Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 5.11.2018 klo 10.51 Norrköping, Ruotsi Observation number 79157

Visibility III / V

Olipa hienoa nähdä hieman eri perspektiivistä KH- ilmiö pilvimaton yläpuolella.

Meni kotvanen kaivaessani kameraa piippuhyllyltä ja paras terä ehti hieman sulaa ennen kuvaamista. Kohtuullinen kuva lopulta kuraisen lasin lävitse.

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Kelvin-Helmholtz-pilvi info

   Kelvin-Helmholtz-pilvet kuuluvat pilvimaailman eksoottisimpiin ilmestyksiin. Ne muistuttavat muodoltaan säännöllisiä aaltoja, joita on tyypillisesti perätysten useita.

   Erikoisen aaltojonot syntyvät pilvimassan yläreunaan, kun ilmassa on eri nopeudella liikkuvia ilmakerroksia. Jos toisessa ilmakerroksessa on kosteutta, saattaa sitä nousta aalloiksi toiseen, eri nopeudella liikkuvaan ilmakerrokseen. Ilmakerrosten välillä on tuolloin Kelvin-Helmholtz-epävakautta, josta pilviaallot ovat saaneet nimensä.

   Järvien ja merien aallot ovat seurausta tästä samasta epävakaudesta eri nopeuksilla liikkuvien kerrosten välillä. Myös esimerkiksi Jupiterin ja Saturnuksen kaasukehissä voidaan nähdä Kelvin-Helmholtz-aaltoja.

   Kelvin-Helmholtz-pilviksi voidaan kutsutaan vain selviä aaltomaisia tapauksia. On hyvä varoa sekoittamasta niitä tavanomaisiin undulatus-pilviin, jotka erityisesti sivusta nähtynä saattavat hämätä havaitsijaa. Aidossa Kelvin-Helmholtz-pilvessä aaltorakenne on selkeä. Taivaanvahtiin kerätään vain hyvin kehittyneitä ja kiistattomia Kelvin-Helmholtz-pilviä.

    

   Kelvin-Helmholtz -pilvet ovat aaltomaisia muodoltaan. Kuva Grahamuk / Wikipedia.

   Tom Eklundin Suomessa havaitsemia Kelvin-Helmholtz-pilviä.

Technical information

Canon PowerShot SX510 HS

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 6.11.2018 klo 21.48 Report this

Melkoisen komeat kuvat.

Mikko Peussa - 6.11.2018 klo 22.00 Report this

Nättejä koukkuja.

Jouni Hovi - 7.11.2018 klo 18.03 Report this

Kiitokset. Olen aina toivonutkin että jollain lennolla osuisi KH kohdalle ja nyt sitten arpa sattui suosimaan. Koukut nyt eivät niin täydellisen kauniita olleet mutta pilvessä olisi tehnyt mieli kylpeä.

Halot ja muut ilmiöt ovat olleet melko vaisusti edustettuna vaikka lentoja alkaa olemaan takana tolkuton määrä tälle vuodelle.

 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.