Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pintahalo - 10.1.2020 klo 10.28 - 10.1.2020 klo 10.44 Tampere Observation number 88117

Visibility II / V

Tämä posti jatkaa 10 tammikuuta pintahalohavaintoa. Ensimmäinen kuva on 55 ruudun maksimipino, toinen on keskiarvopino 50 lisäkuvalla. Kaikki 105 kuvaa otettiin 1028-1044 jolloin aurinko oli 3.0-3.9 asteessa.

Maksimipino näytää kolmannen, loivakulmaisen aurinkokaaren, joka on samankaltainen kuin mitä alunperin Luomasen kuvista löytyi.

Pinot tehty Halostackillä

This post continues the 10 January surface halo observation. The first image is 55 frame maximum stack, second is average stack with 50 more images. All 105 photos were taken 1028-1044 when sun elevation was 3.0-3.9 degrees.

The maximum stack shows a third, low angle surface helic arc, similar to what was originally found in Luomanen photos.

Stacks were done with Halostack.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Pintahalo
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Pinta-aurinkokaaret [Luomanen] info

   Pinta-aurinkokaaret eli Luomasen kaaret ovat lumen pinnalla näkyviä leveitä kaaria. Teoriassa ne risteävät itseään valonlähteessä.

   Nämä eksoottiset aurinkokaaret ovat aitoja pintahaloja, sillä niille ei löydy vastineita ilmassa leijailevien kiteiden aiheuttamista aurinkokaarista - ne risteävät valonlähdettä eri kulmassa kuin taivaalla näkyvät aurinkokaaret. 

   Pinta-aurinkokaaria on havaittu kaksi - toinen niistä leikkaa horisontaalitasoon nähden jyrkässä ja toinen loivassa kulmassa. Näistä edellinen voi olla havaintojen perusteella hyvin voimakkaasti kehittynyt, kun taas jälkimmäinen - joka on havaittu vain kerran - on varsin harvoista valaistuista kiteistä muodostunut laaja valo-alue.  

   Pinta-aurinkokaaret syntyvät valon heijastuessa lumen pinnalle tiettyyn asentoon kasvaneista kiteistä. Valon heijastus joka aiheuttaa "jyrkkäkulmaisen" pinta-aurinkokaaren, tapahtuu noin 20 astetta horisontaalitasosta kallellaan olevasta kidepinnasta. "Loivakulmainen" pinta-aurinkokaari puolestaan muodostuu heijastuksesta pinnasta, joka on noin 70 astetta kallellaan horisontaalitasosta.

   Pinta-aurinkokaarista on saatu havaintoja vain kourallinen. Yhdessä havainnossa kaaret ovat epäsymmetrisiä kiteiden asennon atsimutaalisen preferenssin vuoksi. Tämän epäillään olevan seurasta tuulen vaikutuksesta.

    

   Jyrkkäkulmainen pinta-aurinkokaari näkyy kahtena voimakkaana valoalueena pelto-aukealla. Loivakulmainen pinta-aurinkokaari ei erotu tässä pienikokoisessa kuvassa, katso kuvat isommassa koossa. Kuva Jari Luomanen.

   Simulaatio jyrkkä- ja loivakulmaisista pinta-aurinkokaarista yllä olevaan valokuvaan. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

    

   Pinta-aurinkokaari kuvattuna samalla paikalla kuin ylinnä olevassa kuvassa, mutta yöllä. Valonlähteenä salamavalo. Kuva Jari Luomanen.  

    

   Pinta-aurinkokaari. Kuva Marko Riikonen

    

   Tämä heikosti näkyvä, meren rannalla kuvattu pinta-aurinkokaari on epäsymmetrisesti kehittynyt. Se on havaittiin samana päivänä samalla yllä oleva tapaus. Nähtävästikin meren rannalla käynyt voimakkaampi tuuli oli saanut aikaan kiteiden kasvun atsimutaalisen preferenssin, minkä seurauksena halo vääristyi. Kuva Jarmo Moilanen.

Comments: 2 pcs
Tero Sipinen - 10.2.2020 klo 00.30 Report this

Oho, onpas selkeät nuo keskimmäiset.

Onkohan muuten ensimmäinen kerta, kun on kolmet kaaret samassa potretissa?

Marko Riikonen - 10.2.2020 klo 00.42 Report this

Juu, ei ole kolmea aurinkokaarta pinnalla ennen kuvattu. Luomasen pelinavaushavainnossa oli kaksi, kaikissa muissa yksi. Täytyy tutkia noita kulmia kun tässä ehtii, vertailla aiempiin tapauksiin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.