Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Helmiäispilviä - 31.12.2019 klo 12.09 - 31.12.2019 klo 14.10 Enontekiö, Kilpisjärvi Observation number 87065

Visibility IV / V

Upeat helmiäispilvinäytelmä Kilpisjärvellä jatkuu. Pilvet valaisivat maisemaa. Kännykkäkamera ei edelleenkään tee upealle valoshowlle oikeutta.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Helmiäispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 1/8-osan
 • Helmiäispilvet
  • Tyypin II helmiäispilvi (vesijää) info

   Helmiäispilvet ovat talvella esiintyviä pilviä, jotka näkyvät parhaiten aamu- ja iltahämärässä kun Aurinko on horisontin alapuolella.

   Vaikka helmiäispilvien nimi viittaa spektriväreihin, värilliset (tyyppi II) helmiäiset ovat Suomessa harvinaisia. Pääasiassa meillä nähdään värittömiä, vaaleita (tyyppi I) helmiäisiä. Huomiota herättävä helmiäispilviin liittyvä piirre Suomessa myös voimakas rusko, joka saa maiseman kylpemään intensiivisessä punaisessa tai purppurassa valossa. Taivaanvahdissa on kategoriat tyypin I ja II helmiäisille, sekä helmiäisruskolle. Tällä valinnalla raportoidaan tyypin II spektrivärejä esittävät helmiäispilvet. 

   Siinä kun tavalliset pilvet sijaitsevat ilmakehän alimmassa kerroksessa troposfäärissä, helmiäiset muodostuvat tämän yläpuolella olevassa stratosfäärissä 15-25 kilometrin korkeudella maanpinnasta. Niitä syntyy kun stratosfäärissä on poikkeuksellisen kylmää, noin -75...-85 C.

   Partikkelit jotka aiheuttavat helmiäisiä ovat joko puhdasta vesijäätä (tyyppi II) tai kemialtaan erilaisia kiteitä joissa kaikissa on ainesosana typpihappo (tyyppi I).

   Stratosfäärin lämpöolojen muutokset ovat varsin verkkaisia, minkä vuoksi helmiäspilviä nähdään yhtäjaksoisesti vähintään muutama päivä elleivät alapilvet peitä näkymää. Helmiäiset ovat esiintymiseltään laaja-alaisia ja voivat esiintyä samanaikaisesti kaikkialla Suomessa. Esiintymien painopiste on kuitenkin Lapissa.

   Helmiäisten ilmaantumista taivaalle voi uumoilla stratosfäärin lämpötilaennusteiden avulla. Suomessa 1996-2014 tehdyistä helmiäishavainnoista selviää, että niitä oli nähty joulukuulta maaliskuulle. Suurin osa esiintyi joulu-tammikuussa, maaliskuussa helmiäisiä oli raportoitu vain yhtenä vuonna.  

   Helmiäispilvistä vastuussa olevat partikkelit voivat synnyttää myös Bishopin renkaan. Bishopin rengas saattaa olla selvin merkki helmiäisistä silloin kun Aurinko on horisontin päällä. Itse helmiäispilvetkin erottuvat yleensä Auringon ollessa horisontin päällä, mutta tällöin ne ovat tavallisesti hyvin haamuja pilvikuituja ja jäävät helposti huomaamatta.

    

   Suomessa koettiin talvella 2012-2013 poikkeuksellisen pitkä 13 päivää kestännyt helmiäispilvien putki. Jakson toiseksi viimeisenä päivänä pilvissä näkyi myös harvinaisia spektrivärejä. Kuva Matti Helin.

Comments: 3 pcs
Tuula-Anneli Baas - 31.12.2019 klo 19.01 Report this

Tietääkseni Kilpisjärvi on yhä Enontekiöön kuuluva kylä, mutta miten ihmeessä tuohon havaintoon on tullut kylän nimi paikkakunnaksi, eikä kunnan nimi, kuten minulle tulee? Ihmettelen vain.... Ehkä en osaa täyttää tietojani oikein. :)

Mikko Peussa - 31.12.2019 klo 19.07 Report this

No, nyt on Enontekiö havaintopaikkana. Vaihdettu ylläpidon toimesta.

Tuula-Anneli: Vaikka karttaan merkitty alue antaa paikan nimen valmiina, niin sen voi silti kirjoittaa itse havaintolomakkeelle. Siitä varmaan tässäkin on ollut kyse? Paikkakunnan nimen voi myös kirjoittaa ilman, että merkkaa sen kartalle. Se ei tosin ole suotavaa havaintojen tutkimuksen kannalta.

Tuula-Anneli Baas - 31.12.2019 klo 19.47 Report this

Mikko Peussa, kiitos selvennyksestä! Enontekiö on niin laaja kunta, että lienee syytäkin kertoa, mistä kylästä havainnon tekee. Ja hyvää uutta vuotta!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.