Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Erikoispilviä - 8.2.2020 klo 12.30 Kittilä Observation number 88137

Visibility V / V

Olimme lauantaina puolen päivän jälkeen skinnailemassa Pallaksella, kun huomasimme Pyhäkeron päältä erikoisen pyöreän pilven Pallasjärvellä. Se ei liikkunut, muuttanut muotoaan vaan pysyi paikallaan ja muodossaan. Pilvet liikkuivat tuolloin hyvin matalalla mutta ylempänä Pallaksella pääsimme tämän verhon ylle ja huomasimme tämän erikoisen ilmiön.   Liitteenä siitä pari kuvaa mitä otin. Mikähän tämä ”pilvi” mahtaa olla?

Additional information
  • Havainto
    • Erikoispilviä
  • Pilvien laajuus taivaalla
    • Hyvin pieni alue
Comments: 6 pcs
Esa Palmi - 11.2.2020 klo 23.33 Report this

Hieno havainto tutuilta seuduilta! Kyseessä on orografinen pilvi (lenticularis), joita yleensä nähdään korkeammalta lentokoneesta. Suomessa harvinaisempaa nähdä näitä tunturista. Tunturi ohjaa kostean ilmavirtauksen nousemaan ylöspäin.

Tapio Lahtinen - 12.2.2020 klo 08.41 Report this

Onpas erikoisen näköinen.
Ja hienot maisemat.

Lauri Kangas - 12.2.2020 klo 09.52 Report this

Tämä on tosiaan aika hieno tapaus jota käsiteltiin ylläpitotiimissä jonkin verran. Vahdissa on aiemmin rajattu mantelipilvien eli Lenticularisten havainnot sellaisiin tapauksiin joissa kosteita kerroksia on monta ja aaltovirtaus painaa ne mutkalle tehden riittävän näyttävän pinon näitä pilviä. Yksittäisiä lenticulariksia ei normaalisti kerätä koska niitä periaatteessa syntyy tämän tästä varsinkin vuoristo/tunturiseuduille mutta myös muualle kesäisessä konvektiokelissä.

Tämän havainnon hienous taas on siinä että mantelipilviä näkee harvemmin kuvattuna alaviistoon kun kuvaaja on maan pinnalla eikä lentokoneessa. Tässä siis ilmakehän lämpötilaprofiili kylmenee tavallista vähemmän ylöspäin mentäessä ja tekee ilmasta stabiilin. Vuoren yli puhaltava tuuli saa ilman nousemaan, ja stabiilius haluaa sitten palauttaa ilman heti takaisin alas. Tämän jälkeen ilma jää aaltoilemaan ylös alas sen tasapainopisteen kummallekin puolelle. Kuvassa näkyvä pilvi on tunturia seuraavan aallonhuipun kohdalla.

Tällaisen aallonhuipun kohdalla ilma saattaa noustessaan kylmetä juuri sen verran että kosteus tiivistyy ja syntyy pilvi. Stabiilin ilmavirran tasaisuus (laminaarisuus) aiheuttaa hyvin tasaiset olosuhteet tiivistymiselle mikä luo sitten pilven tasaisen ja mantelimaisen muodon.

Erikoista tässä tapauksessa on että pilvi (ja aalto ylipäänsä) on syntynyt noin paljon alemmas kuin itse tunturin huippu, ja että kosteutta ei ole tiivistynyt tunturin päälle jossa myös on samanlainen virtauskuvio päällä.

Lauri Kangas - 12.2.2020 klo 09.56 Report this

Tuo järvi saattaa vaikuttaa siihen missä kosteutta on riittävästi pilven tekoon ja missä ei.

Nämä aaltopilvet houkuttelevat purjelentäjiä, sillä aallon nousevalla puolella voi purjelentokoneella tai riippuliitimellä surffailla edestakaisin ja nousta korkealle. Joissain vuoristoissa hyvissä olosuhteissa aallon vaikutus jatkuu paljon sen synnyttävää vuorta korkeammalle, jopa 10 kilometriin asti.

Myös pallaksella on purjelennetty, tuon järven jäällä järjestettiin vuosittaisia purjelentoleirejä keväisin 60-luvun alkuun asti jolloin perustetun kansallispuiston alueella ei saanut enää hinata moottorikoneella. Toiminta siirtyi viideksi kymmeneksi vuodeksi Ruotsiin Kebnekaiselle jossa lennetään yhä joka pääsiäinen, ja on parhaimmillaan saavutettu 9-10 kilometrin korkeuksia ilman bensaa. :)

 

Lauri Kangas - 12.2.2020 klo 09.59 Report this

Ja nyt kun vielä katson tarkemmin tuota ensimmäistä kuvaa, niin kyllähän siinä on oikealla tuota tiivistynyttä kosteutta myös itse tunturin tuulen puolen reunalla. Tämä on ns. orografista pilveä.

Tunturista tuulen alle ennen tuota seuraavaan aaltoon tulevaa pilveä syntyvä pilvetön alue on sitten pienen mittakaavan Föhn-aukko jossa tiivistyvää kosteutta ei ole.

 

Olli Sälevä - 12.2.2020 klo 19.51 Report this

On kyllä hieno pilvi, sopii hienosti tuonne Pallaksen kerojen joukkoon ja maisemiin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.