Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 3.1.2019 klo 14.34 - 3.1.2019 klo 14.42 Kouvola Observation number 80125

Visibility II / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Mirko Lahtisen pinta-aurinkokaarihavainnon ansiosta tuli tarkkailtua hankia normaalia tarkkaavaisemmin. Ex-tempore-vapaapäivän ansiosta siihen oli yleensäkin mahdollisuus. Tosin, vasta iltapäivän puolella. Katsastusreissulla olinkn näkevinäni häivähdyksen yhdellä peltoaukealla "kaksihaaraisesta auringonsillasta". Katsastuksen jälkeen olin aikeissa hakeutua järven jäälle laajemman aukean takia, mutta totesin, etten enää ehdi, kun Aurinko alkoi jo lähestyä puidenlatvoja. Pysähdyin sellaisen peltoaukean kohdalle, missä oli näkynyt heikko "ylösalainen V" ja sen lisäksi ehkä vieläkin heikommin 22r:n pätkää. Liikkuvasta autosta ilmiö oli ollut hiukan selkeämpi, pellolla seistessä iski epäilys, kun ei oikein meinannut hahmottaa haloa. Mutta kun nostin kameran nokalle, totesin että etsimen tiivistetyssä näkymässä hahmo näkyi taas. Tarkennus oli lisäksi pielessä ja otinkin ekan kuvan ihan tarkoituksella epäterävänä. Konsti oli tepsinyt kastekaariin, näköjään pelitti pintahaloonkin.

Nopsasti Aurinko sitten laski puiden taa ja teki lopun enemmistä kuvausyrityksistä. Lähtiessä muistin vielä, että kiteistähän pitää ottaa lähikuva. Lähikuvaukseen kännykkä on järkkäriäni soveltuvampi, joten kontalleen puhelimen kanssa. En ehtinyt saada kuvaa, kun kesken zoomailujen puhelin sammutti itsensä kylmyyden vuoksi. (Pakkasta n. 12 astetta. Ei siis mitään "miinuspakkasta" vaan ihan tavallista pakkasta :) Pistin puhelimen uudestaan päälle ja käynnistymisen ajan lämmitin sitä paljaiden kämmenieni välissä. Ehdin säätää vähän asetuksia, ja ottaa yhden kuvan, kun puhelin sammui taas. Päätin että eiköhän se sitten riitä.

Kuvia koneella katsellessa iski uudestaan epäusko ja itsekritiikki (melkein itsesensuuri), kun oli niin epämääräisen näköistä. Hetken jopa harkitsin, että paistaako Aurinko sittenkin puiden takaa ja kahden sillan välissä onkin varjo, mutta kyllä se ilmiö oli "seurannut" liikkuvaa autoa. Lisävakuutena toimi videonpätkä, jonka aikana olin ottanut pari sivuaskelta.

Kuvista 5 ensimmäistä on sellaisenaan järkkäristä (paitsi pienennys vahtikokoon & jpg-konversio). Kutoskuva on kännystä sellaisenaan (paitsi pienennys) ja seiska on edellisestä osasuurennos.

Huonoiten ilmiö näkyy kakkoskuvassa, joka on otettu hieman pidemmällä polttovälillä. Horisonttiakaan en ole oikonut, mutta siltikin uskaltaisin väittää, että ilmiö on hieman toispuoleinen. Tuullut kiteiden kasvaessa?

Sää oli ollut edeltävinä päivinä nollan tienoilla, nyt pakastanut eikä satanut uuta lunta.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • 22° rengas info

   22° rengas on 22° asteen säteinen rengas valonlähteen auringon ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin briljantimpaan 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun loopin. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    


   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 5.1.2019 klo 00.02 Report this

Taisi olla ensimmäinen (Pinta-aurinkokaaret [Luomanen]) havainto sinulle, onnittelut siitä!

Olosuhteet on nyt ilmeisesti natsanneet monilla, tai sitten tästä on tulossa samanlainen kuin Moilasen kaaresta? Superharvinaisuus, joka alkaa olla kohta joka talvinen näytös. No, taitaa siihen vielä mennä vuosia ennen kuin Moilanen ja Luomanen on yleisten muotojen listalla ;-)

Tero Sipinen - 5.1.2019 klo 00.20 Report this

Juu, eka oli, tattista vaan :)

Moilasesta taisin myös napata ensihavaintoni... Palataan siihen, kunhan ehdin vähän työstämään kuvia :)

Mirko Lahtinen - 5.1.2019 klo 12.39 Report this

Hienoa että sait itsekin ilmiön havaittua!

Heidi Rikala - 5.1.2019 klo 15.28 Report this

Onnittelut Tero!  Tein sellaisen huomion Luomasen pinta- aurinkokaarien havainnoinnissa ja etenkin kuvauksessa, että korkealta mäeltä katsottuna alaspäin ne tarttui kuvaani pidempinä ja selvempinä, kun esim. järvenjään pinnalla, joka on tasaista kuten peltoaukeakin.  Itse en kyllä hoksannut kiteitä kuvata.

Tero Sipinen - 5.1.2019 klo 22.42 Report this

Mirko: niin minustakin :) Yleensä tulee pintahaloja kytättyä 22:n kohdilta, mutta ripeän raportointisi ansiosta osasin tarkkailla eri kohtaa. Mitä todennäköisimmin olisi muuten jäänyt huomaamatta.

Heidi: Kiitos! Ja kuin myös: onnittelut omasta bongauksestasi. Mielenkiintoinen maininta, että korkealta katsoen näytti pidemmiltä ja selkeämmiltä. Pitääköhän kohta jo hankkia kopteri halovarustuksen jatkoksi? Todistetusti sillä saa paremman perspeltiivin ainakin pintahaloihin. Onko Sinulla niitä ylhäältä otettuja kuvia lisätä havaintoon? Kopteri olisi 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.