Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Osittainen kuunpimennys - 7.8.2017 klo 21.48 - 7.8.2017 klo 22.56 Kaarina Havainto numero 65962

Näyttävyys: III / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Maanantai-iltana 7.8. oli luvassa osittainen kuunpimennys. Aloin suunnittelemaan sen kuvaamista edellisenä yönä, kun en saanut nukuttua. Kello neljältä aamulla oli suunnitelma valmis ja nukahdin. Näin painajaisia, että kuvat epäonnistuivat, tuli talvi ja koko ilta lähti muutenkin tangentin suuntaan. No, se niistä...

Ilta saapui ja lähdin ajelemaan järvelle, jonka olin The Photographer's Ephemeris -sovelluksella katsonut sopivaksi. Olin perillä puoli tuntia ennen h-hetkeä, joten pääsin rauhassa valmistelemaan kuvausta ja nauttimaan tanssimusiikista, joka raikasi hiekkarannan suunnalta.

Kuu pilksiti ensimmäisen kerran metsän takaa noin kello 21:48. Aloitin kuvaamisen jalustalkameralla. Laitoin teleobjektiivin kiinni ja tähtäsin. Mitään ei tapahtunut. Tarkennus, vakaaja ja live-näyttö olivat pois pelistä. Ei ole totta. Objektiivissa on ollut jotakin häikkää jo aiemminkin mutta nyt se oli lähes mykkä. Toimi se onneksi manuaalilla, joten etsimen kautta tarkennusta suunnilleen sille hollille, kamera tuelle rantakivellä ollutta reppua vasten ja sarjatuli päälle.

Ihan mukiinmenevät kuvat onneksi syntyivät. Illan pääkuva oli kuitenkin yhdistelmä Kuun noususta. Olen jo useamman vuoden haaveillut kuvasta, jossa päivä vaihtuu yöhön. Nyt se sitten tuli. Hirveä vaiva, kolme tuntia tasoja yhteen käsipelillä. No, harjoitusta taas ensi kertaa varten..


Havainnot samasta aiheesta
Kommentteja: 8 kpl
Janne Kari - 8.8.2017 klo 13.40 Ilmianna

Loistavaa jälkeä, kuten aina. 5/5.

Niilo Isotalo - 8.8.2017 klo 17.06 Ilmianna

No onhan kyllä upea ruutu!

Ismo Luukkonen - 8.8.2017 klo 18.32 Ilmianna

Hieno sarja.

Markku Ruonala - 8.8.2017 klo 18.51 Ilmianna

Matin kanssa havainnon aikana käydyn viestinvaihdon ansiosta jäin odottamaan hienoa havaintoa ja sieltähän se tuli. Upeaa jälkeä, joillakin sitä on pitkäjänteisyyttä, arvostan tuota ominaisuutta. 

Mika Yrjölä - 8.8.2017 klo 19.29 Ilmianna

"Vaikeuksien kautta voittoon" pätee selvästi tässä, hyvää settiä! :)

Pirjo Koski - 8.8.2017 klo 21.39 Ilmianna

Nää on kyllä järeät kuvat!

Matti Helin - 9.8.2017 klo 11.24 Ilmianna

Kiitos! Korjasin yhdistelmäkuvaa, oli hiukan liian musta tuo yön puoli. 

Kovaa touhua, täytyy kyllä hattua nostaa niille, jotka näitä tekevät enemmän.

Tekniikasta: Kun Kuu vilahti ensi kerran, otin pari testikuvaa, joilla varmistin ennalta asettamani valotusarvot sopiviksi. Sitten kamera vitkamoodiin, kaksikymmentä sekuntia ajaksi. Aina kun kamera rapsahti, painoin uuden kuvan tulemaan. Aina ruutujen välissä oli sopivaa aikaa räiskiä teleotoksia. Ajastettava kaukolaukaisin olisi tosiaan kätevä.

Sitten valitsin kuusitoista kuvaa, joiden väli oli noin kolme minuuttia. Yhdistetty käsin ja nyt lopuksi lisäsin viimeisenä ottamani ruudun, kymmenen sekunnin valotuksen hetkeltä, kun Kuu oli jo poistunut kuva-alalta.

Tähän mennessä kaikkiaan neljä tuntia työtä+tunti maastossa. Saanee riittää.

Matti Lamminen - 20.8.2017 klo 00.23 Ilmianna

Tuo ensimmäinen yhdistelmäkuva on vaan mielestäni paras kuva, mitä olen nähnyt Taivaanvahdissa. Parhailla kuvaajilla on myös hienoja ideoita.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.