Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Tähtikuva - 24.2.2020 klo 20.42 - 24.2.2020 klo 20.43 Hyvinkää Observation number 88623

Visibility III / V

Timo Inkinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Tästä voisi sanoa, että "kuvasin kaksoistähden", mutta se olisi väärä lausunto. Kyseessä on siis Castor eli Kaksosten tähtikuvion alfa tähti, mikä on itse asiassa kuusinkertainen tähti. Paljaalla silmällä tai kiikarilla tuosta näkyy kirkas 2 magnitudin tähti Kaksosten toisen päätähden eli Polluxin kaverina. Kaukoputkella Castor erottuu kaksoistähdeksi, jossa A/B tähtien kulmaetäisyys taivaalla on nykyään viitisen kaarisekuntia ja komponentit 1.9 / 3.0 magnitudia kirkkaudeltaan.

Hiukan tarkemmin asiaa tutkittaessa noin kaariminuutin päästä löytyy vielä järjestelmään kuuluva noin 9 magnitudin C tähti. Bonuksena kirjallisuudesta ja verkosta löytyy tietoa, että näistä jokainen tähti on itse asiassa spektroskooppinen kaksoistähti. Kyseessä on siis kuusinkertainen tähti!


More similar observations
Additional information
  • Havaintokategoria
    • Tähtikuva
  • Tähdistö
    • Kaksoset
Technical information

Kuvattu TMB 152/1200 APO linssiputkella ja ZWO ASI183MM Pro kameralla. Putkessa on vielä parannettavaa tällaisessa kuvauksessa, sillä kuvasin tämän kulmaprisman läpi. Tuosta aiheutui ilmeisesti mustia vaakasuoria viivoja kirkkaiden tähtien kohdalle tai sitten tuo on ASI183MM:n CMOS kennon ominaisuus, jota en osannut kalibroida pois. Taustataivaaseen on otettu 40 x 15s yksittäiskuvia, mitkä on pinottu PixIngsightissa. Tuon päälle on liitetty 1706 x 10ms SER-videosta AS!3 ohjelmassa pinottu kaksoistähtikuva. Jouduin venyttämään tuota raakakuvaa runsaasti, jotta sain himmeän C komponentin esille, jolloin A/B komponentit paisuivat kooltaan tuollaisiksi valopalloiksi. PS. Mihin Taivaanvahdin lokeroon sijoitan tällaisen kaksoistähtikuvan?

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.