Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 22.9.2020 at 22.30 - 22.9.2020 at 23.30 Kalajoki Observation number 93817

Visibility Unclassified


It was probably artificial light folding through the clouds, but is this counted as a pillar of light because there is no frost? The temperature of the earth's surface was 3-4 degrees, at least not from frost. Of course, I cannot say anything about the temperature of the clouds. There was a hazy cloud curtain or fog on the shallow seashore and I assume the artificial lights on the beach were refracted by them.

It was hardly a reflection from the lens, looking very strange at least as it was.


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 23.9.2020 at 11.21 Report this

Oikein nätit keinovalopilarit, eli haloja nämä ovat keinovalossa. Vaikka maanpinnalla on ollut muutamia lämpöasteita, niin ylempänä on kuitenkin ollut jääsumua.

Tero Sipinen - 23.9.2020 at 22.12 Report this

Hienot pilarit! Eivät varmaankaan ole lähtöisin noista näkyvistä valoista vaan jostain kauempaa.

Kun ei vielä ole kovin talviset kelit, niin nämä voivat tuntua kovin aikaisessa olevilta pilareilta. Mutta oikeastaan pilarikauden avaushavainnoksi nämä on kovin myöhäiset, sillä pari kertaa pilareita on bongattu jo heinäkuun lopulla! Aikaisuusennätys taitaa olla 25.7.

Mutta yhtä kaikki, onnittelut kauden ensimmäisestä :)

Heidi Vierimaa - 23.9.2020 at 22.42 Report this

Kiitos kehuista. Vaikka suht usein yökuvaan, niin en ole ennen napannut keinovalopilareita. Niitä näkyi myös toisessa suunnassa rannikkoa, mutta eivät olleet niin komeita. Siellä päin on satamaa ja muuta. Julkaistun kuvan suunnassa on pitkästikin tuota hotellien ja rakennusten valojen rantaviivaa ja kauempana tuulimyllyjen valoja. Voikohan pilarit heijastua tai kangastua ties mistä... 

Mikko Peussa - 24.9.2020 at 11.12 Report this

Heidi, aihetta käsitellään laajemmin tässä toisessa havainnossa. Sieltä löytyy myös kommentista linkki josta kv-pilareiden syntytapa selviää. Kannattaa lukaista. Keinovalopilarit ovat siis haloja ja valot voivat olla hyvinkin kaukana, kuten linkin kaaviosta selviää.

Heidi Vierimaa - 24.9.2020 at 14.39 Report this

Juu, luin nuo jo läpi. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.