Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rakettilaukaisu - 17.6.2018 klo 00.47 Parikkala Observation number 74614

Visibility III / V

Horisontista alkoi nousta kirkkaana auringon valaisema raketin vana. Pikavilkaisu kiikareilla riitti tunnistukseen. Raketin pakokaasut kun alkoivat levitä tunnusomaisesti laajenevaksi säikeiseksi palloksi. Itse raketti hävisi melko nopeasti näkyvistä, koska se lensi ilmeisesti lähes suoraan poispäin. Vana pysyi taivaalla pitkään hitaasti leviten.

Kuvasi yön pimeimpänä hetkenä tästä laukaisusta heikkotasoisia kuvia, joista ilmiö kuitenkin näkyy. Kuvat on otettu 200-400mm objektiivilla ja niitä on rajattu.

Raketti lähti Plesetskin Cosmodromelta noin 500 km päästä. Se kuljetti mukanaan Glonass-M satelliittia ja kantorakettina oli Soyuz-2.1B.

Havainnon kellonaika ei ole tarkka.

 

#raketti: Soyuz 2.1B
#satelliitti: Glonass-M


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Rakettilaukaisu
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Rakettilaukaisu
  • Raketin vaihe taivaalla info
  • Raketin jättövana info

   Raketin jättövanat ovat värikkäitä pilviä, jotka näkyvät auringon ollessa horisontin alapuolella. Jättövanat voivat leijua niin korkealla ilmakehässä, että aurinko paistaa niihin vaikka maanpinnalla olisi jo täysin pimeää. Ne ovat havaittavissa pitkään laukaisun jälkeen. Värit syntyvät auringon valon sirotessa vanojen pienissä jääkiteissä.

   Suomessa on pääasiassa havaittu kahdesta eri paikasta tulevia raketti-ilmiöitä. Toinen niistä ovat Vienanmereltä ja Jäämereltä sukellusveneistä tehdyt laukaisut. Ne käyttävät kiinteää polttoainetta josta syntyy värikkäitä pilviä.

   Toinen raketti-ilmiöiden lähde on Plesetskin laukaisualue Venäjällä. Sieltä tehdään muutama laukaisu vuosittain. Näissä laukaisuissa käytetään yleensä nestemäisiä polttoaineita, jolloin pilvet ovat vähemmän näyttäviä.

   Raketin jättövanan näkymiseen vaikuttaa se, mihin aikaan laukaisu tehdään ja minne tuulet puhaltavat. Kaikista paras on noin kello 3-5 Suomen aikaa, jolloin pilvi ehtii hieman levittäytyä ja loistaa idästä tulevassa aamuauringossa silloin kun Suomessa on vielä pimeää tai hämärää.

   Raketti-ilmiöitä on 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kuluessa havaittu vuosittain keskimäärin yksi tai kaksi Suomesta. Tämän jälkeen on kuitenkin ollut hiljaisempaa.

    

   Rakettilaukaisun jättövana. Kuva on otettu Oulunsalossa. Kuva Jarmo Moilanen.

Comments: 6 pcs
Tero Sipinen - 17.6.2018 klo 14.27 Report this

Ohoh, komea havainto! Osasitko odottaa vai kävikö hyvä tuuri?

Emma Bruus - 17.6.2018 klo 15.00 Report this

Vau! Hienoa että sait tämän ikuistettua.

 
Timo Kuhmonen - 17.6.2018 klo 22.05 Report this

Taitaa olla sama kuin tämä uutinen ?

Hanna Aalto - 17.6.2018 klo 22.25 Report this

Juuri samasta tapauksesta on kyse. Ja ihan tuuria sattui olemaan, että olimme sopivassa paikassa oikeaan aikaan. Youtubessa on hienoja videoita tästä rakettilaukaisusta ja sen aiheuttamasta valoilmiöstä.

Samuli Ikäheimo - 17.6.2018 klo 22.29 Report this

Oi! Loistavaa että joku nappasi tämän talteen! Oma iltalenkki sai nopean suunnanmuutoksen puolenyön maissa kun huomasin puhelimesta hälytyksen 30min päästä tapahtuvasta Plesetsk-laukaisusta. Harmillisesti näkymät Lahdesta olivat kuitenkin sen verran pilven/udun peitossa itähorisontin suuntaan ettei mitään raketin vanaksi tunnistettavaa osunut silmiin, auringon otollisesta sijainnista (muutama aste horisontin alla) huolimatta. 

Juha Hartikka - 18.6.2018 klo 17.32 Report this

"The eerie light show coincided with a Soyuz-2.1.B launch from Plesetsk cosmodrome in the country’s sub-Arctic Arkhangelsk region.

The rocket with a Glonass-M satellite was at 12.45pm Moscow time on Sunday, June 17 which is Russia’s own global satellite navigation system.

The satellite was safely delivered to target orbit by a Fregat upper stage rocket, said military officials."

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5853723/Giant-UFO-shaped-like-stingray-spotted-sky-Russian-World-Cup-venue.html?ito=social-facebook

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.