusteella hyvin voimakkaasti kehittynyt, kun taas jälkimmäinen - joka on havaittu vain kerran - on varsin harvoista valaistuista kiteistä muodostunut laaja valo-alue.  

   Pinta-aurinkokaaret syntyvät valon heijastuessa lumen pinnalle tiettyyn asentoon kasvaneista kiteistä. Valon heijastus joka aiheuttaa "jyrkkäkulmaisen" pinta-aurinkokaaren, tapahtuu noin 20 astetta horisontaalitasosta kallellaan olevasta kidepinnasta. "Loivakulmainen" pinta-aurinkokaari puolestaan muodostuu heijastuksesta pinnasta, joka on noin 70 astetta kallellaan horisontaalitasosta.

   Pinta-aurinkokaarista on saatu havaintoja vain kourallinen. Yhdessä havainnossa kaaret ovat epäsymmetrisiä kiteiden asennon atsimutaalisen preferenssin vuoksi. Tämän epäillään olevan seurasta tuulen vaikutuksesta.

    

   Jyrkkäkulmainen pinta-aurinkokaari näkyy kahtena voimakkaana valoalueena pelto-aukealla. Loivakulmainen pinta-aurinkokaari ei erotu tässä pienikokoisessa kuvassa, katso kuvat isommassa koossa. Kuva Jari Luomanen.

   Simulaatio jyrkkä- ja loivakulmaisista pinta-aurinkokaarista yllä olevaan valokuvaan. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

    

   Pinta-aurinkokaari kuvattuna samalla paikalla kuin ylinnä olevassa kuvassa, mutta yöllä. Valonlähteenä salamavalo. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Pinta-aurinkokaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Tämä heikosti näkyvä, meren rannalla kuvattu pinta-aurinkokaari on epäsymmetrisesti kehittynyt. Se on havaittiin samana päivänä samalla yllä oleva tapaus. Nähtävästikin meren rannalla käynyt voimakkaampi tuuli oli saanut aikaan kiteiden kasvun atsimutaalisen preferenssin, minkä seurauksena halo vääristyi. Kuva Jarmo Moilanen.

Tekniset tiedot

Canon EOS 600D, Tamron SP 70-300mm VC USD, AF-S 10-18mm

Kommentteja: 6 kpl
Tero Sipinen - 21.1.2017 klo 14.53 Ilmianna

Hieno bongaus!

Timo Alanko - 21.1.2017 klo 16.56 Ilmianna

Nyt tuli kyllä jotain uutta. Piti oikein info-napista katsoa, että mitä ihmettä noissa kuvissa pitäisi oikein nähdä :) Onhan tuo ilmiö kuvissa havaittavissa. Onpa taas jatkossa jotain uutta bongattavaa :)

Marko Riikonen - 21.1.2017 klo 21.46 Ilmianna

Hyvin napattu. Näitä ei ole ylenmäärin näkynyt.

Tapio Lahtinen - 21.1.2017 klo 22.30 Ilmianna

Pikkukuvassa näkyy paremmin mutta minulta olisi taatusti jäänyt livenä näkemättä.

Mirko Lahtinen - 22.1.2017 klo 00.22 Ilmianna

Kiitos kommenteista! En kyllä oikein edes livenä erottanut hangenpinnalta ehkä hyvin heikosti, mutta juuri nuo mainitsemani pystykiteet hangella saivat ottamaan kuvia kaaren toivossa.

Marko Riikonen - 22.1.2017 klo 01.23 Ilmianna

Jos kiteiden perusteella otettiin kuvat, sen professionaalimpi äijä.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.