Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Merkuriuksen ylikulku - 11.11.2019 klo 12.00 - 11.11.2019 klo 18.30 Funchal, Madeira, Portugali Observation number 86516

Visibility III / V

Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Merkuriuksen ylikulun alun näkyminen Tampereella oli niin epätodennäköistä, että päätin matkustaa Madeiralle tapahtumaa havaitsemaan, se kun sattui olemaan lähin  mahdollinen paikka, jossa ylikulku näkyisi alusta loppuun.

Useamman kuukauden valmistelujen jälkeen oltiinkin lentokoneessa ja kohteeseen pääsyn jälkeen jännitimme maanantain säätä. Edellinen viikko oli puolipilvista ja sääennusteet eivät lupailleet parempaa säätä. Tällä kertaa, kuitenkin, sääennusteet olivat väärässä ja Aurinko pastoi pilvettömältä taivaalta.

Havaintokeli osoittautui toivottua heikommaksi, vaikka keskipäivällä se oli vielä varsin kelvollinen. Samoin ilmakehän läpinäkyvyydessä (runsas kosteus) olisi ollut toivomisen varaa. Visuaalisesti Merkurius näkyi hienosti kaukoputkella suurimman osan ylikulusta, joten ainakin se puoli onnistui.

Valokuvissa kuiten näkyi huonohko keli, mutta onneksi aina silloin tällöin syntyi kuitenkin käyttökelpoinen kuva. Kuvasin yhteensä noin 1400 kuvaa ylikulun aikana. Tässä niistä muutamia: Ensimmäinen on ylikulun keskikohdalta kello 15.20 UTC, sen jälkeen tulee toisen kontaktin aikaisia kuvia ja lopuksi keskikohdan jälkeen otettuja. Keli oli niin huono ylikulun loppuvaiheessa, että siitä otetut kuvat eivät ole esityskelpoisia. Onneksi visuaalisesti näin ylikulun loppuun asti.


More similar observations
Additional information
  • Havainnon kohde
    • Merkuriuksen ylikulku
Technical information

Havainnot visuaalisesti Scopos Observer 62 (D62/F520) kaukoputkella käyttäen noin 60× suurennusta. Valokuvaamiseen käytin kahta superzoom kameraa: Canon SX70 HS ja Panasonic Lumix DC-FZ82.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.