Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Mars - 1.8.2020 at 02.37 Hyvinkää Observation number 92499

Visibility III / V

Timo Inkinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Mars described as a gear using a 2.5x teleconverter. The shooting tube is TMB 152/1200 LZOS APO and the camera ZWO ASI 183MM Pro. SER in video 2x2 binding 1280x1024 pixels and 20ms (50 fps, 200 frames out of 5000 in the final image). In AS3, the image is magnified using 1.5x drizzle.

From Mars visible as a switch to the Syrtis Major (what lie ???) region, which was for myself the first time :-D


Additional information
  • Observation target
    • Mars
    • Keskitaso
  • Seeing
    • Average
Technical information

Fast vibration in seeing with a shutter speed of 20ms.

Comments: 6 pcs
Lasse Ekblom - 3.8.2020 at 14.33 Report this

Hyvä kuva, mutta ei kyllä ole Syrtis Major vielä tuohon aikaan näkyvissä, jos ajat ovat oikein. Noin klo 9 alkaa liukua näkyviin.

Timo Inkinen - 3.8.2020 at 16.01 Report this

Joku "Syrtis Major" tuossa on Stellariumin mukaan... :-D

Mutta mistä ihmeestä noita Marsin näkymiä sitten voisi tunnistaa, jos tuo Stellarium näyttää hiukan outoja nimiä Marsin yksityiskohdille? Tähän (tai sinne tulevaan Zeniitin Mars oppaaseen) voisi siis olla hyvä saada jokin helppo A-B-C ohje noiden yksityiskohtien tunnistamiseen, kiitos!

Tuo Lassen näyttämä Syrtis Major näyttää kyllä enemmän oikealta...

Lasse Ekblom - 3.8.2020 at 16.17 Report this

Calsky sta (www.calsky.com) saa aika tarkasti näkymät esille. Ok nyt ymmärrän, ohjelma vähän johti harhaan. Syrtis Majorilla yleensä viitataan tuohon Hellaksen "alla" olevaan ulokkeeseen.

Paula Wirtanen - 4.8.2020 at 19.04 Report this

Ihan hieno kuva, mutta kuten nokkelimmat vastasivatkin, yksityiskohdan nimi meni väärin. Marsin keskimeridiaanin laskeminen tuntuu olevan vaikeaa joillekin ohjelmille, näemmä Stellariumkaan ei ole luotettava. Stellariumissa ne paikkojen nimet ovat oikein, mutta näyttää näemmä Marsia väärästä suunnasta Maata kohti.

 

Cartes du Ciel (SkyChart) osaa näyttää oikean puolen ja oikean keskimeridiaanin, mutta se ei osaa kertoa näiden eri pinnanmuotojen nimiä. Siihen tarivtaan Mars-kartta erikseen.

 

Lasse Ekblom linkkasikin jo CalSkyn. Se on pätevä tarkoitukseen. Samantapainen ja luotettava on myös Sky and Telescopen sivuilla oleva Mars Profiler. Se osaa myös muuttaa kuvan ilmansuuntia sen mukaan, minkälainen kaukoputki havaitsijalla on käytössään. https://skyandtelescope.org/wp-content/plugins/observing-tools/mars_profiler/mars.html#

Zeniitissä tosiaan lisää aiheesta, toivottavasti ymmärrettävästi ja hyödyllisesti. (Kyllä se sieltä ilmestyy.)

Timo Inkinen - 4.8.2020 at 20.25 Report this

Kiitos! Tuo S&T lehden Mars Profiler vaikuttaa fiksuimmalta ratkaisulta, kun tuo osaa laskea ajankin oikein kesäaika yms. offsetilla. Kun lähtee katsomaan tuolta napakalotin paikkaa ja kääntää näkymän oikeinpäin, niin nuo kuvaan jääneet tummentuman muodot näyttävät sopivan Mare Sirenumiin. Meniköhän nyt oikein?

Christopher Go Filippiineiltä taitaa olla näitä tunnetumpia aktiivisia planeettakuvaajia, joten näiden Suomea selvästi paremmista olosuhteista napattujen kuvien mukaan voinee myös katsoa tunnistusapuja: http://astro.christone.net/mars/

Paula Wirtanen - 4.8.2020 at 22.18 Report this

Kyllä, nyt meni oikein. Kuvassa erottuu tumma "merialue", jossa selväpiirteisenä ja hieman tummempana näkyvä kohta on juuri tuo Mare Sirenum. Suomeksi se tarkoittaa Seireenien merta, tuota argonauteillekin vaarallisten otusten mukaan nimetyä merta.

Marsin pyörimisaika on hieman eri kuin Maalla, eli samaan aikaan kaukoputkeen katsottaessa siellä näkyy melkein sama maisema, joka kuitenkin päivien kuluessa tuntuu hitaasti muuttuvan. Kestää aikansa, kun itäreunan takaa tulee esille uusia maisemia.

Yö on vielä sen verran lyhyt, että varaa valita havaintoaikaansa ei juuri ole. Yön pimetessä ja Marsin noustessa yhä aikaisemmin kannattaa vaihdella havaintoaikaa. Jo muutaman tunnin kuluttua planeetta on pyörähtänyt hieman eri asentoon ja sieltä voi nähdä uusia maisemia.

Kahden ja puolen viikon kuluttua se kuuluisa Syrtis Major ("Iso-Syrtti") on tarjolla havaittavaksi Marsin ollessa korkealla kahden-kolmen aikoihin yöstä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.