Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 21.1.2017 klo 09.40 Jämsä Observation number 60284

Visibility II / V

Mirko Lahtinen, Ursa (Länsi-Suomi)

aamulla menin auringon nousun takia ulos kameran kanssa josko näkyisi jotain. En nähnyt mitään ihmeellistä joten olin lähdössä pois paikalta mutta sitten satuinkin katsahtamaan hangenpintaan että onpa paljon pystyjä jääkiteitä ja siitä sitten tulikin epäilys pinta-aurinkokaaresta.

jääkidekuva ja ne joissa auringonvalo on vaaleampaa on otettu hieman klo 11 jälkeen

kuvat aikajärjestyksessä


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Pinta-aurinkokaaret [Luomanen] info

   Pinta-aurinkokaaret eli Luomasen kaaret ovat lumen pinnalla näkyviä leveitä kaaria. Teoriassa ne risteävät itseään valonlähteessä.

   Nämä eksoottiset aurinkokaaret ovat aitoja pintahaloja, sillä niille ei löydy vastineita ilmassa leijailevien kiteiden aiheuttamista aurinkokaarista - ne risteävät valonlähdettä eri kulmassa kuin taivaalla näkyvät aurinkokaaret. 

   Pinta-aurinkokaaria on havaittu kaksi - toinen niistä leikkaa horisontaalitasoon nähden jyrkässä ja toinen loivassa kulmassa. Näistä edellinen voi olla havaintojen perusteella hyvin voimakkaasti kehittynyt, kun taas jälkimmäinen - joka on havaittu vain kerran - on varsin harvoista valaistuista kiteistä muodostunut laaja valo-alue.  

   Pinta-aurinkokaaret syntyvät valon heijastuessa lumen pinnalle tiettyyn asentoon kasvaneista kiteistä. Valon heijastus joka aiheuttaa "jyrkkäkulmaisen" pinta-aurinkokaaren, tapahtuu noin 20 astetta horisontaalitasosta kallellaan olevasta kidepinnasta. "Loivakulmainen" pinta-aurinkokaari puolestaan muodostuu heijastuksesta pinnasta, joka on noin 70 astetta kallellaan horisontaalitasosta.

   Pinta-aurinkokaarista on saatu havaintoja vain kourallinen. Yhdessä havainnossa kaaret ovat epäsymmetrisiä kiteiden asennon atsimutaalisen preferenssin vuoksi. Tämän epäillään olevan seurasta tuulen vaikutuksesta.

    

   Jyrkkäkulmainen pinta-aurinkokaari näkyy kahtena voimakkaana valoalueena pelto-aukealla. Loivakulmainen pinta-aurinkokaari ei erotu tässä pienikokoisessa kuvassa, katso kuvat isommassa koossa. Kuva Jari Luomanen.

   Simulaatio jyrkkä- ja loivakulmaisista pinta-aurinkokaarista yllä olevaan valokuvaan. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

    

   Pinta-aurinkokaari kuvattuna samalla paikalla kuin ylinnä olevassa kuvassa, mutta yöllä. Valonlähteenä salamavalo. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Pinta-aurinkokaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Tämä heikosti näkyvä, meren rannalla kuvattu pinta-aurinkokaari on epäsymmetrisesti kehittynyt. Se on havaittiin samana päivänä samalla yllä oleva tapaus. Nähtävästikin meren rannalla käynyt voimakkaampi tuuli oli saanut aikaan kiteiden kasvun atsimutaalisen preferenssin, minkä seurauksena halo vääristyi. Kuva Jarmo Moilanen.

Technical information

Canon EOS 600D, Tamron SP 70-300mm VC USD, AF-S 10-18mm

Comments: 6 pcs
Tero Sipinen - 21.1.2017 klo 14.53 Report this

Hieno bongaus!

Timo Alanko - 21.1.2017 klo 16.56 Report this

Nyt tuli kyllä jotain uutta. Piti oikein info-napista katsoa, että mitä ihmettä noissa kuvissa pitäisi oikein nähdä :) Onhan tuo ilmiö kuvissa havaittavissa. Onpa taas jatkossa jotain uutta bongattavaa :)

Marko Riikonen - 21.1.2017 klo 21.46 Report this

Hyvin napattu. Näitä ei ole ylenmäärin näkynyt.

Tapio Lahtinen - 21.1.2017 klo 22.30 Report this

Pikkukuvassa näkyy paremmin mutta minulta olisi taatusti jäänyt livenä näkemättä.

Mirko Lahtinen - 22.1.2017 klo 00.22 Report this

Kiitos kommenteista! En kyllä oikein edes livenä erottanut hangenpinnalta ehkä hyvin heikosti, mutta juuri nuo mainitsemani pystykiteet hangella saivat ottamaan kuvia kaaren toivossa.

Marko Riikonen - 22.1.2017 klo 01.23 Report this

Jos kiteiden perusteella otettiin kuvat, sen professionaalimpi äijä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.