Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Starlink - 24.1.2020 klo 19.10 - 24.1.2020 klo 19.25 Naantali Observation number 87678

Visibility Unclassified

Perjantai-illan avaruuden letkajenkkaa Elon Muskin tarjoamana Starlink-satelliittien muodossa.

Näiden taltiointiyritys on ollut mielessä jo pidempään, vaan aina on tullut mutkia matkaan. Vihdoin kirkas ilta ja aikaa, joten ei muuta kuin kokeilemaan. Heavens-Above ja Stellarium lupailivat melkoista jonoa tarjolle, joten ei tarvinnut ihan yhtä viirua lähteä hakemaan.

Muutama kamera matkassa ja kerrankin suhteellisen ajoissa havaintopaikalla. Asetukset kohdilleen, kamerat nakuttamaan ja sitten totuttamaan silmiä pimeään. Tovin aikaa taivaalle siristeltyä alkoi sitten erottumaan satelliittien peräjälkeisiä liikkuvia pisteitä taivaalla.

Parhaiten nuo erottuivat silmälle niiden noustua taivaalla hieman ylemmäs. Venus loisti kuitenkin sen verran kirkkaana, ettei näitä näkyvän lennon alkuvaiheessa sen suunnasta paljain silmin erottanut.

Metkalta ja melkoisen luonnottomalta tuollainen valoketju (vaikkakin jo harventunut) näytti. Toki tuolla taivaalla tavaraa seilaa huomattavasti enemmän, vaan vähemmissä määrin niitä tavallisesti erottuu.

Jonkinmoista ilmahehkun tapaista huttua oli taas taivaalla himmentämässä näkymiä. Lisäksi eläinratavalo hehkui vaatimattomasti kuva-alan keskellä.

Laskin tuosta telemmällä optiikalla kuvatusta animaatiosta 39 satelliittia, käpistelen mahdollisia lisäkuvia sitten tuoreemmin silmin. Yhteen ruutuun osui lisäksi himmeä meteori (kuva 2.).

Edit: Lisätty laajakulmaisempi gif ja muutama kuva. Jonkinmoista raitaa tuon kokoinen rykelmä taivaalle piirtää (ei aivan kaikkia tilanteen ruutuja tässä). Lentokonekin kiilasi samoille suunnille kirkkaammin valoin. Tähtiviirukuvaankin jonkinmoinen "ajokaista" muodostui. Tuossa erottuu pari geostationääristä satelliittia ja yksi välkkyjä sekä muutama muukin satelliitti

Additional information
  • Havainnon kohde
    • Satelliitti
  • Kohteen nimi
    • Starlink
Comments: 6 pcs
Mikko Ankelo - 25.1.2020 klo 08.06 Report this

Hieno havainto! Näitä ei ole vielä montaa Taivaanvahtiin tullutkaan. Olin itse kuvailemassa samoihin aikoihin ja muutamaan 20 sekuntia valotettuun ruutuun osui pitkä himmeä viiru, joita ihmettelin. Nyt löytyi selitys siihenkin.

Tero Sipinen - 25.1.2020 klo 08.21 Report this

Onpa komea havainto, vau!

Mutta joo, ajatus että noita on jonain päivänä (tai yönä) kymmeniä tuhansia...

Mikko Peussa - 25.1.2020 klo 10.06 Report this

Mukavasti jono etenee. Samaa kuitenkin mietin kuin Tero tuossa edellä ja onhan se vähän huolestuttavaa.

Tero Sipinen - 25.1.2020 klo 11.43 Report this

On melko toivottomalta kuulostavia lukemia, kun miettii että tällä hetkellä Maata kiertää reilu neljä tuhatta satelliittia (suurin osa romua) ja pienempää romua ihan tolkuton määrä.

SpaceX on suunnitellut laittavansa kietoradalle 12 000 (kyllä, kaksitoista tuhatta!), jopa 42 000 satelliittia. Toivottavasti ei niistä yksikään kolaroi, jolloin syntyisi taas muutama tuhat kappaletta lisää seurattavaksi ja väisteltäväksi...

Ja SpaceX:n lisäksi moni muukin toimija suunnittelee omia, tuhansien satelliittien laivastojaan...

Mutta eipä hätää: viiden vuoden päästä on suunniteltu laukaistavaksi koemielessä siivousluotain, jonka tarkoitus on hakea YKSI romu pois kiertoradalta...

Että semmoisia numeroita.

Lasse Nurminen - 25.1.2020 klo 17.40 Report this

Kiitosta vain tasapuolisesti...

Mikko A., omissa laajakulmakuvissa myös melkoisen pitkää ja hieman himmeämpää viirua (valotukset sama 20 sek.).

Giffit jäivät kovin pieniksi, joten latasin isompikokoiset timelapse-videot saataville (Televersio ja laajisversio). Ja tosiaan tuo kirkkain lentelijä samaan suuntaan on lentokone :)

Itse olen ihmetellyt tuota avaruudessa kulkevan tavaran määrää esim. tuolta.

Tero Sipinen - 25.1.2020 klo 22.56 Report this

Ja kuinka ollakaan, tuolta viimeisen linkin sovelluksesta pistää silmiin yksi yhtenäinen, kapea rantu satelliitteja.. :)

Samankalitainen sivusto, mutta näköjään aika paljon nopeammin toimiva on on http://stuffin.space/

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.