Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Valoilmiö levässä - 30.5.2019 klo 18.00 Lieksa Observation number 83297

Visibility IV / V

Mielettömän hienot värit suolammen pinnalla. Kuljin tämän ohi aiemmin päivällä ja otin muutaman kuvan ilmiöstä. Palatessa illansuussa värit näkyivät huomattavasti voimakkaammin. Lammikko oli kauttaaltaan levän peitossa. Gloriaa ei näkynyt.

Valoilmiö näkyi muutamassa muussakin lammikoissa ja ojassa mutta tämä oli aivan omassa sarjassaan. 

 Kuvasin 70-200 mm telellä jossa polarisaatiosuodin. 

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Valoilmiö levässä info

   Valoilmiötä levässä ovat lätäköissä tai pienissä lammikoissa näkyvät symmetriset spektrivärit. Niitä aiheuttaa kaksi levää, Nautococcus ja Chromophyton. Kumpikin levä aikaansaa ominaispiirteisen ilmiönsä. Vedessä on useita levälajeja, mutta vain nämä kaksi synnyttävät väri-ilmiöitä, koska ne työntyvät joko kokonaan tai osittain veden pinnan päälle. Tällaisia leviä kutsutaan epineustonisiksi.

   Nautococcus muodostaa veden pintaan Auringon kuvajaisen ympärille kehän, joka Auringon korkeudesta riippuen on enemmän tai vähemmän pystyelliptinen. Matalalla Auringolla kehä voi olla vaakaelliptinen ja sen yhteydessä saattaa näkyä heikkoja Quetelet-renkaita.

   Chromophyton synnyttää monenlaisia ilmiöitä:

   1. Quetelet-renkaat. Nämä ovat Auringon kuvajaisen kohdalta kohti alavasta-aurinkopistettä (havaitsijan pään varjon kohta) taipuvia spektrivärisiä renkaita. Niitä voi nähdä vain kun heijastavan pinnan päällä on pieniä hiukkasia. Taivaalla Quetelet-renkaita ei siis voi havaita.

   2. Kehä. Chromophyton-kalvon kehä on enemmän tai vähemmän selkeästi Quetelet-renkaiden katkoma.

   3. Glooria. Veden pintaan projisoituvan havaitsijan pään varjon ympärillä näkyy hyvissä Chromophyton-kalvoissa glooria.

   4. Sumukaari. Jos Chromophyton-kalvossa on kunnollinen glooria, näkyvillä on todennäköisest myös sumukaari. Koska Chromophyton-leväpartikkelit ovat pieniä, vain 5 mikrometriä läpimitaltaan, sumukaari on hyvin paksu. Sen erottaminen voi olla vaikeaa, mutta liikuttelemalla päätä edestakaisin ilmiön kuitenkin pitäisi näkyä ja viimeistään kuperan peilin kautta katsomalla se tiivistyy esille.

   5. Kruunu. Parhaimmissa Chromophyton-näytelmissä on havaittavissa myös kruunu, joka on nadiiria saartava valkea diffuusi haarukka.

   Vaikka Chromophyton ja Nautococcus -leväkalvoja voi esiintyä pienissä koriste- ja kalalammikoissa, niitä syntyy helpoiten lätäköiden pintaan. Parhaita paikkoja leväkalvoille ovat merensaariston kalliorantojen lätäköt. Etuna rannoilla on että lätäköitä on paljon eikä kasvillisuus juurikaan varjosta niitä.

   Sisämaassa kannattaa mennä hakkuu-aukeille, missä varsinkin soisella maaperällä voi olla riittävän pitkäkestoisia lätäköitä leväkalvojen synnylle. Liikkeellä on hyvä olla aikaisin kesällä ennenkuin ruoho on kasvanut lätäköiden ympärillä korkeaksi. Myös suo-ojat ja metsäkoneiden renkaiden painaumien lätäköt ovat hyviä paikkoja, joskin usein ne ovat metsän varjostamia.

   Lähes poikkeuksetta lätäköissä näkyy vain toisen levän aiheuttama ilmiö, hyvin harvoin voi nähtävillä voi olla sekamuoto jossa molemmat levät kontribuoivat näkyvään ilmiöön. Merenrannoilla Chromophyton ja Nautococcus saattavat asustaa vierekkäsissä lätäköissä, sensijaan sisämaassa kunkin alueen lätäköillä on taipumus sisältää vain toista levää. 

   Tuuli haittaa levä-ilmiöiden näkymistä tekemällä aaltoja lätäkön pintaan. Varsinkin meren rannalla liikkeellä on syytä olla aamulla jolloin on tyyntä. Lisäksi sään on hyvä olla täysin selkeä, sillä lätäköstä heijastuvat pilvet haittaavat ilmiöiden erottumista.

    

   Chromophyton-kalvon koko ilmiöiden kirjo on nähtävillä tässä valokuvassa, joka on otettu laskemalla kalansilmäobjektiivilla varustettu kamera noin 30 senttiä lammikon yläpuolelle. Kuva Marko Riikonen.

    

   Glooria Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon glooria pienessä lammikossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Quetelet-renkaat ja niiden rikkoma kehä Auringon kuvajaisen ympärillä Chromophyton-kalvossa. Kuva Marko Riikonen.

    

   Chromophyton-kalvon Quetelet-renkaita ja rikkoutunutta kehää rämesuon ojassa. Kuva on otettu aivan veden pinnasta. Puiden heijastumat vedestä häiritsevät ilmiön erottumista. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-leväkalvon elliptinen kehä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Nautococcus-kalvon kehä. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 7 pcs
Henrik Heikkinen - 31.5.2019 klo 15.28 Report this

Upeaa. Tuo ei kyllä muistuta normaaleja leväilmiöitä. Infonapissa kun ei näy tuollaisesta mitään. Ehkäpä sen verran satunnainen ilmiö?

Mikko Peussa - 31.5.2019 klo 16.44 Report this

Hyvät kuvat, komeat värit ja upea havainto!

Pekka Manninen - 31.5.2019 klo 19.48 Report this

Hienot kuvat. Olen nähnyt vastaavan ilmiön useamman kerran tietyn suoalueen vesilammikoissa Kittilässä ja minusta sen aiheuttaja on joku öljymäinen aine veden pinnalla. Liekö se sitten jonkun levän aiheuttamaa, en tiedä. - Omat valokuvani aiheesta eivät ole aivan yhtä värikkäitä kuin nämä Sadun kuvat.

Heidi Rikala - 31.5.2019 klo 20.13 Report this

Tosi hieno havainto! Upeat värit ! Polarisaatiosuodinko auttaa saamaan noin komeat värit? Itse en ole vielä tuollaista ilmiötä nähnyt.

Mikko Peussa - 31.5.2019 klo 20.24 Report this

Havainnoissa on ilmiön nimen perässä, sinisen renkaan sisällä i-kirjain. Siitä infopainikkeesta löytyy tuhti paketti lisätietoa tästäkin valoilmiöstä levissä. Suosittelen käyttämään noita painikkeita jo havaintoja tehdessä ja havaintoja katsoessakin, jos joku asia askarruttaa mieltä ja haluaa nopeasti lisätietoa :)

Tero Sipinen - 31.5.2019 klo 22.20 Report this

Uuhhh... Satumaisen hienot kuvat!

Kyllä nämä varmaan "normaaleja" (tai no, normaaleja hienompia :) leväilmiöitä on. Pitkä polttoväli ja epäsäännöliset varjot hankaloittavat ilmiöiden hahmottamista, mutta ainakin kakkoskuvan ja astetta selkeämmin kutoskuvan voisi tulkita kehän ja quetelet -renkaiden yhdistelmäksi.

Kuvasitko myötävaloon? Glooria olisi kameran varjon ympärillä.

Satu Juvonen - 2.6.2019 klo 13.06 Report this

Kävin etsimässä glooriaa myötävalon puolella, mutta ehkä tuossa oli niin paljon varjoja ja Aurinkokin jo matalalla, ettei sitä siksi näkynyt. 

Polarisaatiosuodin kyllä voimistaa jonkun verran värejä ja kontrastia, käytin sitä saadakseni häikäisevän veden kimaltelun minimiin. Aurinkolasien läpi katseltuna värien loistokkuus ei näistä kuvista paljoa eronnut.

Laajakulmaa ei ollut nyt taskussa. Ilmiön rakennetta oli tosiaan vaikea hahmottaa, tuntui koko lampi olevan täynnä erivärisiä laikkuja. Luulen, että lampi on sama jota kuvasin viime keväänä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.