Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Keinovalopilareita - 3.1.2019 klo 06.00 Kuopio Observation number 80073

Visibility II / V

Tällaisen, mitä ilmeisimmin keinovalopilareista johtuva, todella selkeä heijastus oli tänään aamutaivaalla klo 6 Kuopiossa, Päivärannan CM:n parkkipaikalla. Kuvattu siis taivaalle, josta heijastuu ostoskeskuksen ympäristön tieverkostoa. 

Järkkäri ei tietenkään työreissulla ollut mukana, joten iPhonella napsittu nämä kuvat. 

Ei liene jokapäiväinen ilmiö?

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Marko Pekkola - 3.1.2019 klo 20.10 Report this

Todella hieno, upeasti dokumentoitu ja hyvin muodostunut.

Mikko Peussa - 3.1.2019 klo 20.14 Report this

Hieno havainto! Vaikka keinovalopilarit kuuluu yleisiin halomuotoihin, niin nämä korkealle muodostuvat "karttahalot" on harvinaisia kuvattuina.

Tero Sipinen - 3.1.2019 klo 20.56 Report this

Hieno bongaus! Harvinaisen selkeä vastaavuus teiden ja marketin valojen kanssa. Mitkäköhän valot on marketin päädyssä kun on noin vihreä sävy?

Pasi Hannula - 4.1.2019 klo 18.53 Report this

Tuo rakennuksen pääty, jossa on enemmän vihreää, siinä on lastaussillat ja niissä on loisteputket, joista vihreä väri tulee. 

Tuo mainitsemani pakastekontti, siinähän ei ole mitää ulkopuolisia valoja, joten se vaalea heijastus tuleekin pakastekontin viereisestä seinästä, jossa on valaisimet.

Pasi Hannula - 9.1.2019 klo 18.36 Report this

Vaihdoin vielä kuvan, johon olin merkinyt noita tunnisteita ja siksi esim. tuo maininta pakastekontista ei ole enää kuvassa. Nyt selitykset vastaa täysin karttaa. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.