Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Erikoispilviä - 2.3.2019 klo 12.26 - 2.3.2019 klo 12.28 Kristiinankaupunki Observation number 81530

Visibility IV / V

Olimme talvilintulaskentamme loppuvaiheessa kävelemässä Potintiellä kun huomasin aaltomuotoisia pilviä pohjoispuolella, suht matalalla. Otin pilvistä muutaman kuvan. Aaltomaisuus hävisi mielestäni jo kuvauksen loppuvaiheessa eli ei ollut meidän nähtävänä kuin parisen minuuttia. Metsänreuna peitti näkyyden länteen, joten ilmiö on saattanut olla näkyvissä pidempään metsän takana. Pilvt liikkuivat nopeasti itään päin voimakkaassa tuulessa. Kuva 1 on ensimmäinen ruuru, kuva 3 on viimeinen kuvaamani ruutu, noin minuttin sisällä kuvattu. Muut havaitsijat: Veikko Forsberg ja Sami Jansson.

Additional information
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 3/8-osan
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Kelvin-Helmholtz-pilvi info

   Kelvin-Helmholtz-pilvet kuuluvat pilvimaailman eksoottisimpiin ilmestyksiin. Ne muistuttavat muodoltaan säännöllisiä aaltoja, joita on tyypillisesti perätysten useita.

   Erikoisen aaltojonot syntyvät pilvimassan yläreunaan, kun ilmassa on eri nopeudella liikkuvia ilmakerroksia. Jos toisessa ilmakerroksessa on kosteutta, saattaa sitä nousta aalloiksi toiseen, eri nopeudella liikkuvaan ilmakerrokseen. Ilmakerrosten välillä on tuolloin Kelvin-Helmholtz-epävakautta, josta pilviaallot ovat saaneet nimensä.

   Järvien ja merien aallot ovat seurausta tästä samasta epävakaudesta eri nopeuksilla liikkuvien kerrosten välillä. Myös esimerkiksi Jupiterin ja Saturnuksen kaasukehissä voidaan nähdä Kelvin-Helmholtz-aaltoja.

   Kelvin-Helmholtz-pilviksi voidaan kutsutaan vain selviä aaltomaisia tapauksia. On hyvä varoa sekoittamasta niitä tavanomaisiin undulatus-pilviin, jotka erityisesti sivusta nähtynä saattavat hämätä havaitsijaa. Aidossa Kelvin-Helmholtz-pilvessä aaltorakenne on selkeä. Taivaanvahtiin kerätään vain hyvin kehittyneitä ja kiistattomia Kelvin-Helmholtz-pilviä.

    

   Kelvin-Helmholtz -pilvet ovat aaltomaisia muodoltaan. Kuva Grahamuk / Wikipedia.

   Tom Eklundin Suomessa havaitsemia Kelvin-Helmholtz-pilviä.

Comments: 6 pcs
Panu Lahtinen - 3.3.2019 klo 16.14 Report this

Onhan muuten komeat Kelvin-Helmholtz -aallot!

Vesa Toropainen - 3.3.2019 klo 16.32 Report this

Onpas komeat!

Samuli Vuorinen - 3.3.2019 klo 18.13 Report this

Kerrankin näyttäviä KH-pilviä! Todella hieno havainto.

Olli Sälevä - 3.3.2019 klo 18.18 Report this

Hienot aallot. Oliko näkyvissä enemmän kuin nuo kolme aaltoa?

Jari Luomanen - 3.3.2019 klo 19.13 Report this

Upea tilanne, nämä ovat aivan kotimaista parhaimmistoa. 

Jukka Koskelainen - 3.3.2019 klo 19.24 Report this

Näimme vain nuo kolme isompaa aaltoa ja yhden pienen vasemmassa laidassa. Niitä saattoi olla metsän takana lännessä enemmän. Laitan yhden kuvan lisää, viimeisin ruutu, jossa aallot menossa mielestäni vähän kasaan.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.