Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Starlink-satelliitteja - 22.11.2019 klo 06.40 - 22.11.2019 klo 06.50 Bahia Feliz, Gran Canaria, Espanja Observation number 86542

Visibility IV / V

Nähtiin noin 10 min ajan etelästä kolmen vierettäisen tähden tähtikuvion vierestä täysin jonomuodostelmassa lentävän tähtiparven noin 50-60 ”tähteä” yhtä kirkkaita kuin muut tähdet taivaalla. Niitä tuli erimittaisin väliajoin. Jotkut tuli ihan vierekkäin, mutta erkaantuivat matkan aikana. Lensi suunta etelästä pohjoiseen. Ne lensi täysin samaa linjaa kulkien taivaankannen poikki. Yksi meteoriittilentopyrskäys näkyi samaan aikaan suunta poikittain suhteessa tähän parveen. Se oli kirkas välähdys.


More similar observations
Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • Starlink-satelliitteja
Comments: 11 pcs
Emma Bruus - 22.11.2019 klo 11.31 Report this

Onnittelut tämän havaitsemisesta! Koko Suomi vaikuttaa olleen täysin pilvessä, joten matkaan lähtö vaikutta olleen tässäkin voittava havaintostrategia.

Joni Virtanen - 22.11.2019 klo 12.18 Report this

Minusta vaikuttaisi ihan StarLink-satelliittijonolta?

Tapio Lahtinen - 22.11.2019 klo 12.51 Report this

Sama tuli minullekin mieleen mutta sitten toisaalta tuo erkaantuminen ja suunta etelä-pohjoinen.

Joni Virtanen - 22.11.2019 klo 13.27 Report this

Varmaankin voisi tarkistaa jostain, onko Orionin vierestä tuolloin mennyt? Kuitenkin jos 10 minuuttia on mennyt tuon jonon kulkuun aikaa, niin voiko olla meteoreja?

 

Veikko Mäkelä - 22.11.2019 klo 13.31 Report this

Joni ja Tapio:  Tämähän lienee ollut ihan oikeasti alfa-monocerotidien tähdenlentoparven odotettu purkaus, josta uutisoitiin myös Taivasnlahden etusivulla ennakkoon.

Esko Lyytinen - 22.11.2019 klo 14.09 Report this

AMO't kyllä yksittäisinä ovat lyhytkestoisia eikä tuolloin Kanarian saarilla grezerityyppisiä yli taivaankannan meneviä.

Ehkä ennemminkin tuo yksi poikittainen voisi olla. Kanarian saaret kyllä oli hyvällä paikalla niin että jos havaitopaikka oli pimeä ja silmät tottuneet pimeään niin luulisin enemmän näkyneen. Pääosin lienevät olleet himeähköjä.

 

 

Joni Virtanen - 22.11.2019 klo 14.10 Report this

Vaikka tämä havainto osuu oikeaan(ja uutisoituun ajankohtaan), ei se silti mielestäni tarkoita että ilmiö on kyseinen tähdenlentoparvi. 50-60 "tähteä" jonossa sopii aika hyvin tuohon StarLinkin 60 uuden satelliitin määrään ja tuo kuvaus on aikalailla sitä, mitä on asiaan liittyen havaittu. Havainnossahan on kuitenkin tunnistettu myös yksi tähdenlento. 

Veikko Mäkelä - 22.11.2019 klo 16.53 Report this

Joo. Saattaa tosiaan olla kyse Starlink-satelliiteistä, kun kertomusta tarkemmin lukee. Nuohan lienee laskettavissa ja plotattavissa tähtikartalle.

Veikko Mäkelä - 22.11.2019 klo 17.18 Report this

Joo, Joni on oikeassa.

Niina: olette nähneet Elon Muskin SpaceX-firman laukaiseman Starlink-satelliittiparven ylilennon. Kyseessä on jo toinen satsi noita satelliitti-internetin luomiseen tarkoitettuja tekokuita.

Katsoin heavens-above.com-palvelusta, että Gran Canarian etelärannalla noita on ennusteen mukaan ollut näkyvissä klo 6.04-6.55 välisenä aikana, pääosin ehkä 6.25-6.30. Menivät Orionin (sen tähtikuvion, jossa on kolme rinnakkaista tähteä) vasemmalta puolelta etelälounaan-lounaan suunnalta kohti koillista. Eli sopii hyvin kertomukseesi. Se yksittäinen poikkittainen on ollut tähdenlento.

Tero Sipinen - 23.11.2019 klo 01.18 Report this

Etsiskelin Starlink -satelliittien rataelementtejä ja törmäsin tällaiseen tosi näppärään visualisointiin: linkki

Valitettavasti en saanut aikaiseksi linkkiä, jossa olisi valmiiksi aika ja paikka, mutta aikasäätimestä kelaamalla ja Maapalloa pyörittämällä voi nähdä, että Starlink -letkan alkupää on Kanariansaarten kohdalla 22.11. klo 6.10 UTC (Kanariansaarten aika sattuu mukavasti olemaan juuri UTC!). Letkan viimeinen satelliitti on ollut Kanarian kohdalla n. klo 6.30

Ilmoitettu aika siis osuu kymmenien minuuttien tarkkuudella (jos on paikallista aikaa) ja kompassisuuntimat osuu "yhden väli-ilmansuunnan tarkkuudella" Starlink -letkaan. Siis sen lisäksi, että ilmiön kuvaus muilta osin osuu satelliitilekaan, ihan napakymppiin :)

Visualisoinnista näkee myös, että aiempikin erä menee vielä jonomuodostelmassa, joskin satelliittien välimatkat on venähtäneet niin pitkiksi, että niitä tuskin livenä enää hahmottaa letkaksi.

Tero Sipinen - 23.11.2019 klo 01.40 Report this

Ja tässä vielä linkki tämän toisen Starlink -erän laukaisusta kertovaan T&A -uutiseen: 60 Starlink-internetsatelliittia vapautettiin avaruuteen maanantaina.

ps. raportoitu erkaantuminen selittynee perspektiivillä: matalammalla satelliitit ovat (näennäisesti) lähempänä toisiaan (letka näkyy loivemmassa kulmassa, melkein peräkkäin) ja lähestyessään "erkaantuvat" kun letka näkyy "sivulta".

Mutta hieno bongaus joka tapauksessa! 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.