Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen kuunpimennys - 21.1.2019 klo 06.15 - 21.1.2019 klo 08.20 Kouvola Observation number 81009

Visibility IV / V

Tero Sipinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Kuunpimennyksen tarkkailusuunnitelmani oli niinkin hienostunut kuin "katson työmatkan varrella, jos ei ole pilviä".

No en malttanut odottaa töihinlähtöä, vaan kurkkasin pelkkään pyyhkeeseen sonnustautuneena ovenraosta, että näkyykö mitään. Yllättäen (pessismisti ei pety :) näkyikin hieno sirppi. Päätin ottaa varmuuden vuoksi välittömästi kuvan. Nappasin kameran, arvoin jotkut asetukset ja lisäsin hieman vaatetusta (kengän oikeaan jalkaan) ja nappasin pari kuvaa ovenraosta käsivaralta, joista toinen kuvana 1. (klo 6.17).

"Suunnitelmasta" poiketen innostuin pynttäytymään toppavaatteisiin ja lähdin pidemmän putken kanssa pihalle. Heti tuli vastaan näkymä, jossa pimentynyt kuu kellitteli kahden kuusen välisessä "kurussa" (kuva 2, klo 6.51).

Pimeähkö kohde ja pitkähkö polttoväli oli minulle vähän vieraampi yhdistelmä ja aikamoista säätämistä oli muutaman kuvan saamisessa (kuva 3. klo 6.59 ja kuva 4. klo 7.01).

Seuraavaksi aamupalan kimppuun ja lapsi hoitoon. Hoitopaikkaan ajellessa huomasin että Kuusta näkyi pilven takaa vain siivu yläreunasta.

Hoitoon viennin jälkeen huomasin ilokseni, että kuu oli poistunut pilven takaa ja näkyi taas komeana sirppinä. Pääsin toteuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa, kun pysähdyin linja-autopysäkille nappaamaan pari kuvaa zoomin ääripäillä (150 ja 600 mm, kuvat 5. ja 6. klo 8.19 ja 8.20).

Siitä työmatka jatkui kohti etelää. Kun Kuu oli komeasti lähellä puiden latvoja, poikkesin sivutielle. Se oli kuitenkin huono veto, sillä sivutieltä metsä peitti näkymän Kuuhun, eikä ilman pitkävartisia jalkineita ollut asiaa korkeammalle paikalle. Jatkoin matkaa ja poikkesin erään peltoaukean kohdalla sivutielle, josta arvelin Kuun näkyvän hyvin. En tiedä, oliko Kuu jo laskenut metsän taa vai oliko taivaalle tullut jotain pilvihuntua, sillä Kuusta ei näkynyt jälkeäkään. Maan varjo vain jäi saaliiksi siltä pysähdykseltä.

Melkoista hösellystä oli kuvaaminen arkiaamun askareiden lomassa, parinkympin pakkasessa. Kuvat on hieman tummia, mutta niin oli pimentynyt Kuukin, joten olkoon noin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.